Widzę wiele problemów SRS omawianych na tym forum, ale nie mogę znaleźć rozwiązania mojego problemu. Naprawdę chciałbym uzyskać jakieś wsparcie. Zatem kontrolka SRS świeci się w moim SLK nieprzerwanie od kilku miesięcy. Wydawało się, że zostało to wywołane przez odkurzanie pod siedzeniami. Sprawdziłem połączenia pod siedzeniami i nie stwierdziłem żadnych problemów. Wyjąłem oba siedzenia, sprawdziłem okablowanie pod kątem widocznych uszkodzeń, wyczyściłem oba końce żółtego bloku połączeniowego i przymocowałem wtyczki opaskami zaciskowymi, aby mieć pewność, że dobrze pasują, ale kontrolka nadal się świeci. Mój skaner (Foxwell NT650 Elite) pokazuje dwa oddzielne kody:
9223 Rezystancja w obwodzie zapłonu zawierającym komponent R12/9 (zapłonowy poduszki powietrznej po stronie kierowcy) jest zbyt wysoka.
9003 Napięcie zasilania do modułu sterującego jest zbyt niskie.
W odniesieniu do 9223, używając schematu okablowania, który znalazłem w Internecie (który odnosi się do samochodu z kierownicą po lewej stronie), prześledziłem komponent R12/9 do jednostki z tyłu podstawy fotela pasażera w moim samochodzie z kierownicą po prawej stronie.
W odniesieniu do 9003, akumulator mojego pojazdu pokazuje 13,4 V w spoczynku i 12,4 V po włączeniu zapłonu w pozycji drugiej (ze wszystkimi komputerami dla ABS itp. działającymi).
Pytania:
Z góry dziękuję za odpowiedzi, których z pewnością będzie wiele. Ale zanim odpowiesz, pamiętaj, że jest to SLK z kierownicą po prawej stronie.
Dzięki!
9223 Rezystancja w obwodzie zapłonu zawierającym komponent R12/9 (zapłonowy poduszki powietrznej po stronie kierowcy) jest zbyt wysoka.
9003 Napięcie zasilania do modułu sterującego jest zbyt niskie.
W odniesieniu do 9223, używając schematu okablowania, który znalazłem w Internecie (który odnosi się do samochodu z kierownicą po lewej stronie), prześledziłem komponent R12/9 do jednostki z tyłu podstawy fotela pasażera w moim samochodzie z kierownicą po prawej stronie.
W odniesieniu do 9003, akumulator mojego pojazdu pokazuje 13,4 V w spoczynku i 12,4 V po włączeniu zapłonu w pozycji drugiej (ze wszystkimi komputerami dla ABS itp. działającymi).
Pytania:
- Czy ktoś może potwierdzić, że element na załączonym zdjęciu to element R12/9?
- Jak mogę przetestować rezystancję tego urządzenia?
- Czy ktoś może doradzić, dlaczego mogę otrzymywać komunikat o błędzie niskiego napięcia w module sterującym?
- Czy możliwe jest, że 9223 jest wynikiem niskiego napięcia zgłoszonego w 9003?
- Czy ktoś może doradzić, gdzie dokładnie ten „moduł sterujący” jest zamontowany w pojeździe?
- Mój skaner nie jest w stanie wyczyścić tych kodów ani zgasić kontrolki SRS. Czy możliwe jest, że alternatywny skaner może wyczyścić te kody, czy też będę musiał odwiedzić głównego dealera, aby skorzystać z komputera DAS?
Z góry dziękuję za odpowiedzi, których z pewnością będzie wiele. Ale zanim odpowiesz, pamiętaj, że jest to SLK z kierownicą po prawej stronie.
Dzięki!