Mercedes SLK World banner
Status
Not open for further replies.

R171 AMG z wieloma usterkami -> PROBLEM W KOŃCU NAPRAWIONY!

62K views 309 replies 24 participants last post by  Swedish Steven  
#1 ·
Podczas dzisiejszej jazdy otrzymałem następujące błędy/usterki w samochodzie.

1. Prędkościomierz przestał działać
2. Lampka ostrzegawcza ABS na desce rozdzielczej
3. Speedtronic uszkodzony
4. Wyświetlacz uszkodzony
5. Ostrzeżenie o zużyciu hamulców
6. Monitorowanie ciśnienia w oponach poza kolejnością
7. Brak cyfrowego prędkościomierza
8. Komputery pokładowe pokazują tylko czas i nic więcej
9. Wspomaganie kierownicy stało się ciężkie

i najbardziej osobliwe ze wszystkich - temperatura zewnętrzna pokazuje 0,0 st. C.

Próbowałem odczytać kody za pomocą prostego czytnika OBD. Absolutnie nic się nie wyświetliło. Zresetowałem akumulator i kody zniknęły i mogłem wyjechać z Parku za pomocą dźwigni zmiany biegów. 500 metrów dalej ten sam problem. Ponowne uruchomienie samochodu pokazuje "Brak usterki" przez 3 sekundy, a następnie wracamy do tego samego. Muszę użyć przycisku zwalniającego, aby wyciągnąć samochód z Parku.

Dealer MB powiedział, że to akumulator, ale to nie jest problem. Musiałbym czekać 3 tygodnie, zanim mogliby przyjrzeć się samochodowi, więc zabrałem go do niezależnego warsztatu i mówią, że to moduł sterowania ESP - przynajmniej w 90% na pewno.

Wymienią go jeszcze w tym tygodniu lub na początku przyszłego tygodnia. Zobaczymy, czy to pomoże - w przeciwnym razie straciłbym 1000,- USD + robocizna.

Co myślisz? Wszystko z wyjątkiem odczytu temperatury zewnętrznej wskazuje na rzeczy, które obejmują monitorowanie prędkości i zarządzanie nią. Czyż nie?

#2 ·
Temperatura zewnętrzna
Czy sonda jest nadal w grillu przy lampie przeciwmgielnej?

Spoczynek, pierwszym instynktem byłaby bateria z tak wieloma problemami.
Wiemy od innych, że słaba bateria powoduje mnóstwo problemów elektrycznych.

Skan nic nie pokazuje?
Czy któryś z warsztatów użył skanowania SDS?

I nasz ekspert w tego typu sprawach
@Dave2302

Save
#8 ·
Musiałbym zobaczyć wydruk SDS, zanim skomentuję ;)

Save
#9 ·
Nie chciałem go o to prosić, był trochę zajęty. Cieszę się, że mógł zeskanować samochód. Moduł sterowania ESP - najprawdopodobniej. I wszystkie problemy w punktach od 1 do 9 odnoszą się do odczytów prędkości, o ile rozumiem.

#10 ·
Może to być wiele innych, znacznie tańszych rzeczy, dlatego nie będę komentować bez wydruku kodów błędów SDS ;)

Save
#11 ·
Nie chcemy, żebyś grał w rzutki z częściami, jeśli nie ma takiej potrzeby.
Kody pomagają uniknąć tych kosztów.

Na wszelki wypadek.
Rzutki z częściami, losowe wrzucanie nowych części do samochodu tylko po to, by stwierdzić, że była to część, która prawie nic nie kosztowała.

#12 ·
W każdym razie wymieniłem akumulator, na wszelki wypadek......... i usterki nie występowały podczas 10 km podróży. Jestem całkowicie zdumiony, czy akumulator może umrzeć w jadącym samochodzie? A potem pokazywać pełne napięcie? Kiedy usterki pojawiły się po raz pierwszy, przejechałem samochodem 20 km od startu.

Nie jestem przekonany, że to był akumulator, ale mam nadzieję, że tak lub nie, pokaże się to z czasem. Ale czy mogę teraz zaufać samochodowi?

Wielkie dzięki za Wasze uwagi!

#20 ·
"Stary" akumulator został kupiony i zainstalowany zaledwie rok temu. Jest oznaczony jako kwiecień 2019. Akumulator, który był przed nim, wytrzymał - zgadnijcie co - tylko rok. I tak, mam je na CTEK w zimie.

Ten akumulator w samochodzie został kupiony dzisiaj.

Napięcie na desce rozdzielczej pokazuje stabilne 14 V (13,9 do 14,1) przez długi czas po uruchomieniu. Po 45 minutach jazdy powoli spada do 13,3 lub 13,5.
Może ctek gotuje twój akumulator.

#17 ·
Mój akumulator podczas jazdy zaczyna się od około 14,3, ponieważ ładuje akumulator, a następnie spada do 13,3 itd. po pewnym czasie, gdy akumulator ładuje się do 12,6/7.

Czy baterie, które kupujesz, to baterie MB? Są objęte gwarancją tylko na 2 lata.

• Like
Reactions: Dave2302
Save
#19 · (Edited)
Nie jestem ekspertem, ale jak wspomniano, akumulator z martwym lub umierającym ogniwem nadal ma 5 ogniw działających tak, jak powinny, ale to jedno ogniwo może sprawić, że elektroniczne gremliny zwołają spotkanie i zanim się zorientujesz... dzieje się to, co się dzieje.
Mój ctek 3.4 ma krok, który sprawdza, czy akumulator w ogóle może być ładowany.

#21 ·
Miałem SLK55 AMG z 2005 roku z tylko drugim akumulatorem przez 120 000 mil użytkowania i dwóch właścicieli, ja byłem właścicielem nr 2. Miałem podobny problem jak OP z kodami błędów, ale u mnie zdiagnozowano elektrykę przewodu paliwowego, która się spaliła. Zostało naprawione w salonie MB (~1200 $). Powiedzieli mi, że miałem szczęście, że to tylko przewód elektryczny do pompy paliwa.

Nigdy nie używam CTEK ani prostownika... a moja bateria wystarcza na zawsze. Mój obecny 350 ma 6x,xxx mil, 8 lat od dostarczenia do dealera MB (czerwiec 2012) i wciąż na tym samym akumulatorze. Odpukać.

Ciekawi mnie, dlaczego lub w jaki sposób SLK wydaje się "zjadać" lub zużywać akumulator tak szybko...

Save
#22 ·
Miałem SLK55 AMG z 2005 roku tylko z drugim akumulatorem przez 120 000 mil użytkowania i dwóch właścicieli, ja byłem właścicielem nr 2. Miałem podobny problem jak OP z kodami błędów, ale u mnie zdiagnozowano przepalony przewód paliwowy. Został naprawiony w salonie MB (~1200 $). Powiedzieli mi, że miałem szczęście, że to tylko przewód elektryczny do pompy paliwa.

Nigdy nie używam CTEK ani ładowarki do akumulatorów... a moja bateria wystarcza na zawsze. Mój obecny 350 ma 6x,xxx mil, 8 lat od dostarczenia do dealera MB (czerwiec 2012) i wciąż na tym samym akumulatorze. Odpukać.

Ciekawi mnie, dlaczego lub w jaki sposób SLK wydaje się "zjadać" lub zużywać baterię tak szybko...
Niektórzy mają Smarttop (wczesne wersje zużywały więcej prądu) lub jakiekolwiek zasilanie innych firm, takie jak kamery lub detektory radarów itp.

• Like
Reactions: b82012
Save
#24 ·
@Swedish Steven,

Oto jak to działa w prostszych słowach: Rozrusznik zakręci silnikiem nawet przy 10,5 V.

WSZYSTKIE modele Mercedesa z okresu po 1997 roku monitorują napięcia. Woltomierz w zapalniczce, wyświetlaczu deski rozdzielczej itp. nie jest dobrym wskaźnikiem stanu akumulatora, nie mówię, że to źle, ale jedynym pewnym sposobem sprawdzenia akumulatora jest tester "DROP" z dużym rozładowaniem, w zasadzie woltomierz ze skalą i wbudowanym dużym elementem grzejnym ............. NIE PRZY WŁĄCZONYM SILNIKU LUB KLUCZYKU W STACYJCE !!

Niektóre ECU, takie jak np. Traction Ctrl, Transmission, PSE, EIS itp. itd. wyłączą się i wyświetlą kod "Napięcie" przy znacznie wyższym napięciu, np. niektóre wyświetlą go przy nieco poniżej 12 V.

Z tego możemy więc zobaczyć, że jest całkiem możliwe, że słaby akumulator uruchomi samochód, ale może spadać do np. 10,5 V podczas rozruchu, więc kiedy już wystartujesz i odjedziesz, możesz mieć problemy, ponieważ inny moduł, taki jak Traction, Trans itp. zobaczył NISKIE napięcie i w języku laika dostał ataku, dostał wariata, wyrzucił misia z kołyski itp. itd. ;)

Właśnie dlatego chciałem zobaczyć wydruk, ponieważ potencjalnie mogłeś wydać 2000 dolarów na wymianę modułu, gdy nic z nim nie było nie tak ;)

Może nadal wymagać wymiany, ale jak dotąd znaki są dobre. Moduły nie naprawiają się same.

Może to być również złe połączenie, zły przekaźnik, zły bezpiecznik itp. itd., a wszystko to kosztuje znacznie mniej niż 1000 $ +++++++++++++++

UWAGA Podane wartości napięcia mogą się różnić, są to jedynie cytaty dla przykładu, aby zilustrować mój punkt ;)

HTH,

Save
#25 ·
Jestem z tobą przez cały czas. Nie wiedziałem o tym:

"Z tego możemy więc zobaczyć, że jest całkiem możliwe, aby słaby akumulator uruchomił samochód, ale może spadać do powiedzmy 10,5 V podczas rozruchu, więc kiedy już wystartujesz i odjedziesz, możesz mieć problemy, ponieważ inny moduł, taki jak Traction, Trans itp. zobaczył NISKIE napięcie i mówiąc językiem laika, dostał ataku, dostał wariata, wyrzucił misia z kołyski itp. itp. "

@Swedish Steven,

Oto jak to działa w prostszych słowach, rozrusznik zakręci silnikiem nawet przy 10,5 V.

WSZYSTKIE post około 1997 Mercedes monitorują napięcia. Woltomierz w zapalniczce, wyświetlaczu deski rozdzielczej itp. nie jest dobrym wskaźnikiem stanu akumulatora, nie mówię, że to źle, ale jedynym pewnym sposobem sprawdzenia akumulatora jest tester "DROP" Heavy Discharge, w zasadzie woltomierz ze skalą i dużym elementem grzejnym wbudowanym ............. NIE Z WŁĄCZONYM SILNIKIEM LUB KLUCZYKIEM W STACYJCE !!

Pewne ECU, takie jak np. Traction Ctrl, Transmission, PSE, EIS itp. itp. wyłączą się i wyświetlą kod "Napięcie" przy znacznie większej wartości, jak niektóre wyświetlą go tuż poniżej 12 V.

Z tego możemy więc zobaczyć, że jest całkiem możliwe, aby słaby akumulator uruchomił samochód, ale może spadać do powiedzmy 10,5 V podczas rozruchu, więc kiedy już wystartujesz i odjedziesz, możesz mieć problemy, ponieważ inny moduł, taki jak Traction, Trans itp. zobaczył NISKIE napięcie i mówiąc językiem laika, dostał ataku, dostał wariata, wyrzucił misia z kołyski itp. itp. ;)

Właśnie dlatego chciałem zobaczyć wydruk, ponieważ potencjalnie mogłeś wydać 2000 dolarów na wymianę modułu, gdy nie było z nim nic złego ;)

Może nadal wymagać wymiany, ale jak dotąd znaki są dobre. Moduły nie naprawiają się same.

Może to być również złe połączenie, zły przekaźnik, zły bezpiecznik itp. itp. itp., z których wszystkie kosztują znacznie mniej niż 1000 $ +++++++++++++++

NB Podane wartości napięcia mogą się różnić, są to tylko cytaty dla przykładu, aby zilustrować mój punkt ;)

HTH,

#28 ·
Wygląda na skrzynkę ESP
Jeszcze raz, jakie są kody .........................

A co powiesz na myślenie o tańszych opcjach, takich jak przekaźniki, połączenia, luźne lub uszkodzone bezpieczniki, przerywany czujnik prędkości i cała masa innych ...................

Daj mi kody itp., a będę mógł ci powiedzieć, czy zamierzasz zmarnować £1000 +++++++++++++++++ ..........................

Czy nie ;)

Save
#32 ·
Rzecz w tym, że bez względu na to, co czytasz, iCS nie robi nawet 1/3 tego, co zrobi maszyna SDS.

OK, więc to krzywa uczenia się, do tego służy forum, to nie jest takie trudne, zwłaszcza jeśli wyobrazisz sobie, że jest to przetłumaczone z niemieckiego, więc na przykład, gdy chcesz Dane na żywo, poszukaj w "Aktualnych wartościach", Pełny Odczyt kodu wszystkich modułów? ............ "Szybki test" itp. itd. itp.

Save
#33 ·
Jutro wrócę do Indy, żeby pobrać wszystkie kody. Ale coś na pewno jest nie tak z samochodem. Odkąd zaparkowałem go dokładnie dwa dni temu i do momentu, gdy zabrałem go dziś rano do pracy, straciłem 20% Ah w akumulatorze. Po 40-minutowej jeździe do biura wciąż miałem 80%, a w ciągu dnia straciłem kolejne 20%. Zobacz załączony obrazek. Alternator wykonuje swoją pracę z napięciem 14 V.

Czy uszkodzony moduł może rozładowywać akumulator, gdy samochód jest wyłączony i zablokowany? Teraz podłączyłem go do ładowarki i zmierzyłem również pobór prądu za pomocą miernika cęgowego. Dodatni biegun idący do bloku silnika wynosił 0, ale drugi dodatni wykazywał pobór 0,5 A.

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.