Mercedes SLK World banner
Status
Not open for further replies.

SLK R171 Kontrolka SRS

15K views 17 replies 7 participants last post by  Soarhead  
#1 ·
Widzę wiele problemów SRS omawianych na tym forum, ale nie mogę znaleźć rozwiązania mojego problemu. Naprawdę chciałbym uzyskać jakieś wsparcie. Zatem kontrolka SRS świeci się w moim SLK nieprzerwanie od kilku miesięcy. Wydawało się, że zostało to wywołane przez odkurzanie pod siedzeniami. Sprawdziłem połączenia pod siedzeniami i nie stwierdziłem żadnych problemów. Wyjąłem oba siedzenia, sprawdziłem okablowanie pod kątem widocznych uszkodzeń, wyczyściłem oba końce żółtego bloku połączeniowego i przymocowałem wtyczki opaskami zaciskowymi, aby mieć pewność, że dobrze pasują, ale kontrolka nadal się świeci. Mój skaner (Foxwell NT650 Elite) pokazuje dwa oddzielne kody:

9223 Rezystancja w obwodzie zapłonu zawierającym komponent R12/9 (zapłonowy poduszki powietrznej po stronie kierowcy) jest zbyt wysoka.

9003 Napięcie zasilania do modułu sterującego jest zbyt niskie.

W odniesieniu do 9223, używając schematu okablowania, który znalazłem w Internecie (który odnosi się do samochodu z kierownicą po lewej stronie), prześledziłem komponent R12/9 do jednostki z tyłu podstawy fotela pasażera w moim samochodzie z kierownicą po prawej stronie.

W odniesieniu do 9003, akumulator mojego pojazdu pokazuje 13,4 V w spoczynku i 12,4 V po włączeniu zapłonu w pozycji drugiej (ze wszystkimi komputerami dla ABS itp. działającymi).

Pytania:
  • Czy ktoś może potwierdzić, że element na załączonym zdjęciu to element R12/9?
  • Jak mogę przetestować rezystancję tego urządzenia?
  • Czy ktoś może doradzić, dlaczego mogę otrzymywać komunikat o błędzie niskiego napięcia w module sterującym?
  • Czy możliwe jest, że 9223 jest wynikiem niskiego napięcia zgłoszonego w 9003?
  • Czy ktoś może doradzić, gdzie dokładnie ten „moduł sterujący” jest zamontowany w pojeździe?
  • Mój skaner nie jest w stanie wyczyścić tych kodów ani zgasić kontrolki SRS. Czy możliwe jest, że alternatywny skaner może wyczyścić te kody, czy też będę musiał odwiedzić głównego dealera, aby skorzystać z komputera DAS?

Z góry dziękuję za odpowiedzi, których z pewnością będzie wiele. Ale zanim odpowiesz, pamiętaj, że jest to SLK z kierownicą po prawej stronie.

Dzięki!

Attachments

#9 ·
Jak zasugerował @i860, sesja z samochodem podłączonym do MB Star/DAS zapewni Ci nie tylko możliwość interakcji z komponentem R12/9, ale także dostarczy możliwe rozwiązanie(a) dla usterki. Warto zeskanować samochód tym narzędziem.
Tak, szybko zbliżam się do punktu poddania się w tej kwestii i zlecenia sprawdzenia jej głównemu dealerowi.

#12 ·
Mogę ci powiedzieć z mojego 2012 roku, że poluzowałem złącze fotela pasażera, nie wiedząc o tym podczas czyszczenia, a kiedy uruchomiłem samochód, kod został ustawiony. Tylko MB mogło go wyczyścić tam, gdzie mieszkam. Po wyczyszczeniu nie było już problemu. Powiedziano mi, że kod został ustawiony po ponownym uruchomieniu samochodu z odłączonym złączem. Od tego czasu zabezpieczyłem złącza pod siedzeniem za pomocą sznurka/małych zamków błyskawicznych.

#14 ·
Mogę ci powiedzieć na moim 2012 roku, że poluzowałem złącze fotela pasażera, nie wiedząc o tym podczas czyszczenia i kiedy uruchomiłem samochód, kod został ustawiony. Tylko MB mogło go wyczyścić tam, gdzie mieszkam. Po wyczyszczeniu nie było już problemu. Powiedziano mi, że kod został ustawiony po ponownym uruchomieniu samochodu z odłączonym złączem. Od tego czasu zabezpieczyłem złącza pod siedzeniem za pomocą sznurka/małych zamków błyskawicznych.
Wielkie dzięki za pomocną opinię!

#15 ·
Połączenie przy pasie bezpieczeństwa było problemem. Przewód prowadzący do niego jest trochę krótki i powoduje naprężenia na połączeniu. Po stronie żeńskiej pasa bezpieczeństwa znajduje się ładunek, który w razie wypadku wyzwala się i przyciąga pas do osoby.
Dziękuję za te informacje. Doceniam, że poświęciłeś czas na pomoc.

#18 ·
Cóż, po przetrwaniu sześciu miesięcy ograniczeń w poruszaniu się z powodu Covid-19, w końcu wyciągnąłem swój samochód z garażu i zawiozłem go do niezależnego warsztatu. Podłączono komputer, wyczyszczono kody. Zrobione! Wydaje się, że istnieje różnica w wydajności między skanerem Foxwell DIY za 200 € a profesjonalnym komputerem za 5000 €, który jest aktualizowany co tydzień! Jestem wdzięczny za całe wsparcie i sugestie, które otrzymałem na tym forum i na pewno dużo się nauczyłem o tym problemie.

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.