Mercedes SLK World banner
Status
Not open for further replies.

Winylowe pokrycie tylnego słupka

18K views 30 replies 13 participants last post by  jbanks15  
#1 ·
Przeczytałem kilka wątków na temat tego, jak odnowić tylne słupki, w których bezbarwny lakier blakł i się łuszczył. W moim niedawno zakupionym 2008 roku oba tylne słupki wyblakły, a około połowa słupka (w pobliżu okna) miała odklejony bezbarwny lakier, więc chciałem rozwiązać ten problem.

Opcje, które oceniłem:
1. Kup nowe osłony i zleć ich montaż dealerowi lub warsztatowi. Odrzucono: za drogie (wydawało się, że to 500 $ lub więcej za części i robociznę)
2. Kup nowe osłony i zamontuj je sam. Odrzucono - wydawało się, że to kłopot, aby ustawić górę we właściwej pozycji, zdjąć stare i zamontować nowe, nie rysując niczego. Ponadto części nie były tanie.
3. Odnowić je samemu przez szlifowanie i malowanie. Odrzucono - ze względu na czasochłonność (trzeba czekać, aż każda warstwa wyschnie, ponownie szlifować itp., a następnie nałożyć lakier bezbarwny). Ponadto nie byłem zbyt pewny swoich umiejętności w tym zakresie i nie chciałem spędzać dużo czasu, a następnie musieć uciekać się do pozycji 1 lub 2 powyżej.
4. Zwycięzca: pokryj je ponownie winylem. Przeczytałem o tym wzmiankę i pomyślałem: „Jak trudne to może być?”. Bardzo małe ryzyko: jeśli coś zepsuję, mogę to po prostu odkleić.

Okazuje się, że jest to dość proste, niskie ryzyko, niedrogie, nie zajmuje dużo czasu i myślę, że dobrze wygląda. Możesz sam ocenić. Zamieściłem kilka zdjęć.

Całkowity koszt: 17 $
Całkowity czas: 2 godziny

Potrzebne narzędzia/przedmioty:
1. Rolka (dostałem rolkę 12" x 5 stóp) winylu 3M w dowolny wzór. Wybrałem folię winylową 3M 1080 w matowym włóknie węglowym, ponieważ pomyślałem, że będzie dobrze wyglądać na moim srebrnym SLK. Istnieje wiele odmian, w tym te z super drobnymi otworami, które pomagają zminimalizować problemy z pęcherzykami powietrza. To właśnie dostałem na eBayu za około 17 $.
2. Nożyczki do wycinania zgrubnego kształtu winylu
3. Nóż Exacto lub ostrze do golenia do ostatecznego przycinania winylu
4. Suszarka do włosów lub opalarka do podgrzewania winylu, aby ułatwić jego rozciąganie i pozbycie się pęcherzyków
5. Narzędzia teflonowe do pracy we wnętrzach samochodów. Miałem już kilka, ale możesz kupić pełny zestaw na Amazon za około 10 $. Możesz zastąpić je dużymi śrubokrętami płaskimi i zakryć je taśmą maskującą lub taśmą klejącą, aby zmiękczyć twardą metalową krawędź ostrza.
6. Niebieska taśma malarska lub taśma maskująca do obramowania wokół słupka, aby nie porysować samochodu
7. Papier ścierny (działałby wybór 360/600/1000 gradacji) do wygładzania szorstkich miejsc na słupku, aby winyl przylegał płasko
8. Szmaty, ręczniki papierowe lub inna czysta, chłonna szmatka
9. Środek do czyszczenia kuchni (NIE ŚRODEK DO CZYSZCZENIA PIEKARNIKÓW. Nie powinno się tego mówić, ale...). Służy do odtłuszczania słupków przed ostatecznym montażem winylu.
10. Kolejna osoba, aby mieć dodatkową parę rąk. Nie jest to absolutnie konieczne, ale ułatwia pracę.

Proces:
1. Umieść taśmę wokół krawędzi obu słupków, aby nie porysować lakieru ani okna.
2. Użyj techniki szlifowania na mokro, aby wygładzić słupki. Zacznij od gradacji 360. Zanurz papier ścierny w czystej wodzie i zacznij szlifować słupki. Zacznie się pojawiać szary szlam/film na słupku i papierze ściernym. Wytrzyj go wilgotnym ręcznikiem papierowym i kontynuuj. Będziesz miał drobne rysy na słupkach, ale poczujesz, że cała powierzchnia zaczyna się wygładzać. Przejdź do gradacji 600, ta sama technika. Następnie wykończ bardzo drobną gradacją 1000. Na mokro będą wyglądać świetnie, ale po wyschnięciu słupki będą matowe czarne i nadal możesz widzieć drobne rysy. Powierzchnia całego słupka powinna być bardzo gładka.
3. Wytnij winyl na kształt. Zostaw co najmniej 1" zakładki dookoła. Możesz zrobić szablon z kartonu lub innego materiału, jeśli sobie nie ufasz. To nie jest ostatni krok cięcia/przycinania. Po prostu dopasuj go do rozmiaru z wystarczającą swobodą. Udało mi się wyciąć oba kawałki z kawałka 12"x24" z pozostałym materiałem. Zostało mi jeszcze 3' na rolce.
4. Nie zdejmuj jeszcze podkładu! Rozłóż kawałki na słupkach, aby upewnić się, że mają odpowiedni rozmiar. Przykleiłem moje na górze w pobliżu dachu małym kawałkiem niebieskiej taśmy, aby je utrzymać na miejscu.
5. Wyczyść słupki. Podniosłem je, spryskałem środkiem do czyszczenia kuchni i wytarłem do czysta ręcznikiem papierowym. Pozbywa się to odcisków palców, olejów itp. i nadaje winylowi ładną, czystą powierzchnię do przylegania.
6. Podgrzej jeden z kawałków winylu suszarką do włosów. Nie potrzebujesz tony ciepła, ale upewnij się, że jest ciepły. Powinieneś poczuć, że winyl staje się bardziej elastyczny. Nie martw się, jeśli zacznie się ochładzać podczas następnych kroków - zawsze możesz dodać więcej ciepła.
6. Czas gry! Zdejmij podkład z jednego z kawałków, wyrównaj kawałek nad słupkiem i zacznij dociskać go w pobliżu środka słupka. Zacznij od środka i przejdź do krawędzi. Podgrzej go suszarką do włosów i rozciągnij. Jeśli masz pęcherzyki powietrza, możesz odciągnąć winyl do pęcherzyka, a następnie ponownie go położyć. Użyłem tylko palców, aby wygładzić pęcherzyki i rozciągnąć winyl, ale niektórzy lubią używać plastikowego narzędzia do jego wygładzania. Karta kredytowa prawdopodobnie by zadziałała. Wygładź wszelkie pęcherzyki powietrza.
7. Teraz masz kawałek winylu leżący płasko na słupku. Dobra robota! Jeszcze nie skończyłeś. Ponieważ zostawiłeś trochę zakładki dookoła, musisz teraz wykonać precyzyjne przycinanie winylu. Użyj do tego ostrza lub noża Exacto. Przytnij tak, aby zakładka była wystarczająca do wsunięcia wokół boków i pod słupek. To około 2-3 milimetrów. Wytyczną, której użyłem, jest przycięcie go blisko krawędzi gumowej uszczelki wokół słupka. Jest około 1-2 mm szczeliny i jeśli przytniesz go nieco dalej od słupka, powinno być dobrze.
8. Czas na wsunięcie. To wymaga cierpliwości. Podgrzej winyl, aby był elastyczny, ponieważ chłodny winyl nie wsunie się ładnie. Wybierz krawędź słupka, podnieś słupek za pomocą narzędzia do podważania (wystarczy, aby wykonać wsunięcie). Wsuń winyl pod słupek o cal lub tak na raz, pracując w dół (lub w górę) krawędzi. Użyłem do tego jednego z narzędzi teflonowych. Okresowo podgrzewaj winyl, aby wszystko przebiegało sprawniej. Cierpliwość! Nie wymuszaj prędkości wsuwania, po prostu rób to po trochu. Zaufaj mi, poświęcenie czasu tutaj naprawdę nie zajmuje dużo czasu (łącznie 30 minut dla obu słupków) i oszczędzisz sobie frustracji.
9. Teraz, gdy już wszystko wsunąłeś, upewnij się, że nie powstały żadne pęcherzyki powietrza podczas procesu wsuwania. Chyba że musiałeś odkleić kawałek, nie powinieneś mieć już żadnych pęcherzyków.
10. Otwórz piwo. Skończyłeś. Opublikuj zdjęcie i pozwól nam cieszyć się Twoją pracą. Słyszałem, że ten winyl wytrzyma 5 lat w warunkach atmosferycznych. Mój jest na nim od kilku miesięcy i nadal wygląda świetnie.

Attachments

#3 ·
#7 ·
Za koszt czasu
Kłopot
I kilka miesięcy z upałem słońca, ponieważ w tym roku będzie gorąco.

Możesz równie dobrze kupić nowy!
Za około 35,00 £ od Mercedesa
Przynajmniej wiesz, że nie wybrzuszy się kilka miesięcy później. :wink:

#10 ·
Tylko uwaga dotycząca pęcherzyków. Kupiłem winyl 3M z mikroperforacjami. To nie tylko ułatwia nakładanie (można dość łatwo wytrzeć pęcherzyki, ponieważ pozwala to na ucieczkę powietrza), ale podejrzewam, że zapobiegnie to również pęcherzykom w upale lata. Ponadto, jeśli latem powstaną pęcherzyki, można je po prostu wycisnąć.

Podgrzanie winylu podczas instalacji również pomoże w rozwiązaniu tego problemu. Jeśli winyl jest rozciągnięty podczas instalacji, jest znacznie mniej prawdopodobne, że powstaną na nim pęcherzyki podczas siedzenia na słońcu.

#11 ·
Widziałem również projekt, w którym pokrywali winyl lakierem bezbarwnym, aby wyglądał jak prawdziwy karbon. Nie mogłem odróżnić go od prawdziwego karbonu. Nadal masz tę zaletę, że możesz go usunąć, kiedy chcesz. Kosztuje to więcej, aby spryskać go kilka razy lakierem bezbarwnym, ale wygląda niesamowicie.

Attachments

#15 ·
Czy łatwiej byłoby wyjąć panele, pokryć je cf, a następnie zamontować z powrotem, ??
Z wszystkich raportów, które przeczytałem, wynika, że istnieje tendencja do łamania kołków na panelach podczas demontażu lub montażu. Gdyby tak nie było, zrobiłbym to kilka lat temu. Myślę, że jeśli jesteś gotów na kłopot z demontażem/wymianą, możesz równie dobrze zamontować nowe. Jeśli uda ci się zdjąć stare w jednym kawałku, odnowić je i zachować jako części zamienne lub sprzedać na Fleabay.Podejrzewam, że jednym z kluczy do udanej pracy jest bardzo ciepły dzień, aby upewnić się, że plastik i guma EDPM są tak elastyczne, jak to możliwe - i mnóstwo smaru.Dwie pary rąk również byłyby przydatne.

#16 ·
Wiem, że to stary post, ale czy ktoś z was miał jakieś problemy w okolicach czterech rogów? To znaczy, czy musieliście go po prostu przyciąć blisko, nie wsuwając pod rogi, czy też musieliście go rozciągnąć i wsunąć jak najbliżej (bo pomyślałbym, że w rogach byłby zbity lub musiałby być jakoś złożony)

Dzięki za wszelkie informacje, które możecie przekazać

#17 ·
Wiem, że to stary post, ale czy miałeś jakieś problemy w okolicach czterech rogów? To znaczy, czy musiałeś tylko przyciąć go blisko, nie wsuwając pod rogi, czy też musiałeś go rozciągnąć i wsunąć jak najbliżej (bo pomyślałbym, że w rogach byłby jakoś zbity lub musiałby być jakoś złożony)

Dzięki za wszelkie informacje, które możesz podać
Kogo pytasz? :D

Użyj przycisku "cytuj" na dole dowolnego postu, do którego chcesz się odnieść lub na który chcesz odpowiedzieć

Save
#25 ·
Renowacja tylnych słupków

Jako nowicjusz, moją pierwszą reakcją na ten problem jest OSTROŻNE nałożenie bezbarwnego lakieru w celu odnowienia obszaru. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie?

Myślę, że CZĘŚĆ tego zużycia można przypisać czyszczeniu szyby mieszanką amoniaku. Otaczający obszar jest również na niego narażony, co osłabia wykończenie na słupkach.

#26 ·
Jako nowicjusz, moją pierwszą reakcją na ten problem jest OSTROŻNE nałożenie bezbarwnego lakieru w celu odnowienia obszaru. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie?

Myślę, że CZĘŚĆ tego zużycia można przypisać czyszczeniu okna mieszanką amoniaku. Otaczający obszar jest również na niego narażony, osłabiając w ten sposób wykończenie na słupkach.
lub pokryj to cf :D $35

https://www.slkworld.com/general-modifications-r171/50849-ive-taken-cf-plunge.html

• Like
Reactions: Lizzee
Save
#27 ·
Zdjąłem swoje z samochodu i założyłem na nie CF. Bardzo łatwo było użyć żyletki i przyciąć je bardzo blisko, gdy były zdjęte. Żałowałem, że nie wiedziałem o bezbarwnym lakierze, moje zaczynają blaknąć po 3 latach. Chyba czas je przerobić.

#29 · (Edited by Moderator)
Tylny słupek winylowy Pokrycie To, co zrobiłem, to zaklejenie okolicznych obszarów i zakupienie lakieru w sprayu High Heat Gloss! Pomalowane t

Czytałem tutaj kilka wątków na temat tego, jak odnowić tylne słupki, w których bezbarwny lakier blakł i łuszczył się. W moim niedawno zakupionym 2008 roku oba tylne słupki wyblakły, a około połowa słupka (w pobliżu okna) miała łuszczącą się powłokę bezbarwną, więc chciałem rozwiązać ten problem.

Opcje, które oceniłem: To, co zrobiłem, to zaklejenie okolicznych obszarów i zakupienie lakieru w sprayu High Heat Gloss! Pomalowałem je oba i wytrzymują ciepło i inne elementy. ???
1. Kup nowe osłony i zleć ich montaż dealerowi lub warsztatowi. Odrzucono: za drogo (wydawało się, że to 500 $ lub więcej za części i robociznę)
2. Kup nowe osłony i zainstaluj je sam. Odrzucono - wydawało się, że to kłopot, aby ustawić górę we właściwej pozycji, zdjąć stare i zainstalować nowe, nie rysując niczego. Również części nie były tanie.
3. Odnów je sam, szlifując i malując. Odrzucono - ze względu na czasochłonność (trzeba czekać na wyschnięcie każdej warstwy, ponownie szlifować itp., a następnie dodać warstwę bezbarwną). Ponadto nie byłem zbyt pewny swoich umiejętności w tym zakresie i nie chciałem spędzać dużo czasu, a następnie uciekać się do pozycji 1 lub 2 powyżej.
4 Zwycięzca: Pokryj je ponownie winylem. Przeczytałem o tym wzmiankę i pomyślałem: „Jak trudne to może być?”. Bardzo niskie ryzyko: jeśli bym to zepsuł, mógłbym to po prostu odkleić.

Okazuje się, że jest to dość łatwe, niskie ryzyko, niedrogie, nie zajmuje dużo czasu i myślę, że dobrze wygląda. Możesz sam ocenić. Zamieściłem kilka zdjęć.

Całkowity koszt: 17 $
Całkowity czas: 2 godziny

Potrzebne narzędzia/przedmioty:
1. Rolka (dostałem rolkę 12" x 5 stóp) winylu 3M w dowolny wzór. Wybrałem folię winylową 3M 1080 matowy włókno węglowe, ponieważ pomyślałem, że będzie dobrze wyglądać na moim srebrnym SLK. Istnieje wiele odmian, w tym te z super drobnymi otworami, które pomagają zminimalizować problemy z pęcherzykami powietrza. Dostałem to na eBayu za około 17 $.
2. Nożyczki do cięcia zgrubnego kształtu winylu
3. Nóż Exacto lub żyletka do ostatecznego przycinania winylu
4. Suszarka do włosów lub opalarka do podgrzewania winylu, aby ułatwić jego rozciąganie i usunięcie pęcherzyków
5. Narzędzia teflonowe do pracy we wnętrzach samochodów. Miałem już kilka, ale możesz kupić pełny zestaw na Amazon za około 10 $. Możesz zastąpić duże śrubokręty płaskie i zakryć je taśmą maskującą lub taśmą klejącą, aby zmiękczyć twardą metalową krawędź ostrza.
6. Niebieska taśma malarska lub taśma maskująca do obramowania wokół słupka, aby nie porysować samochodu
7. Papier ścierny (wybór ziarnistości 360/600/1000 byłby odpowiedni) do wygładzania szorstkich miejsc na słupku, aby winyl leżał płasko
8. szmaty, ręczniki papierowe lub inna czysta, chłonna szmatka
9. Płyn do czyszczenia kuchni (NIE DO PIEKARNIKÓW. Nie powinno się tego mówić, ale ...). Służy do odtłuszczania słupków przed ostatecznym montażem winylu.
10. Inna osoba, aby mieć dodatkową parę rąk. Nie jest to absolutnie konieczne, ale ułatwia pracę.

Proces:
1. Przyklej taśmę wokół krawędzi obu słupków, aby nie porysować lakieru ani okna.
2. Użyj techniki szlifowania na mokro, aby wygładzić słupki. Zacznij od ziarnistości 360. Zanurz papier ścierny w czystej wodzie i zacznij szlifować słupki. Otrzymasz szarą zawiesinę/film na słupku i papierze ściernym. Wytrzyj go wilgotnym ręcznikiem papierowym i kontynuuj. Będziesz miał drobne rysy na słupkach, ale poczujesz, że cała powierzchnia zaczyna się wygładzać. Przejdź do ziarnistości 600, ta sama technika. Następnie wykończ super drobną ziarnistością 1000. Gdy są mokre, będą wyglądać świetnie, ale gdy wyschną, słupki będą matowe czarne i nadal możesz zobaczyć drobne rysy. Powierzchnia całego słupka powinna być bardzo gładka.
3. Wytnij winyl na kształt. Zostaw co najmniej 1" zakładki dookoła. Możesz zrobić szablon z kartonu lub innego materiału, jeśli sobie nie ufasz. To nie jest ostatni krok cięcia/przycinania. Po prostu zbliż go rozmiarem z wystarczającą swobodą. Udało mi się wyciąć oba kawałki z kawałka 12"x24" z pozostałym materiałem. Zostało mi jeszcze 3' na rolce.
4. Jeszcze nie zdejmuj podkładu! Rozłóż kawałki na słupkach, aby upewnić się, że mają odpowiedni rozmiar. Przykleiłem moje na górze w pobliżu dachu małym kawałkiem niebieskiej taśmy, aby je utrzymać na miejscu.
5. Wyczyść słupki. Podniosłem moje, spryskałem płynem do czyszczenia kuchni i wytarłem do czysta ręcznikiem papierowym. Pozbywa się to odcisków palców, olejów itp. i nadaje winylowi ładną, czystą powierzchnię do przylegania.
6. Podgrzej jeden z kawałków winylu suszarką do włosów. Nie potrzebujesz tony ciepła, ale upewnij się, że jest ciepło. Powinieneś poczuć, że winyl staje się bardziej plastyczny. Nie martw się, jeśli zacznie się ochładzać podczas następnych kroków - zawsze możesz dodać więcej ciepła.
6. Czas gry! Zdejmij podkład z jednego z kawałków, wyrównaj kawałek nad słupkiem i zacznij dociskać go w pobliżu środka słupka. Zacznij od środka i przejdź do krawędzi. Podgrzej go suszarką do włosów i rozciągnij. Jeśli masz pęcherzyki powietrza, możesz pociągnąć winyl z powrotem do pęcherzyka, a następnie ponownie go położyć. Użyłem tylko palców, aby wygładzić pęcherzyki i rozciągnąć winyl, ale niektórzy lubią używać plastikowego narzędzia, aby go wygładzić. Karta kredytowa prawdopodobnie by zadziałała. Wygładź wszystkie pęcherzyki powietrza.
7. Teraz masz kawałek winylu leżący płasko na słupku. Dobra robota! Jeszcze nie skończyłeś. Ponieważ zostawiłeś trochę zakładki dookoła, musisz teraz wykonać precyzyjne przycinanie winylu. Użyj do tego żyletki lub noża Exacto. Przytnij tak, aby zakładka była wystarczająca, aby wsunąć się wokół boków i pod słupek. To około 2-3 milimetry. Przewodnikiem, którego użyłem, jest przycięcie go blisko krawędzi gumowej uszczelki wokół słupka. Jest około 1-2 mm szczeliny i jeśli przytniesz go nieco dalej od słupka, powinno być dobrze.
8. Czas na włożenie. To wymaga cierpliwości. Podgrzej winyl, aby był plastyczny, ponieważ chłodny winyl nie włoży się ładnie. Wybierz krawędź słupka, podnieś słupek za pomocą narzędzia do podważania (wystarczy, aby wykonać wkładanie). Wsuń winyl pod słupek na cal lub tak na raz, pracując w dół (lub w górę) krawędzi. Użyłem do tego jednego z narzędzi teflonowych. Okresowo podgrzewaj winyl, aby wszystko przebiegało sprawniej. Cierpliwość! Nie wymuszaj prędkości wkładania, po prostu rób to po trochu. Zaufaj mi, poświęcenie czasu tutaj naprawdę nie zajmuje dużo czasu (łącznie 30 minut dla obu słupków) i oszczędzisz sobie irytacji.
9. Teraz, gdy już wszystko włożyłeś, upewnij się, że nie powstały żadne pęcherzyki powietrza podczas procesu wkładania. Chyba że musiałeś odkleić kawałek, nie powinieneś mieć więcej pęcherzyków.
10. Otwórz piwo. Skończyłeś. Opublikuj zdjęcie i pozwól nam cieszyć się Twoją pracą. Słyszałem, że ten winyl wytrzyma 5 lat w warunkach atmosferycznych. Mój jest na nim od kilku miesięcy i wciąż wygląda świetnie.
To, co zrobiłem, to zaklejenie okolicznych obszarów i zakupienie lakieru w sprayu High Heat Gloss! Pomalowałem je oba i wytrzymują ciepło i inne elementy. ???

#31 ·
Główny wątek tutaj:

Save
Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.