Mercedes SLK World banner
Status
Not open for further replies.

SLK vs. SLC

1 reading
21K views 25 replies 12 participants last post by  Sootsoot  
#1 ·
Cześć

Finanse zadecydowały, że 18 000 - 20 000 funtów na 2017 SLC 250d nie jest w tej chwili realne, więc szukam opcji za 12 000 - 13 000 funtów na 2013/2014 SLK i znalazłem kilka bardzo fajnych opcji i niski przebieg (z jakiegoś powodu wszystkie SLK/SLC, które widzę, mają niski przebieg).

Mój pomysł jest taki, żeby kupić jeden i jeśli mi się spodoba, wymienić go na SLC za rok, a jeśli nie, sprzedać go i spłacić finansowanie. Moje pytanie do Ciebie brzmi: czy to mądry ruch, czy też nie ma porównania między 6-letnim SLK a 3-letnim SLC?

Jeśli chodzi o SLC, zawsze chciałem taki z wszystkimi przyciskami (bez brakujących lub pustych): air scarf, parktronic z prowadzeniem parkowania itp. i idealnie składane lusterka (choć trudno je znaleźć). Jeszcze rzadsze są HK i fotele z pamięcią. I mogę dostać większość mojej 'niezbędnej' listy w SLK.

Z mojej strony jedyną różnicą między modelami SLK/SLC, które oglądałem, jest:
1) pusty przycisk tam, gdzie powinna być dynamiczna pomoc (ale z drugiej strony, SLC z przyciskiem Dynamic Assist mógł nie mieć pakietu Dynamic Assistance, aby było warto)

2) Mniejszy ekran informacyjno-rozrywkowy.

3) Maskę SLC działa szybciej, ale można to przezwyciężyć za pomocą roof4mods - który i tak miałem zamiar kupić, nawet jeśli kupiłbym SLC.

4) 7-biegowa automatyczna skrzynia biegów zamiast 9-biegowej - czy jest aż tak duża różnica w jeździe, prowadzeniu i osiągach?

Czy to ma sens, czy też zmierzam do upadku - albo nie będę w stanie sprzedać SLK w przyszłym roku, albo będę się męczył w SLK w porównaniu do SLC?

Dzięki

#3 ·
Ciekawe pytania. Jedyna realna różnica poza wiekiem to nazwa. MB zmieniło swoją konwencję nazewnictwa, a stąd zmiana nazwy, nic więcej, nic mniej. SLC Amg43 może być odrobinę szybszy niż SLK 350, ale tylko odrobinę... i nic w pobliżu AMG55. Lubię jazdę, ale to zależy w dużej mierze od tego, jakie masz opony. I też lubię dźwięk 350 w porównaniu do 43... ale to tylko ja... za co warto

Wysłane z mojego Pixela 3 za pomocą Tapatalk

#4 ·
Nie sądzę, żeby to był błąd, a różnice będą minimalne, oszczędzając jednocześnie dużo na cenie zakupu.

Wiele przykładów, jak mówisz, ale niewiele w pełni załadowanych. Inteligentny system oświetlenia to rzadka opcja zarówno w SLK, jak i SLC i zdecydowanie znalazłby się na mojej liście życzeń, gdybym był na rynku. Ale na pewno wybierz, które opcje są dla Ciebie osobistymi must have i miejmy nadzieję, że znajdziesz taką, która pasuje. Uzyskanie opcji i kombinacji kolorów, których chcesz, jeszcze bardziej utrudni sprawę.

Podatek drogowy na 9-biegowym SLK (tak, są modele 2015/16) i SLC to niższa kategoria podatku drogowego, £30 IIRC.

#10 · (Edited)
Podatek drogowy od 9-biegowego SLK (tak, są modele 2015/16) i SLC jest niższy, £30 IIRC.
dla informacji mam zarejestrowany w marcu 2016 roku SLK250d AMG Line Sport 9G z podatkiem £30 rocznie. Mam go dopiero kilka tygodni i teraz wiem, że uwielbiam jazdę, rozważam V6. Nie zrozumcie mnie źle, uwielbiam to, co mam, ale nawet tak wyrafinowany diesel to wciąż diesel. To powiedziawszy, za rok lub coś koło tego, mogę niechętnie się go pozbyć :)
Odpowiedzią jest jazda testowa tak długo, jak pozwalają.

To, co mnie zaskakuje, to jak bardzo gadżety bledną w porównaniu do zwykłej jazdy. Automatyczna skrzynia jest miła. Moment obrotowy to frajda. Może gadżety pomagają w odsprzedaży z tych samych powodów, dla których sprawdzałem moją listę kontrolną przed zakupem. Tego, czego nie miałem na mojej liście kontrolnej, to "czy mogę włączyć się do szybkiego ruchu na dwupasmowej drodze z miejsca zatrzymania na podjeździe w 6 sekund" ;-)
Musiałem to zrobić wczoraj i sprawiło mi to więcej radości niż kamera cofania.

#5 ·
Kiedy szukałem między SLK 2016 a SLC 2017, zauważyłem kilka różnic. Uchwyciłeś wiele. W 2016 300 dostajesz 9-biegową skrzynię biegów.
Jedną rzeczą, która naprawdę zrobiła różnicę dla mnie między 2, jest to, że zbiornik paliwa w SLC jest mniejszy. Kiedy jeździłem do pracy, dodatkowe 2 galony przekładają się na około 60 mil na zbiornik, co może oznaczać różnicę między tankowaniem raz w tygodniu a więcej niż raz w tygodniu.
Przód ma subtelne różnice. To osobiste preferencje.
Aby wszystkie przyciski nie miały "pustych miejsc", prawdopodobnie będziesz musiał znaleźć taki, który jest w pełni wyposażony (pakiet Premium 3).
Jeśli nie szukałem V8 AMG, potrzebowałem najlepszego przebiegu paliwa, a harmonogram konserwacji w AMG miał kilka dodatkowych linii, pomyślałem, że rok 2016 był najlepszy. Różne rzeczy oznaczają więcej lub mniej dla różnych ludzi, więc było to dla mnie najlepsze. Przy mojej obecnej dojazdach może być inaczej.
Powodzenia w znalezieniu dokładnie tego, czego chcesz. Zajęło mi to 6 miesięcy.

#7 ·
Dzięki wszystkim.

Zatem 250d SLC ma niższy podatek drogowy niż 250d SLK, mimo że oba są dieslami?
Zgadza się, z zastrzeżeniem, że jest zarejestrowany w latach 2015/2016 lub, jeśli nowszy, nie przekraczał ceny katalogowej 40 tys. To dlatego, że rząd zmienił podatek, aby pobierać więcej, jeśli samochód przekroczył tę cenę przez pierwsze 2 lub 3 lata, tak mi się wydaje!? 🤔

#9 ·
Myślę, że ogólnie rzecz biorąc, to czepianie się szczegółów przy podejmowaniu decyzji między R172 SLK a R172 SLC. Różnice w rzeczywistym użytkowaniu na co dzień lub w posiadaniu mogą być minimalne lub znaczące, w zależności od Twoich "must-haves".

Posiadanie SLK w żadnym wypadku nie jest uważane za "zejście na dół" w porównaniu do SLC. Te dwa samochody są praktycznie takie same, z wyjątkiem kilku zmian kosmetycznych. Największa różnica to 9-biegowa skrzynia biegów w porównaniu do 7-biegowej... Silniki są takie same, ta sama technologia, to samo zawieszenie, te same elementy wnętrza... wszystko z zasobów części MB... ponieważ MB nie wydało więcej $$ na badania i rozwój modelu, który sprzedaje się w małych ilościach.

SLK MY2015/2016 jest najbliższy końcowi produkcji SLK i powinien mieć znacznie więcej standardowych funkcji w porównaniu do tego zbudowanego w latach 2011-2014. Ale jeśli szukasz w pełni wyposażonego SLK na sprzedaż, spodziewaj się, że będzie to bardzo trudne i będzie wymagało cierpliwości, zwłaszcza w miesiącach letnich, kiedy zapotrzebowanie na takie samochody jest większe.

Nie jestem pewien, jak to działa w Wielkiej Brytanii, ale tutaj, w USA, próba kupienia samochodu w celu "sprzedaży z zyskiem" po 1 roku to przegrany plan ze względu na ogólną deprecjację samochodów. Ale jeśli to jedyna opcja, przynajmniej uwzględnij to w planie i spodziewaj się zapłacić więcej za nowszego SLC za rok.

Na Twoim miejscu po prostu poszukałbym SLK350 MY2015/2016 i skończył z tym. Ten model to ogólnie najlepsze połączenie wszystkich modeli SLK/SLC... szybki i płynny silnik/skrzynia biegów, ekonomiczny przebieg, wyposażony w więcej standardowych opcji niż 200 lub 250, a silnik nigdy Cię nie zawiedzie w żadnych okolicznościach...

Którego SLK/SLC nie kupisz, powinieneś się nim cieszyć, zamiast życzyć sobie, żeby było czymś innym...

Powodzenia

#11 ·
Sprawdziłem zmiany dotyczące podatku drogowego w Wielkiej Brytanii. Od marca 2017 r. jeśli cena katalogowa przed rabatami przekraczała 40 tys. funtów, to od drugiego roku opodatkowania płacisz dodatkowe 325 funtów rocznie przez 5 lat. 😬

#20 ·
Sprawdziłem zmiany w brytyjskim podatku drogowym. Od marca 2017 r. jeśli cena katalogowa przed rabatami przekraczała 40 tys. funtów, to od drugiego roku płacisz dodatkowe 325 funtów rocznie przez 5 lat. 😬
Czy to prawda? 325 funtów za diesla to tyle co za pożeracze benzyny V8. W reklamach podają, że to 150 funtów rocznie.

#14 ·
Dzięki wszystkim. Skąd miałbym wiedzieć, czy samochód, którego szukam, miał pierwotną cenę katalogową >40 tys. funtów?

I SLK350 R172? Myślałem, że 350 umarł wraz z R171.
Nie. MB zbudował R172 SLK 350 w latach 2011-2015 (UE) i od 2012 do 2016 (USA). John (@Johnkat) to 350 z 2012 roku (patrz wyżej). Mój to 350 z 2013 roku (patrz poniżej).

Image

Save
#16 ·
Przy okazji, dla @Smudge, tylko żeby wyjaśnić, co miałem na myśli mówiąc "ten sam silnik" dla R172 SLK/SLC, odnoszę się do silników innych niż AMG, to znaczy R172 SLK200 = R172 SLC200; podobnie, R172 SLK300 = R172 SLC300. Przepraszam, jeśli to nie było jasne w moim poprzednim poście.

• Like
Reactions: Squishband
Save
#17 ·
Kupiłem nowy 250CDi w lipcu 2015 roku, w tamtym czasie na horyzoncie był SLC, ale zdecydowałem się nie czekać i pomyślałem, że prawdopodobnie w pewnym momencie przejdę na SLC. Pięć lat i 25 tysięcy mil później wciąż sprawia wrażenie nowego samochodu. Jest to trzeci samochód, garażowany i używany tylko latem, co może pomóc! Mój średnio spalał 51,4 mpg przez cały okres, uważam, że jest wystarczająco mocny, w rzeczywistości nie lubię zbytnio naciskać, ponieważ zawsze czuję, że tył jest trochę lekki, a moment obrotowy silnika Diesla sprawia, że ​​wydaje się, że może łatwo się wysunąć. Widzę SLK/C bardziej jako grand tourer niż samochód sportowy i moim zdaniem diesel dobrze do niego pasuje. Miałem już kilkakrotnie 700 mil na jednym baku. Jeśli dostaniesz dobrego SLK z 'zabawkami', których szukasz, wątpię, żebyś chciał go zmienić za 12 miesięcy.

#19 ·
Cokolwiek kupisz, weź skrzynię biegów 9G. 7G ssie i dmucha. Miałem R172 SLK 350 i nienawidziłem 7G - bardzo słaba zmiana biegów i okropna podczas jazdy z łopatkami lub manualnie. Mam 9G w moim obecnym samochodzie i to ogromna różnica!
Głupie pytanie: dlaczego miałbyś chcieć ręcznie zmieniać biegi w samochodzie z automatyczną skrzynią biegów?

#18 ·
Cokolwiek kupujesz, weź skrzynię biegów 9G. 7G jest do bani. Miałem R172 SLK 350 i nienawidziłem 7G - bardzo słaba zmiana biegów i okropna podczas jazdy z łopatkami lub manualnie. Mam 9G w moim obecnym samochodzie i to ogromna różnica!

#21 ·

i

W odniesieniu do samochodów i jazdy - wkraczasz w sferę subiektywną. Wielu kierowców samochodów lubi móc zredukować bieg przed manewrem - skrzynia biegów nie może (jeszcze) przewidzieć, co zamierzasz zrobić.

Oczywiście, jeśli wybierzesz sportowe zawieszenie, jazda będzie „bardziej sportowa”.

Szczerze mówiąc, musisz po prostu odbyć jazdę próbną i zobaczyć, jak TY się z tym czujesz. Możesz nie zgadzać się z opiniami innych osób.

#23 ·
Widziałem właśnie SLK z 2014 roku - podatek drogowy wynosi 150 funtów, mimo że wcześniejsze posty mówią, że powinien wynosić 30 funtów. Pomóżcie mi tutaj, a ja pójdę na jazdę próbną :)
To będzie wersja z 7-biegową skrzynią biegów. Niektóre, ale nie wszystkie samochody z 2015 roku mają 9-biegową skrzynię biegów i mają ad blue itp. To te z podatkiem drogowym w wysokości 30 funtów. Od 2017 roku, jeśli cena katalogowa przekraczała 40 000 funtów, dopłata w wysokości 325 funtów obowiązywałaby oprócz 30 funtów przez pierwsze 5 lat.

Kiedy przeglądasz ogłoszenia, spójrz na dźwignię zmiany biegów. Jeśli ma zwykłą gałkę zmiany biegów, to 7-biegowa skrzynia biegów i podatek wyniesie 150 funtów. Jeśli ma krótką dźwignię zmiany biegów SLC, to 9-biegowa skrzynia biegów i podatek wyniesie 30 funtów dla samochodów z lat 2015 i 2016. Od 2017 roku, jeśli cena katalogowa przekracza 40 000 funtów, zostanie objęty podwyżką podatku! Proste! :ROFLMAO:

#26 ·
Miałem SLK 250d z 2016 roku, a teraz mam SLC 250d z 2016 roku. Niewiele się między nimi różni. SLC ma (moim zdaniem) o wiele ładniejszy przód. Przyciski na konsoli środkowej są nowocześniejsze, a aluminiowe wykończenie jest ładniejsze. Większy ekran informacyjny i dach, który można otworzyć w ruchu. Prawie wszystko inne jest takie samo. Jedyną wadą SLC jest to, że nie można mieć potwornej wersji 55. Jeździłem jednym z nich i byłem pod ogromnym wrażeniem. Szkoda tylko, że pali dwa razy więcej paliwa niż diesel!

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.