Mercedes SLK World banner
Status
Not open for further replies.
21 - 40 of 81 Posts
Czy to nadal może być objawem uszkodzonego czujnika prędkości?
Wątpię w to, ale po prostu nie mogę być pewien, ponieważ diagnostyka nie jest na SDS!!

Z dostępnych informacji wynikałoby, że masz problem z ISM lub ESL, być może z okablowaniem CAN.

To najlepsze informacje, jakie mogę Ci przekazać na podstawie podanych przez Ciebie informacji. ISM to zdecydowanie część istotna z punktu widzenia kradzieży (immobilizer) i być może selektor również.

Te części istotne z punktu widzenia kradzieży to bardzo zaawansowane zadania dla majsterkowiczów, nie można ich kupić w MB przez osobę fizyczną i są prawie niemożliwe do uruchomienia lub sklonowania, chyba że masz odpowiedni sprzęt (SDS lub sprzęt do programowania/klonowania), a nawet wtedy potrzebujesz sporo wiedzy, aby je pomyślnie zaprogramować. Na szczęście nigdy nie musiałem robić ISM .................

@Deplore wie o tym temacie znacznie więcej niż ja i może skomentować/skorygować mnie, jeśli się mylę, to znaczy, jeśli nie jest zbyt zajęty ;)

HTH ;)

• Like
Reactions: M4rCu5 and BSY
Save
Cześć wszystkim!
Ostatnio moje dziecko nie chciało zmieniać biegów. Zacięło się na 2. lub 3. biegu. Zjechałem na pobocze i uruchomiłem ponownie samochód. Wszystko znowu w porządku. Zmiana biegów była jak zwykle dość płynna. Ale wiem, że to znowu wróci. Szybko szukałem tu odpowiedzi. Wszyscy wskazywali na płytę przewodzącą, czujniki prędkości jako typowych podejrzanych. Podłączyłem dobre, stare iCarsoft i zdiagnozowałem. W skrzyni biegów znajdują się 2 czujniki prędkości. Yn/6n2 i Yn/6n3. Jeździłem i rejestrowałem obroty. Oczywiście zdarzają się sytuacje, że 6n3 zgłaszało 0 obr./min, podczas gdy 6n2 zgłaszało wiarygodne.
View attachment 608770
Większość zasobów, które widziałem na stronie, dotyczy skrzyni biegów 7G. Moja to 5 biegów. Mam nadzieję, że nie będę was za bardzo męczył następującymi pytaniami.
1. Czy czujniki prędkości w skrzyni biegów 5G są tak problematyczne jak te w wersji 7G? Nie widzę, żeby ktoś sprzedawał czujniki prędkości do skrzyni biegów 5G. Tylko 7G. Przynajmniej nie na eBay.
2. Jaki jest powód posiadania 2 czujników? Nadmiarowość?
3. Widzę wiele osób sprzedających płyty przewodzące BEZ TCU i solenoidów. Jakieś opinie na ten temat?
4. Wolałbym po prostu wymienić czujnik prędkości i może solenoidy, nie chcę bawić się z TCU. Czy to możliwe?

Dzięki wielkie wszystkim.

Bryan

View attachment 608771 Pla
Cześć
zmieniłem 2 czujniki w moim cp 722,9 około 2 lata temu i wszystko działa świetnie bez zmiany tcu, i to nie jest takie trudne, i kupiłem to na amazon
Pozdrawiam

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk

zmieniłem 2 czujniki w moim cp 722,9
Wszystko bardzo dobrze, ale wszystkie powyższe informacje mówią, że to R171 z 722.6

Aktualne informacje w poście nr 20 i pierwsze zdjęcie w OP sugerują, że nie ma to nic wspólnego z czujnikami prędkości !!

Save
Teraz, kiedy nie mogę odpowiedzieć, tak 722.9 ma jeden, ale osobiście nigdy nie widziałem takiego w 722.6, jednak może go mieć, ponieważ większość R171 miała 7G .........................

Albo iCs mogą kłamać, co jest dokładnie powodem, dla którego ja i inni polecamy SDS do właściwej diagnozy.

Pytanie, czy Twoja skrzynia biegów po lewej stronie ma dźwignię jak na poniższym zdjęciu z prętem przymocowanym do wybierania biegów .............

Jeśli nie, i ma aluminiową skrzynkę z dołączoną wtyczką okablowania, to ma ISM ;)

Jeśli nie masz ISM, to możliwe, że iCs odnosi się do dźwigni zmiany biegów i jej komunikacji z TCU, ale wszystkie zakłady są nieważne, dopóki nie umieścisz samochodu na SDS, nie mogę zgadywać głupiej maszyny OBD, wszystkie są znane z opowiadania kłamstw i prowadzenia wielu właścicieli na manowce ;)

• Like
Save
Discussion starter · #26 ·
Skoro nie mogę odpowiedzieć, tak 722.9 ma jeden, ale osobiście nigdy nie widziałem takiego w 722.6, jednak może go mieć, ponieważ większość R171 miała 7G .........................

Albo iCs mogą po prostu kłamać, co jest dokładnie powodem, dla którego ja i inni polecamy SDS do prawidłowej diagnozy.

Pytanie, czy Twoja skrzynia biegów po lewej stronie ma dźwignię jak na zdjęciu poniżej z prętem przymocowanym do wybierania biegów .............

Jeśli nie, i ma aluminiowe pudełko z dołączoną wtyczką, to ma ISM ;)

Jeśli nie masz ISM, to możliwe, że iCs odnosi się do dźwigni zmiany biegów i jej komunikacji z TCU, ale wszystkie zakłady są przegrane, dopóki nie dostaniesz samochodu na SDS, nie mogę zgadywać głupiej maszynie OBD, wszystkie są znane z kłamania i prowadzenia wielu właścicieli na manowce ;)
wydaje się, że nie mogę zobaczyć tej części skrzyni biegów bez podnoszenia samochodu. Pamiętam, że zanim to wszystko się zaczęło, był jeden raz, kiedy zaczynając od nowa, wrzuciłem bieg wsteczny i samochód pozostał na luzie!
Uruchomiłem ponownie samochód i wszystko było dobrze i zapomniałem o incydencie. Wierzę, że nie ma to nic wspólnego z czujnikami prędkości. Widziałem, że fotogaty N15 mogą się rozlutować.

Image

Mam nadzieję, że to jest przyczyną moich problemów. Z zawodu jestem inżynierem elektronikiem i coś takiego jest mi bardzo dobrze znane. Nie będę miał problemów z naprawą/przebudową takiej płyty. Ale nie wiem, czy ta uszkodzona płyta może spowodować, że biegi utkną na 2. lub 3. biegu PODCZAS jazdy.
Zauważ, że ogólnie zmiana biegów jest dość płynna, gdy pojazd jedzie, po prostu decyduje się pozostać na jednym biegu, gdy to się dzieje. Wyświetlacz biegów na desce rozdzielczej NIE staje się pusty ani nic, gdy to się dzieje. Podczas jazdy i gdy bieg wydaje się zablokowany, próbuję ręcznie zmienić biegi, nic się nie dzieje. Wyświetlacz na desce rozdzielczej zawsze pozostaje na D, nie wyświetla 4, 3 ani żadnej innej liczby.

Discussion starter · #27 ·
Ponieważ masz informacje dla płyty tranny/przewodnika, teraz jest dobry moment, aby odczytać prędkość/obroty czujników ABS. Jeśli brakuje jakichś danych, wiesz czego szukać.
Ale z powodu rozmowy, czy masz aktywną diagnostykę jakiegokolwiek rodzaju na swoim skanerze?
Po prostu jestem ciekaw, nic więcej.
iCarsoft v2 MB wydaje się być w porządku z danymi na żywo z tranny. Mam czujniki prędkości obrotowej, prądy solenoidów, aktualne i zamierzone pozycje biegów.

Discussion starter · #28 ·
Ok. Znowu aktualizacja. Przepraszam, jeśli zmarnowałem cały Twój czas, będąc noobem. Był jeszcze jeden kod DTC. Był ukryty w innej części menu iCarsoft, więc go przegapiłem. To P1856. Dave2302 znowu miał rację. Nie ma to nic wspólnego z czujnikami prędkości. To dźwignia zmiany biegów. Ruszałem nią również i sprawdzałem iCarsoft, "żądaną pozycję" w porównaniu z moją rzeczywistą pozycją fizyczną, a przełącznik jest powolny. Czas otworzyć to dziecko. Nie muszę wchodzić pod samochód! Woohooo. Nie muszę się cała w smarze i oleju. Zgłoszę postępy za kilka dni. Dzięki. Bryan

Discussion starter · #29 ·
Każda rada się przyda. Tzn. czy najpierw odłączyć akumulator, aby nie wywołać żadnego kodu lub aktywować funkcji antykradzieżowych? Zamierzam wyjąć płytkę, przelutować podejrzane połączenia, prawdopodobnie wymienić prawdopodobnie stare, elektrycznie (a może i fizycznie) nieszczelne kondensatory elektrolityczne, robiąc to.

Nigdy nie odłączam akumulatorów w MB ani innych samochodach z wieloma modułami elektronicznymi, ponieważ bardzo często powoduje to więcej problemów niż jest warte. Nie wyłączam nawet zasilania samochodu podczas wymiany akumulatora !! Wystarczy wyjąć wtyczkę (wtyczki) z odpowiedniego modułu i owinąć je w plastikową torbę podczas pracy. Zachowaj należytą staranność, aby nic się nie zwarło ani nie zamokło itp. itd. Jeśli jest więcej niż 1 wtyczka, najpierw odłączam tę, która zasila moduł, a podczas ponownego montażu podłączam ją jako ostatnią. Większość modułów nie zgłosi kodu, chyba że zapłon jest włączony !! Częścią każdej pracy przy elektronice pojazdu jest wyczyszczenie wszystkich kodów wygenerowanych po pracy, więc nie martw się ............... Większość mechaników w warsztatach nie kasuje kodów, to tylko dlatego, że tak wielu nie ma pojęcia / nie dba o to :(

• Like
Save
Zgadzam się z SDS. ile coś takiego kosztuje?
"Dość sporo"!

Ale jeśli myślisz, że będziesz tego potrzebować tylko "od czasu do czasu", nie zawracałbym sobie tym głowy.. Po prostu zanieś to do specjalisty MB (!!) i poproś, żeby to dla ciebie odczytał. Tutaj kosztuje to około 50 funtów i dostajesz ładny wydruk ze WSZYSTKIM! Stare, zapisane i nowe usterki. Oni nawet to dla ciebie interpretują..

Za takie pieniądze będziesz musiał tego używać DUŻO (!!), żeby się to opłaciło..

Discussion starter · #33 ·
Czy to zbyt piękne, żeby było prawdziwe? Byłem przygotowany na spędzenie tego weekendu na demontażu konsoli środkowej, aby dostać się do dźwigni zmiany biegów. Ale nie mogłem się powstrzymać od rzucenia okiem. Naprawdę wygląda na to, że mogę ją po prostu wyjąć, po prostu zdejmując środkowy panel. Jak dotąd nie potrzebowałem nawet śrubokręta. Czy będę tego żałował później? Pytanie: wiem, że na dole dźwigni znajduje się kabel, który ustawia pojazd w pozycji parkowania. Jak to usunąć, proszę? Wielkie dzięki, chłopaki!

Jeśli jesteś właścicielem Mercedesa, który ma ponad 5-7 lat, będziesz go używał znacznie częściej niż raz na ruski rok ;) Za 50 funtów dostajesz tylko jeden odczyt, a wielu nie daje wydruku (co nienawidzę, zawsze daję co najmniej 2 wydruki: samochód w środku, wyczyść wszystko, jazda próbna i ponowny odczyt, ostateczny wydruk) .............. Kiedy przejdziesz do bardziej zaawansowanych funkcji diagnostycznych SDS, takich jak testy z przewodnikiem i graficzne przedstawianie danych itp. itd., może to z łatwością zająć 2-3 godziny czasu pracy w warsztacie, aby zlokalizować usterkę. Kosztuje to około 500 - 700 funtów, w zależności od tego, ile pracy jesteś gotów w to włożyć, na przykład przygotowanie dobrego, używanego laptopa / tabletu o przyzwoitej specyfikacji, świeża instalacja systemu Windows itp. SDS bardzo szybko się zwraca, z wielu powodów, pisałem o tym już wiele razy, wystarczy przeszukać Forum. Jeśli kiedykolwiek odejdziesz od pojazdów Mercedesa, możesz go zwykle sprzedać za cenę, którą zapłaciłeś. Zawsze będą "przeciwnicy SDS" :ROFLMAO: Jest tu kilku gości, którzy od czasu, gdy dostali SDS, zaświadczą, że są bardzo, bardzo dobre powody, aby go mieć, pomimo tego, że jest droższy niż skrajnie ubogie rzeczy OBD w sprzedaży, które są bardzo przereklamowane w swoich reklamach. Mam kilka ogólnych profesjonalnych maszyn warsztatowych, Autel Pro i Snap-On to 2, których używam najczęściej, kosztują one od 2200 do 7000 funtów i chociaż są dobre, szczególnie pod względem szybkości we wszystkich markach pojazdów z typowymi codziennymi problemami, takimi jak uszkodzony czujnik prędkości koła ABS, zapalona kontrolka SRS, resetowanie wskaźnika serwisowego itp. .............. Jeśli chodzi o Mercedesa, SDS jest nadal znacznie lepszy !! SDS kosztuje od 10% do 25% kosztu tych maszyn Pro, to samo dotyczy wszystkich innych zestawów "Dealer Level", które posiadam, takich jak VAG Com dla VW, Peugeot / Citroen Lexia, Toyota Techstream, Ford IDS, Renault CAN Clip, JLR itp. itd. itd. HTH z przemyślaną decyzją (y)

Save
Uważam, że kabel jest typu push / twist, jest na wielu dźwigniach zmiany biegów 722.6 .............. Wystarczy uważnie przyjrzeć się, aby zobaczyć, jak go zwolnić.

Będziesz także musiał dostać się pod samochód i zwolnić drążek selektora, co często wiąże się z usunięciem osłon podwozia itp., aby go zwolnić bez zginania.

SDS ma również WIS (instrukcje warsztatowe) :ROFLMAO:

• Like
Save
Jeśli jesteś właścicielem Mercedesa, który ma więcej niż 5-7 lat, będziesz go używał o wiele częściej niż raz na ruski rok ;)
Tak, okej. W porządku.

Mój ma jedenaście lat i dostałem swój SDS po problemach z klimatyzacją. W tę i z powrotem między różnymi "specjalistami" MB (dałem to w cudzysłowie, ponieważ okazało się, że nie byli tak dobrzy, jak wskazano).

Ostatecznie to załatwiłem, ale pomyślałem, że i tak wydam £££ na własny SDS, na wszelki wypadek. Miałem szczęście, odpukać, że to (problemy z klimatyzacją) wydaje się być zakresem moich rzeczywistych problemów z samochodem. Jestem pewien, że z czasem będzie gorzej, ale jak na razie jest dobrze..

Posiadanie własnego SDS DAJE kilka dodatków. JEŚLI JESTEŚ OSTROŻNY (!!). Są tam rzeczy, którymi fajnie się pobawić. Reakcja na gaz, pełny i "prawdziwy" reset skrzyni biegów i co tam jeszcze :). I, jeśli jest choćby najmniejszy problem, lub wyimaginowany problem, to po prostu wejdź i weź SDS i gotowe - dowiesz się w ciągu kilku minut (zamiast musieć gdzieś jechać, czekać na swoją kolej, mieć odczyt itp. itd. itp.), czy jest jakiś rzeczywisty problem.

Wolałbym wydać trzy, cztery razy więcej pieniędzy na SDS niż na iCarsoft lub jakikolwiek inny czytnik OBD! Ponieważ dają fałszywe poczucie wiedzy - nie dają CAŁEGO obrazu!

Ale w retrospekcji te pieniądze zostały w większości zmarnowane. Jak na razie..

Discussion starter · #37 ·
Uważam, że kabel jest typu push / twist, jest w wielu dźwigniach zmiany biegów 722.6 .............. Wystarczy uważnie przyjrzeć się, aby zobaczyć, jak go zwolnić.

Będziesz także musiał dostać się pod samochód i zwolnić drążek selektora, co często wiąże się z usunięciem osłon podwozia itp., aby go zwolnić bez zginania.

SDS ma również WIS (instrukcje warsztatowe) na ten temat :ROFLMAO:
Dostać się pod samochód? Hmmm. To nie dla mnie. Ohh mój.

To jest to, dzięki Pete (y)

Do OP, bądź bardzo ostrożny, po prostu podważ ten mały zaczep na zewnątrz bardzo delikatnie, a następnie obróć plastik i zwolnij go. Widziałem, jak niektóre bardzo łatwo się łamią ;)

• Like
Reactions: BSY
Save
A tak przy okazji, ten kabel pozwala na wyjęcie kluczyka z EIS, gdy jest w pozycji Park lub Neutral, więc po zwolnieniu nie można wyjąć kluczyka bez wciśnięcia końca kabla, aż do zwolnienia kluczyka, nie zostawiaj tego kluczyka w EIS, niektóre MB rozładują akumulator w nocy, jeśli to zrobisz ;)

• Like
Reactions: BSY and efair
Save
21 - 40 of 81 Posts
Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.