Mercedes SLK World banner
Status
Not open for further replies.
41 - 60 of 81 Posts
Do czego służy ta dźwignia? Czy to ta, która wybiera bieg? Jeśli tak, to po co wszystkie kable są przymocowane do "tego"? Myślałem, że TO (kable elektryczne) jest wyborem biegów.. ?

Do czego służy ta dźwignia? Czy to ta, która wybiera bieg? Jeśli tak, to po co wszystkie kable są przymocowane do "tego"? Myślałem, że TO (kable elektryczne) jest wyborem biegu.. ?
O ile wiem, to nie wybiera biegu, to selektor ZAKRESU biegów. Czyli P, N, D, R. W obrębie zakresu (przynajmniej w D) bieg jest wybierany elektrycznie, automatycznie lub ręcznie za pomocą drążka lub łopatek.
Przynajmniej tak mi się wydaje. Ale już nie raz się myliłem........ 😁

Niebezpieczeństwo! Ryzyko śmierci spowodowane poślizgiem lub przewróceniem się pojazdu z platformy podnoszącej :ROFLMAO:

Myślałem, że TO (kable elektryczne) jest wyborem biegów.. ?
:ROFLMAO: Keep Up :p :ROFLMAO: ...............
Omówiliśmy to na wczesnym etapie, ISM / Shifter / 7G / 5G itp :ROFLMAO: .................

Rodzaj fly (shift) by wire w późniejszym 7 G Tronic, 722.9, ale ten samochód ma 722.6 5G (5-biegowa automatyczna), więc żadnych takich bzdur.................

5-biegowy i wczesny 7G Rod wybiera Parking Latch i przesuwa "Manual Valve" na Valve Block między P R N i D, co kontroluje sposób, w jaki skrzynia biegów się zachowuje, tak Pete, Range !!.

Późniejsze 7G bez "Shiftera", mają kolumnę do zmiany P R N i D oraz łopatki do manualnej ......... Mają również ISM z boku skrzyni biegów, który jest modułem samym w sobie, który ma silnik Servo, który przesuwa Parking Latch 7G i Manual (Range) Valve, ISM jest również częścią systemu Immo związanego z kradzieżą. Odbiera dane CAN z Shift Stalk (i wiele innych rzeczy dla Immo) :)

No to macie, teraz wiecie jak to działa 🤣

Save
  • Like
Reactions: Sneaky Pete
Save
Mam nadzieję, że nie będę miał problemów, próbując to później usunąć.
Prosty zatrzask sprężynowy, a następnie po prostu wypchnij pręty z tulei na dźwigni zmiany biegów ...............

Cokolwiek robisz, nie próbuj odkręcać śruby imbusowej (Torx?), która zaciska pręt we właściwej pozycji regulacji, jeśli to odkręcisz, będziesz miał więcej problemów z ponownym ustawieniem regulacji w idealnym miejscu ;)

Save
Wszystkie kody będą miały status historyczny, jeśli nie jest to stała usterka, tzn. nie występuje podczas czytania po włączeniu zapłonu, znacznie mniej szczegółów na czytnikach OBD .........................

Ta usterka jest sporadyczna, ale oczywiście staje się coraz częstsza, jak to zwykle bywa ;)

SDS ma dziennik zdarzeń, podający częstotliwość występowania usterki, dokładny przebieg itp. itd., więc operator, który zna się na rzeczy, spojrzy na to, a także odczyta kody. Jestem prawie pewien, że iCs, podobnie jak wielu innych, po prostu wie, tak, jest teraz, albo nie, nie ma ;)

Save
Discussion starter · #50 ·
Prosty zatrzask sprężynowy, a następnie po prostu wypchnij pręty z tulei na dźwigni zmiany biegów ...............

Cokolwiek robisz, nie próbuj odkręcać śruby imbusowej (Torx?), która zaciska pręt we właściwej pozycji, jeśli to zrobisz, będziesz miał więcej problemów z ponownym ustawieniem regulacji w punkt ;)
Dzięki Dave! Praca pod samochodem nie wchodzi dla mnie w grę. Nadal chcę zobaczyć, jak moje dzieci dorastają.:)

Discussion starter · #51 ·
Ten pręt? Jak @Dave2302 powiedział, będziesz musiał wejść pod samochód. Zobacz załącznik.
Pierwsza uwaga na liście czynności jest oczywiście bardzo zachęcająca...... 😁
Dzięki Pete! Bardzo he,lful. Ale nie muszę wyjmować pręta ze skrzyni biegów, tylko wyjąć pręt z dźwigni zmiany biegów. Mam nadzieję, że nie będę musiał wchodzić pod samochód.

Dzięki Pete! Bardzo pomocne. Ale nie muszę wyjmować drążka ze skrzyni biegów, tylko wyjąć drążek z dźwigni zmiany biegów. Mam nadzieję, że nie będę musiał wchodzić pod samochód.
Tak, rozumiem. Ale może się okazać, że drążek ma gwintowany koniec i jest wkręcony w część przymocowaną do dźwigni zmiany biegów. Więc trzeba będzie go wyjąć jak wykręcając śrubę. Nie mam pojęcia, nigdy tego nie robiłem. Nie wiem, jak jest przymocowany do dźwigni zmiany biegów. Tylko zgaduję. Może @Dave2302 wie. Ale myślę, że się dowiesz. 😁

Dzięki Pete! Bardzo he,lful. Ale nie muszę wyjmować pręta ze skrzyni biegów, tylko wyjąć pręt z dźwigni zmiany biegów. Mam nadzieję, że nie będę musiał wchodzić pod samochód.
Ummm, jeśli wyjmiesz pręt z dźwigni zmiany biegów, czy nie odkręcisz śruby imbusowej zagłady, o której @Dave2302 wspomniał powyżej?

Ummm, if you remove the rod from the shifter won’t you be undoing the grub screw of doom that @Dave2302 mentioned above?
Umm, tak, masz rację, przegapiłem post Dave'a. On już wyjaśnił, jak wyjąć drążek z dźwigni zmiany biegów. Ale ponieważ instrukcje MB wyraźnie mówią, aby najpierw odłączyć drążek od dźwigni przy skrzyni biegów, myślę, że nie będziesz w stanie wyjąć go z dźwigni zmiany biegów bez tego. Ale pozostawiam to @Dave2302, aby to potwierdził lub zaprzeczył. On jest tutaj ekspertem.

Discussion starter · #55 ·
Aktualizacja. Udało mi się wyjąć płytkę drukowaną bez wyjmowania drążka zmiany biegów. (Oba końce).
Image
Dźwignia zmiany biegów jest wciąż w samochodzie. Zauważ, że obudowa dźwigni zmiany biegów jest zarówno PRZYKLEJONA, jak i przykręcona. Musiałem podważyć obudowę, gdy ten pręt był wciąż przymocowany. Nie jestem mechanikiem. Ten gigantyczny klips E będzie dla mnie wyzwaniem do usunięcia, ponieważ nie mam odpowiedniego narzędzia. I prawdopodobnie odleci i wpadnie w zapomnienie, jeśli uda mi się go podważyć, Mam teraz płytkę drukowaną w rękach. Teraz jest na moim terytorium. Haha. Wkrótce znajdę tego małego diabła.

Cześć chłopaki!
Ostatnio moje dziecko nie chciało zmieniać biegów. Utknęło na 2. lub 3. biegu. Zjechałem na pobocze i uruchomiłem ponownie samochód. Wszystko znowu w porządku. Zmiana biegów była jak zwykle dość płynna. Ale wiem, że to znowu wróci. Szybko szukałem tu odpowiedzi. Wszyscy wskazywali na płytę sterującą, czujniki prędkości jako podejrzanych. Podłączyłem dobre, stare iCarsoft i zdiagnozowałem. W skrzyni biegów znajdują się 2 czujniki prędkości. Yn/6n2 i Yn/6n3. Jeździłem i rejestrowałem obroty. Rzeczywiście, są chwile, że 6n3 zgłaszało 0 obr./min, podczas gdy 6n2 zgłaszało wiarygodne.
View attachment 608770
Większość zasobów, które widziałem na stronie, dotyczy skrzyni 7G. Mój to 5 biegów. Mam nadzieję, że nie będę wam za bardzo zawracał głowy następującymi pytaniami.
1. Czy czujniki prędkości w skrzyni 5G są tak problematyczne jak te w wersji 7G? Nie widzę nikogo, kto sprzedawałby czujniki prędkości do skrzyni 5G. Tylko 7G. Przynajmniej nie na ebay.
2. Jaki jest powód posiadania 2 czujników? Nadmiarowość?
3. Widzę wiele osób sprzedających płyty sterujące BEZ TCU i elektrozaworów. Jakakolwiek opinia na ten temat?
4. Wolałbym po prostu wymienić czujnik prędkości i może elektrozawory, nie chcę bawić się z TCU. Czy to możliwe?

Dzięki wielkie chłopaki.

Bryan

View attachment 608771 Pla
Cześć chłopaki!
Ostatnio moje dziecko nie chciało zmieniać biegów. Utknęło na 2. lub 3. biegu. Zjechałem na pobocze i uruchomiłem ponownie samochód. Wszystko znowu w porządku. Zmiana biegów była jak zwykle dość płynna. Ale wiem, że to znowu wróci. Szybko szukałem tu odpowiedzi. Wszyscy wskazywali na płytę sterującą, czujniki prędkości jako podejrzanych. Podłączyłem dobre, stare iCarsoft i zdiagnozowałem. W skrzyni biegów znajdują się 2 czujniki prędkości. Yn/6n2 i Yn/6n3. Jeździłem i rejestrowałem obroty. Rzeczywiście, są chwile, że 6n3 zgłaszało 0 obr./min, podczas gdy 6n2 zgłaszało wiarygodne.
View attachment 608770
Większość zasobów, które widziałem na stronie, dotyczy skrzyni 7G. Mój to 5 biegów. Mam nadzieję, że nie będę wam za bardzo zawracał głowy następującymi pytaniami.
1. Czy czujniki prędkości w skrzyni 5G są tak problematyczne jak te w wersji 7G? Nie widzę nikogo, kto sprzedawałby czujniki prędkości do skrzyni 5G. Tylko 7G. Przynajmniej nie na ebay.
2. Jaki jest powód posiadania 2 czujników? Nadmiarowość?
3. Widzę wiele osób sprzedających płyty sterujące BEZ TCU i elektrozaworów. Jakakolwiek opinia na ten temat?
4. Wolałbym po prostu wymienić czujnik prędkości i może elektrozawory, nie chcę bawić się z TCU. Czy to możliwe?

Dzięki wielkie chłopaki.

Bryan

View attachment 608771 Pla
Nie mam nic do dodania w kwestii płyt sterujących, ale zazdroszczę ci, że masz 5G w porównaniu do 7G.
Miałem wiele samochodów, w tym E-klasę, C-klasę i oczywiście dwa SLK320 R170 z 5G i moim zdaniem jest to płynniejsza, bardziej przewidywalna skrzynia biegów.
Można argumentować, że redukcja 2-1 jest nieco stroma, ale to o wiele lepsze niż brak hamowania silnikiem w 7-6 i 6-5 7G. Po prostu ich wyprzedzam. Powodzenia w rozwiązywaniu problemów.

Ja też, ale OP upiera się, że to 5-biegowa skrzynia, karta danych i tabela Myka też mówią, że ma 5 biegów ;)
7G pojawiło się w R171 dopiero w 2004 MY w SLK 350, jeśli moje informacje są poprawne. 280 dostał go w 2005 roku.
Co ciekawe, 7G zostało również sprzedane firmie Nissan dla serii Infinity Q z lat 2014-2019.

Discussion starter · #58 · (Edited)
Ok, kiedy po raz pierwszy otworzyłem płytę, byłem zdumiony inżynierią i designem! Najwyższa jakość, najwyższa jakość! Płyta była nieskazitelna. Nie mogłem znaleźć w niej nic złego. Optyki były czyste jak łza. Biorąc pod uwagę, że optyki to przełączniki bezdotykowe, powinny być niezwykle niezawodne. Próbowałem przez 30 minut znaleźć usterkę. Użyłem szkła powiększającego o dużej mocy. Traciłem nadzieję. Poruszałem optykami, a wtedy diabeł w końcu pokazał swoją twarz. Rzeczywiście, było tak, jak mówi większość ludzi. Lut na podstawie optogates miał pęknięcia. Nie są łatwe do znalezienia.
Image
Pokazywały się tylko wtedy, gdy poruszałeś optogates. Więc to szybkie lutowanie i ponowne złożenie i mam nadzieję, że moje dziecko znów będzie w porządku. Oto moje przemyślenia. 1. Jak do tego doszło? Optyki są bezkontaktowe. Powinny wystarczyć na całe życie. 2. Czy inne komponenty mogą mieć podobne problemy w przyszłości? Ta płyta jest niezwykle dobrze wykonana. Naprawdę nie mam odpowiedzi, ale moim zdaniem: 1. Lut użyty tutaj wygląda na bezołowiowy. Ssą. Są kruche i mają wyższą temperaturę topnienia. Być może w 2005 roku wciąż uczyli się, jak tego prawidłowo używać. 2. Optyki wydają się mieć problemy z rozszerzalnością. Oznacza to, że podczas produkcji lut stwardniał jako pierwszy, zanim komponent mógł ostygnąć i się skurczyć. Prowadzi to do naprężeń na połączeniach lutowanych. Ogólnie rzecz biorąc, nie widzę, aby ten problem wpływał na inne komponenty. Na obwodzie jest przekaźnik kontaktronowy, nie jestem pewien do czego służy, ale to urządzenie mechaniczne i może ulec awarii. Ale z drugiej strony przekaźniki kontaktronowe, w porównaniu do zwykłych przekaźników, są niezwykle bardziej niezawodne. Rozumiem, dlaczego przykleili obudowę dźwigni zmiany biegów (nie czarną obudowę płytki drukowanej, która jest trzymana tylko przez bardzo małe śruby imbusowe). Byli tak pewni, że nic się nie stanie. Kondensatory elektrolityczne wydają się w porządku. W przeciwieństwie do tych w ECU, nie są one narażone na działanie ciepła i powinny wytrzymać. Ok, to tyle. Zaktualizuję, gdy to naprawię. Pozdrawiam, kumple.
Image
Image
Image

Discussion starter · #59 ·
@admins może moglibyśmy zmienić nazwę tego wątku na „Naprawa płytki drukowanej 5G Shifter” lub coś w tym stylu. Problem i oczekiwane rozwiązanie nie mają nic wspólnego z płytkami przewodzącymi. Przeszukiwałem to forum i nie widzę zbyt wiele na temat naprawy płytki drukowanej, zwłaszcza dla skrzyni biegów 5G.

Discussion starter · #60 ·
@BSY proszę zwolnij.
Nie jestem w 100% pewien, ale te odczyty są poprawne w P i/lub N, wybierając D lub R, masz drugi czujnik prędkości odczytujący RPMS. Mogę się mylić
@Dave2302 jak bardzo błędne są moje wspomnienia, kolego?
Spójrz na to i sprawdź lokalizację/opis komponentu. Tak na wszelki wypadek

Do informacji. Odczyty zostały wykonane, gdy samochód się poruszał, choć bardzo wolno. 5 km/h, przypuszczam. Byłem na parkingu.

41 - 60 of 81 Posts
Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.