Mercedes SLK World banner
Status
Not open for further replies.

Zresetuj adaptacyjne uczenie skrzyni biegów

2 reading
201K views 237 replies 111 participants last post by  LeonardoDaBenz  
#1 · (Edited)
Ta procedura jest obecna na naszym forum (i innych forach).
To działa, ponieważ używam go od czasu do czasu (jak wczoraj).
Publikowanie i tworzenie wątku dla nowych członków.

Co to robi? Krótko mówiąc, resetuje wyuczone wykrywanie wejść przepustnicy przez ECU/TCU, skutecznie przywracając pozycje pedału 0% i 100%. , tj. szybkie starty jak królik w przeciwieństwie do powolnych startów. przyzwyczaja się do sposobu jazdy.

R171:
Jeśli chcesz natychmiastowej reakcji na gaz, możesz ją mieć za darmo.
Przy wyłączonym silniku przekręć kluczyk do pozycji 2 (nie uruchamiaj go).
Wciśnij pedał gazu do końca, za kliknięciem kick down.
Przytrzymaj go przez około 30 sekund.
Zdejmij stopę z pedału i wyjmij kluczyk.
Odczekaj 5 sekund i uruchom samochód.
Założę się, że natychmiast zauważysz zmianę reakcji.

Dla r170:
Od Livefreeordie: Działa również dla R170. Jedyna różnica polega na tym, że trzymasz pedał wciśnięty do końca, a następnie wyjmujesz kluczyk.

R172: powinno działać na podstawie użytkowników, postępuj zgodnie z instrukcjami R171.

#6 ·
Miałem pick-upa Dodge Ram z 2004 roku, z którym to również działało. Biorąc pod uwagę, że Daimler był właścicielem Chryslera przez chwilę, a Ram miał skrzynię biegów Mercedesa, opcja zresetowania adaptacyjnej skrzyni biegów byłaby podobna, jeśli nie taka sama. Spróbuję tego dzisiaj rano, kiedy pójdę do biura i dam znać, czy zauważę różnicę.

#7 ·
Reset adaptacyjny skrzyni biegów

Witaj,

Wykonano reset skrzyni biegów, zgodnie z opisem na tym forum, 2 dni temu. Zauważyłem pewną poprawę w postaci mocniejszej zmiany biegów w górę i szybszej, mocniejszej zmiany biegów w dół. Najbardziej zauważalną zmianą jest to, gdy ręcznie wybieram pierwszy bieg i pozwalam samochodowi samemu przełączać się w górę przez zakres.

Chciałbym wiedzieć, czy inni chcą tego spróbować i zamieścić tutaj swoje wyniki.

Slew Rate

#9 ·
Próbowano raz, minimalna zmiana w zachowaniu.

Save
#11 ·
Zastanawiam się, czy zabierzemy go do dealera na przegląd i powiemy im, żeby sprawdzili ECU i być może go zaktualizowali, czy udałoby nam się wycisnąć trochę więcej z samochodu? Czy dealer byłby w stanie to zrobić, czy też mógłby użyć tylko fabrycznego oprogramowania?

• Like
Reactions: Paintman_Splat
Save
#16 ·
O ile zaobserwowałem, są takie rzeczy jak korki. Ktoś inny prowadzi Twój samochód i uczy się zachowania tej osoby.

Inni się wypowiedzą. Resetuję to co około 6 miesięcy, po prostu dlatego

#18 ·
Jestem zdezorientowany (nic nowego). Myślałem, że osiągnięto konsensus, że miękki reset działa tylko w przypadku transmisji 5g i tylko długie odłączenie akumulatora działa w przypadku 7g?

Jest tak wiele tajemnic dotyczących działania adaptacyjnych skrzyń biegów. Dlaczego u licha Mercedes nie może jasno określić wszystkich parametrów??

#25 · (Edited by Moderator)
Czy ktoś zapytał na AMG PL, czy udostępnią informacje?
Właściwie tak. Ostatnio temat adaptacyjnej skrzyni biegów był omawiany w AMG Lounge. Oto krótka wersja:

someone said:
W przypadku starszych modeli, które nie mają S+, S++ i mnóstwa opcji skrzyni biegów, czy wkręcanie silnika na luzie powoduje, że skrzynia myśli, że jedziesz agresywnie, czy musisz być w trybie jazdy? Po prostu jestem ciekaw, jak określa Twój "styl jazdy".
someone said:
Najwyraźniej na podstawie pierwszych 40 punktów zmiany biegów po resecie.
AMG said:
Rozmawialiśmy z naszymi specjalistami od skrzyń biegów i nie ma możliwości zresetowania skrzyni biegów.

Chociaż na wielu platformach internetowych można znaleźć porady, jak wykonać reset, w rzeczywistości są to tylko aktywacje trybu dynamometru dla starszych pojazdów.

Jednak ten tryb nie resetuje ustawień skrzyni biegów. Nasze nowoczesne skrzynie biegów stale dostosowują się do Twojego stylu jazdy.
someone said:
Dostałem nowy samochód, który trzeba było dotrzeć i był to mój pierwszy samochód o dużej mocy, więc jeździłem nim bardzo delikatnie i dość wolno. Czy mówisz, że moja skrzynia biegów dostosowała się do tego, że jestem ślimakiem na drodze? Jak zareaguje, gdy zacznę używać samochodu "właściwie"?
AMG said:
Poproszę o wyjaśnienie. Myślę, że chcą powiedzieć, że stale się dostosowuje, a nie że przestaje się uczyć po ustawieniu.
AMG said:
Przepraszam za zamieszanie. Możemy potwierdzić post redaktora naczelnego. Skrzynia biegów stale się dostosowuje.
Pełny wątek, jeśli masz dostęp do salonu, znajduje się tutaj Logika adaptacyjna skrzyni biegów

#22 · (Edited by Moderator)
Brzmi to tak, jakby to zmieniało prędkość obrotową (rpm, stopień poślizgu) konwertera momentu obrotowego, zwłaszcza po tym, jak przeczytałem, jak facet z MOPAR zrobił to w Mercedesie swojej żony. Niedawno sprzedałem Subaru z '07 roku, które miało trzy style jazdy, zmieniane za pomocą pokrętła na konsoli. To na pewno zmieniło prędkość obrotową konwertera. Utrzymywało wysokie obroty po zmianie biegu i oczywiście przyspieszało znacznie szybciej. Ładny, łatwy "mod".

Czy zestawy zmiany biegów lub zestawy korpusu zaworu (mody) są dostępne dla tych skrzyń biegów Mercedesa? Czytałem, że 5-biegowa skrzynia w SLK32 zmieniała biegi "o 35 procent szybciej".... tak, szybciej niż co:mrugnięcie: Jestem pewien, że korpusy zaworów można zmodyfikować, wystarczy schemat/rysunek i korpus zaworu w rękach doświadczonego mechanika od skrzyń biegów. Nawet o 35 procent szybciej producenci samochodów uważają, że konsument chce zmian biegów, które są nieco miękkie, a nie szybkie, piszczące opony. Te skrzynie biegów blokują się we wszystkich biegach z wyjątkiem 1. biegu, więc aby zmienić bieg, muszą odblokować się na milisekundy przed zmianą biegu, a następnie zmienić bieg i ponownie zablokować. Jeśli ktoś ma starą skrzynię biegów, niech sprawdzi, co jest potrzebne do szybszej zmiany biegów, zanieś im korpus zaworu po sprawdzeniu. Może już istnieje modyfikacja korpusu zaworu w Internecie lub dostępny jest zestaw zmiany biegów?

Wyszukiwanie w Google pokazało, że modyfikacje korpusu zaworu są dostępne zarówno dla 5-biegowych, jak i 7-biegowych skrzyń biegów, właśnie sprawdziłem modyfikacje korpusu zaworu automatycznego Mercedesa w celu szybszej zmiany biegów.

Krótka notatka dla Daviego, zadowolenie bije na głowę szczęście. Nie zależy ono od zewnętrznych kryteriów, ale jest wewnętrzną reakcją wzmocnioną przez Ducha. Uległość może być trudną częścią.

#24 ·
Mój współpracownik ma E320 z 2002 roku, którego skrzynia biegów nie mogła zmienić biegu powyżej 4. biegu. Próbował procedury (około 20 razy w ciągu 30 dni) i teraz problem został naprawiony. Nie wiem, czy procedura zadziałała, czy to tylko zbieg okoliczności.

#26 ·
Próbowałem tego wczoraj wieczorem na moim kanadyjskim SLK350 z 2007 roku i zadziałało. Różnica była natychmiastowa i zauważalna. Kupiłem samochód kilka miesięcy temu i przypuszczam, że był dostosowany do poprzedniego stylu jazdy. Największa różnica polega na tym, że samochód teraz natychmiast redukuje bieg przy lekkim naciśnięciu pedału gazu. Prawie wciskałem pedał do podłogi, żeby uzyskać redukcję biegu.

#28 ·
Cześć,

Mam SLK 230 z 2002 roku i użyłem podobnego triku - włożenie kluczyka do pozycji jeden, wciśnięcie gazu na 5 sekund, a następnie wyłączenie zapłonu i wyjęcie kluczyka, a następnie zdjęcie nogi z gazu. Wcześniej doświadczałem utraty mocy i wydaje się, że zrobiło to małą różnicę, ale teraz zapaliła się kontrolka diagnostyczna silnika. Zastanawiałem się, czy reszta kroków, które zrobiłem, była błędna i wysłała kod błędu. Czy użycie metody resetowania zalecanej w tym wątku włączy mój samochód prawidłowo do specyfikacji fabrycznej i wyłączy kontrolkę diagnostyczną silnika? Samochód ma 800 mil po terminie ważnego przeglądu - być może dlatego się włączył?

Wszelka pomoc byłaby mile widziana

C

#30 ·
Cześć,

Mam SLK 230 z 2002 roku i użyłem podobnej sztuczki - włożenie kluczyka do pozycji jeden, wciśnięcie gazu na 5 sekund, a następnie wyłączenie zapłonu i wyjęcie kluczyka, a następnie zdjęcie nogi z gazu. Wcześniej doświadczałem utraty mocy i wydaje się, że zrobiło to małą różnicę, ale teraz zapaliła się kontrolka diagnostyczna silnika. Zastanawiałem się, czy reszta kroków, które zrobiłem, była błędna i wysłała kod błędu. Czy użycie metody resetowania zalecanej w tym wątku uruchomi mój samochód prawidłowo do specyfikacji fabrycznej i wyłączy kontrolkę diagnostyczną silnika? Samochód ma 800 mil po terminie ważnego przeglądu - być może dlatego się włączył?

Wszelka pomoc byłaby mile widziana

C
Witamy na forum. Czy uruchomiłeś skaner, aby sprawdzić, jaki kod wyrzucił? Nie sądzę, żeby reset to spowodował. Czy pokazał się od razu po pierwszym uruchomieniu po resecie?

Uzupełnij swój profil, aby inni wiedzieli, gdzie mieszkasz itp.. Może być ktoś w Twojej okolicy, kto mógłby Ci pomóc osobiście.

Tim

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.