Mercedes SLK World banner
Status
Not open for further replies.

Drzewo rozwiązywania problemów z dachem Vario - R170 Dzięki uprzejmości Leapyfish

54K views 42 replies 17 participants last post by  Padgett  
#1 · (Edited)

Attachments

#3 ·
Leo,

Witaj w SLKWorld.com: Forum #1 Mercedes-Benz SLK z Valrico na Florydzie!

Najpierw zaktualizuj swoją lokalizację i pojazd (model i rok, np. 2007, SLK 350,?) w swoim profilu, ponieważ pomaga to członkom odpowiadać na Twoje pytania, które zwykle opierają się na tych informacjach, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś.
Postępuj dokładnie, aby zaktualizować: „Usercp” u góry strony, następnie „edytuj swoje dane” po lewej stronie, „dodatkowe informacje” na dole, edytuj swoją „lokalizację” i „pojazd”. Twój profil NIE jest aktualizowany w Twoim „osobistym garażu”.

Chcemy Cię odpowiednio powitać, więc zamieść wprowadzenie w sekcji „Nowi członkowie przedstawiają się tutaj”, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś. Nowi członkowie przedstawiają się tutaj - Mercedes Benz SLK Forum

Kilka wskazówek, aby Twój pobyt tutaj był przyjemniejszy:
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, użyj funkcji „szukaj” w prawym górnym rogu strony, aby zadać pytania, ponieważ prawdopodobnie zostały już zadane. Pamiętaj, „Szukaj” jest Twoim przyjacielem.
Jeśli chcesz mieć możliwość wysyłania PW (prywatnych wiadomości), potrzebujesz 15 postów. Aby szybko zdobyć te 15 postów, po prostu przejdź do sekcji „Nowi członkowie przedstawiają się tutaj” i powitaj wystarczającą liczbę nowych członków, aby uzyskać potrzebne posty do PW.
Chcesz opublikować zdjęcie? Rozpocznij nowy wątek lub opublikuj post, kliknij „edytuj”, kliknij „spinacz” lub „zaawansowane” i/lub „zarządzaj załącznikami”, a następnie „wybierz plik”, a następnie „prześlij” i „wyślij”! Jeśli są to zdjęcia z iPhone'a, musisz zmienić nazwy wszystkich dodatkowych zdjęć, ponieważ iPhone nazywa wszystkie swoje zdjęcia tak samo, image.jpg.
Chcesz „polubić” lub „podziękować” komentarzom? Użyj przycisku „Lubię to” po prawej stronie lub przycisku „Dzięki” w prawym dolnym rogu dowolnego postu, który Ci się podoba. Dzięki temu nie musisz komentować.
Nowi członkowie powinni być świadomi, że link „Nowe posty” obok linku „Szukaj” w prawym górnym rogu paska informacyjnego to świetny sposób na zobaczenie wszystkich postów, które przegapiłeś od czasu ostatniego pobytu na forum. Pamiętaj, aby kliknąć „oznacz fora jako przeczytane” w sekcji „szybkie linki” po wyjściu.
Opublikuj swój numer VIN w sekcji Żądanie karty danych pojazdu, aby uzyskać bezpłatną kartę danych (opcje w Twoim samochodzie). Musisz najpierw zaktualizować swój profil informacjami o pojeździe i swoją lokalizacją oraz opublikować wprowadzenie.
Aby wziąć udział w konkursie „Jazda miesiąca”, zagłosuj lub weź udział w nim: Zgłoszenia i głosowanie ROTM - Mercedes Benz SLK Forum

Dziękuję
Jeff
Moderator/Członek założyciel/Koordynator Jazdy Miesiąca

• Like
Reactions: elle4
Save
#14 ·
Tester ręczny?

Oto więcej informacji na temat vario Obsługa górna
w tym schematy i gdzie znajdują się wszystkie komponenty.
Cześć Leapyfish,
Masz link do przewodnika rozwiązywania problemów w swoim podpisie (wkleiłem również link poniżej). Myślę, że mam wadę 5 (gdzie przełącznik dachu vario miga podczas obsługi), kiedy mówi się „skaner ręczny”, czy to oznacza czytnik OBDII?

http://ww2.justanswer.com/uploads/mbpaul/2009-04-17_190453_Vario_roof_VR_diagnosis,_troubleshooting.pdf

Dzięki,

Dez

#6 ·
Mam problem z moim dachem wariodachu. Bagażnik się otwiera, ale dach się nie podnosi
Witaj na SLKWorld.com: Forum #1 Mercedes-Benz SLK z Valrico na Florydzie!

Najpierw zaktualizuj swoją lokalizację i pojazd (Szukaj!)(rok?: 1996-2016, model?: 32, 200, 230, 250, 280, 300,320,350,55) w swoim profilu, ponieważ pomaga to członkom odpowiadać na Twoje pytania, które zwykle opierają się na tych informacjach, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś. Zajmuje to około 30 sekund.
Postępuj dokładnie, aby zaktualizować: „Usercp” u góry strony, następnie „edytuj swoje dane” po lewej stronie, „dodatkowe informacje” na dole, edytuj swoją „lokalizację” i „pojazd”. Informacje w Twoim garażu nie aktualizują Twojego profilu.

Twój pierwszy wątek powinien być Twoim wprowadzeniem, abyśmy mogli Cię odpowiednio powitać, więc zamieść wprowadzenie w sekcji „Nowi członkowie przedstawiają się tutaj”, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś. Nowi członkowie przedstawiają się tutaj - Mercedes Benz SLK Forum

Kilka wskazówek, aby Twój pobyt tutaj był przyjemniejszy:
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, użyj funkcji „szukaj” w prawym górnym rogu strony, aby zadać pytania, ponieważ prawdopodobnie zostały już zadane. Pamiętaj, „Szukaj” jest Twoim przyjacielem.
Jeśli chcesz mieć możliwość wysyłania PW (prywatnych wiadomości), potrzebujesz 15 postów. Aby szybko zdobyć te 15 postów, po prostu przejdź do sekcji „Nowi członkowie przedstawiają się tutaj” i powitaj wystarczającą liczbę nowych członków, aby uzyskać potrzebne posty do PW.
Chcesz opublikować zdjęcie? Rozpocznij nowy wątek lub opublikuj post, kliknij „edytuj”, kliknij „spinacz” lub „zaawansowane” i/lub „zarządzaj załącznikami”, a następnie „wybierz plik”, a następnie „prześlij” i „wyślij”! Jeśli są to zdjęcia z iPhone'a, musisz zmienić nazwy wszystkich dodatkowych zdjęć, ponieważ iPhone nazywa wszystkie swoje zdjęcia tak samo, image.jpg.
Chcesz „polubić” lub „podziękować” za komentarze? Użyj przycisku „Lubię to” po prawej stronie lub przycisku „Dzięki” w prawym dolnym rogu dowolnego postu, który lubisz. To oszczędza Ci konieczności komentowania.
Nowi członkowie powinni być świadomi, że link „Nowe posty” obok linku „Szukaj” w prawym górnym rogu paska informacyjnego to świetny sposób na zobaczenie wszystkich postów, które przegapiłeś od czasu ostatniego pobytu na forum. Pamiętaj, aby kliknąć „oznacz fora jako przeczytane” w sekcji „szybkie linki” po wyjściu.
Opublikuj swój numer VIN w sekcji Żądanie karty danych pojazdu, aby uzyskać bezpłatną kartę danych (opcje w Twoim samochodzie). Musisz najpierw zaktualizować swój profil informacjami o pojeździe i swoją lokalizacją oraz zamieścić wprowadzenie.
Aby wziąć udział w konkursie „Jazda miesiąca”, zagłosuj lub weź udział: Zgłoszenia i głosowanie ROTM - Mercedes Benz SLK Forum

Dziękuję
Jeff
Moderator/Członek założyciel/Koordynator Jazdy Miesiąca

Save
#9 ·
SLK 230 Dach lekko się zacina, po stronie pasażera przy otwieraniu

Mogę w nie delikatnie stuknąć i się otwiera. Chcę, żeby działało idealnie. Zdjąłem poszycie dachu i zobaczyłem kabel, ale nie próbowałem go regulować, ponieważ nie byłem pewien, czy to rozwiąże problem. Nie widziałem żadnych przełączników. Przeczytałem wcześniejszy post o znalezieniu przełącznika i usunięciu przegród. Gdzie to się znajduje i jak się do tego dostać? Dzięki!

#10 ·
Pytanie dotyczące listew dachowych

Czy warto również spróbować znaleźć dealera lub inny warsztat naprawczy, który wiedziałby, jak zdiagnozować i naprawić ten problem?
Mogę delikatnie w to stuknąć i się otwiera. Chcę, żeby działało idealnie. Zdjąłem podsufitkę i widziałem kabel, ale nie próbowałem go regulować, ponieważ nie byłem pewien, czy to rozwiąże problem. Nie widziałem żadnych przełączników. Przeczytałem wcześniejszy post o znalezieniu przełącznika i usunięciu przegród. Gdzie się to znajduje i jak się do tego dostać? Dzięki!

#20 ·
Myślę, że będziesz potrzebować sesji DAS, aby porozmawiać ze sterownikiem dachu - nie wszystkie moduły są dostępne za pośrednictwem ogólnych czytników OBD....

Save
#22 ·
Dzień dobry ...

Nigdy wcześniej nie podłączałem się do 170 .... najpierw potrzebuję informacji od innych ...

Czy ktoś ma jakieś informacje .?

(A Cotgrave jest około 5 mil ode mnie, więc niedaleko ..!)

Save
#23 ·
Naprawiono dach

Zapytałem również, czy warto spróbować znaleźć dealera lub inny warsztat, który wiedziałby, jak zdiagnozować i naprawić ten problem? Cóż, to właśnie zrobiłem. Po zdjęciu podszewki i braku możliwości zobaczenia, jak wyregulować linki, znalazłem dealera, który wymienił jedną rozciągniętą linkę i teraz działa jak urok. Czasami opłaca się po prostu to naprawić.

#26 ·
Usterka - czasami dach nie działa w pobliżu pozycji 2 LUB tylne szyby boczne nie zamykają się po dachu

Cześć,

Miałem kilka problemów z moim dachem półtora roku temu (mój to 2002 230k) ... Mój dach czasami zacinał się po podniesieniu bagażnika, a dach dopiero zaczynał się chować i/lub tuż przed i/lub po pozycji 2. Czasami zacinał się również przy zamykaniu dachu, ale tylne szyby boczne się nie zamykały. Zabrałem go do MB, którzy policzyli mi ponad 1200 za nienaprawienie problemu. W końcu, po prawie roku ponurej jazdy z podniesionym dachem, ugryzłem się w język i postanowiłem sam to sprawdzić... Odkleiłem wewnętrzną osłonę tylnego słupka (biegnącą w górę po boku tylnej szyby), a częściowo zerwany przewód w pobliżu szwu dwóch części dachu był natychmiast oczywisty jako winowajca. Wydawało mi się oczywiste, aby sprawdzić, gdzie przewody często się zginają na szwach dachu, ale MB po prostu podłączyło komputer i kiedy zawiódł w różnych punktach, byli oszołomieni.

Kosztowało mnie 70 pensów za 1 m przewodu, aby wymienić wadliwą sekcję i zajęło dosłownie około 20 minut od podjęcia decyzji o sprawdzeniu do zakończenia.

Jeśli chcesz sprawdzić to samo, to strona kierowcy i jest trzymana tylko przez metalowe klipsy: Podnieś dach do pozycji 2 (patrz zdjęcie).

Ostrożne, ale odważne podważanie (pod kątem około 45 stopni w kierunku przeciwległego lusterka) usunie je w mgnieniu oka. Zaznaczyłem, gdzie znajdują się klipsy między plastikiem a samochodem. Odsunąłem gumy uszczelniające drzwi i najpierw podważyłem przednią krawędź, przykładając nacisk jak najbliżej klipsów, a następnie podważyłem tylną krawędź.

Po zdjęciu są dwa fizyczne kable (aby obsługiwać blokady przedniej krawędzi, jak przypuszczam) i jedna para kabli elektrycznych wewnątrz osłony ochronnej. Usunąłem część osłony, gdzie widziałem, że była zagięta i rzeczywiście przewód w środku pękł z czasem. Przeciąłem oba kable i włożyłem krótki odcinek plecionego wielożyłowego przewodu głośnikowego, lutując i taśmując połączenie. Oryginalny kabel wydawał się dość ciasny pod względem długości, więc kabel, który włożyłem, był dłuższy, aby zmniejszyć przyszłe siły rozciągające podczas podnoszenia/opuszczania dachu, co wydaje się wystarczające, ponieważ od tego czasu nie miałem żadnych problemów (około roku).

Trochę szorstkie i gotowe, ale działa :)

Attachments

#27 ·
Cześć Ludzie!!!!

Ostatnim razem, gdy obsługiwałem dach (zamykanie), działał normalnie, aż do około 30 cm od przedniej szyby, kiedy się zatrzymał. Wyszedłem i delikatnie nacisnąłem w dół, a dach zamknął się i zablokował normalnie. Od tego czasu nie miałem odwagi spróbować go otworzyć ze strachu, że się zablokuje. Tylko zgaduję, ale powiedziałbym, że albo niski poziom płynu, albo powietrze w układzie to spowodowało. Przeszukalem krótko i nie mogłem znaleźć informacji na żaden z tych problemów.

Więc moje pytanie brzmi: jak sprawdzić/napełnić układ hydrauliczny? Czy istnieje procedura odpowietrzania?

Dzięki z góry! :)

#34 ·
Cześć wszystkim, dziś rano otworzyłem mój dach vario bez problemu, ale kiedy próbowałem go zamknąć, zaciął się w pozycji 2 (pierwsze zdjęcie), a czerwona lampka na przełączniku zaczęła migać. Pompa również przestała działać.

Próbowałem odwrócić przełącznik, aby ponownie go otworzyć, ale nie było żadnej reakcji.
Wyłączyłem silnik, aby obniżyć ciśnienie w układzie, a dach wrócił do bagażnika.
Obsłużyłem przełącznik, aby całkowicie otworzyć dach (bagażnik ponownie zamknięty, a szyby podniosły się tak jak w normalnym otwieraniu).
Kiedy próbowałem zamknąć dach, bagażnik się otworzył, ale dach nie wyszedł z bagażnika (drugie zdjęcie), pompa nadal działała. Przełącznik nie migał, ale cały czas świecił się na czerwono. Nic się nie działo.
Teraz przypuszczam, że wyłączniki krańcowe S119 mogą być problemem, ale nie mogę ich zlokalizować w cylindrze #8. Gdzie dokładnie się znajdują?
Innym wyłącznikiem krańcowym, na który zwracam uwagę, są wyłączniki S126/1 i S127/1, ale wydaje się, że nie mogę ich zlokalizować, aby je przetestować?
Sprawdziłem już wyłączniki krańcowe dachu vario S69/2 i 3 i są w porządku.
Czy pomijam inne przełączniki? Czy wygląda na to, że cylindry 6 i 7 nie działają? Jakie przełączniki je uruchomią?

Attachments

#41 ·
Wygląda na to, że z tymi dachami może pójść źle około 500 rzeczy! Wygląda na to, że uszkodzona pompa nie jest niczym niezwykłym.
może, ale dachy były testowane na około 10000 w górę i w dół.
odpukać, ale od 2002 roku miałem 3 slk i nigdy nie miałem problemu z dachem
musi być używany dość często i musi być smarowany

http://www.slkworld.com/general-dis...spring-here~gummi-pflege-lube-your-seals-lithium-grease-your-joints-hinges.html

Save
#42 ·
Typowe przyczyny problemów z dachem:

Zużycie. Rozpórki należy wymienić, gdy bagażnik/bagażnik nie pozostaje otwarty po podniesieniu.
Nie używaj go przez 6 miesięcy, a następnie zacznij go ponownie używać. Tym bardziej, jeśli nie jest konserwowany.
Brak konserwacji. Nasmaruj te problemy.
Używanie go w zbyt niskiej temperaturze. (Sprawdź instrukcję w schowku).
Słaba wymiana po innych pracach wykonanych na samochodzie, które obejmowały część mechanizmu dachu.

WSKAZÓWKA: - Jeśli przednia szyba zostanie wymieniona, sprawdź, czy dach jest w porządku.
DWA razy musiałem poprosić operatora, aby wyjaśnił, co zrobił.

Save
Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.