Mercedes SLK World banner
Status
Not open for further replies.
201 - 220 of 321 Posts
Nadal brak startu

Naprawiłem już raz mój moduł K40 i wszystko było w porządku przez 6 miesięcy. Ten sam typowy problem K40 znowu, więc kupiłem nowy, plus wymieniłem mój 8-letni akumulator, który nie trzymał już ładunku. Podsumowując, brak startu i teraz komunikat "błąd startu". Jakieś pomysły? Utknąłem w garażu i nie chcę holować do naprawy. Czy "błąd startu" to inny problem?

Brak operacji SC i EPS/BAP z CEL.

To 2 z objawów, które mój samochód ma okresowo. Kiedy się nagrzeje do normalnej temperatury, BAP/EPS przestanie działać i znowu mam operację SC. Myślisz, że to to? Nie mogę sam sprawdzić ze względu na problemy zdrowotne, ale spróbuję, jeśli jest to znane z mojego nowego wątku na temat moich problemów. Dzięki! Marek

Absolutnie i mam nadzieję, że wszyscy to rozumieją. Jestem inżynierem i produkuję PCBA od ponad 20 lat i przysięgałem, że mój K40 jest dobry i tak czy inaczej wykonałem poprawki lutownicze. Wymiana K40 rozwiązała mój problem. W razie wątpliwości zaoszczędź sobie czasu i po prostu kup nowy.
Przepraszam Peter, ale naprawdę muszę się z tobą nie zgodzić. Tak, K40 jest strasznie zawodnym komponentem, a Mercedes powinien się wstydzić, ale naprawdę nienawidzę tego podejścia do rozwiązywania problemów metodą prób i błędów. Jest tu mnóstwo osób, które rzucą się i niepotrzebnie wymienią swój K40 tylko dlatego, że jeden z objawów ich samochodu jest podobny do postu w tym wątku, w nadziei, że rozwiąże to problem.

Jako inżynier powinieneś wiedzieć, że właściwym podejściem do rozwiązywania każdego problemu jest logiczna procedura testowa, a nie przypadkowa wymiana komponentów w nadziei, że natkniesz się na rozwiązanie. I większość komponentów, w tym płytki drukowane, można przetestować przed ich wymianą. Nie ma w tym żadnej nauki o rakietach.

mikevernon,

Czy masz jakieś takie procedury testowe? Jestem pewien, że jakieś są, ale nigdy ich nie widziałem. W K40 jest pięć przekaźników wewnętrznych: pompa paliwa, klakson, elektryczny wentylator chłodnicy, pompa AIR i ETS/ASR, ale nie wiem, jak je wszystkie przetestować.

mikevernon,

Czy masz jakieś takie procedury testowe? Jestem pewien, że jakieś są, ale nigdy ich nie widziałem. W K40 są pięć przekaźników: pompy paliwa, klaksonu, elektrycznego wentylatora chłodnicy, pompy AIR i ETS/ASR, ale nie wiem, jak je wszystkie przetestować.
Jakiś czas temu, po mnóstwie poszukiwań, znalazłem wątek, w którym wspomniano o rezystancji każdego z nich. Z jakiegoś powodu wszyscy wolą wydać 100-200 na nowy przekaźnik, zamiast najpierw przetestować go na stole warsztatowym.

Kolejny +1 za samo zastąpienie modułu. Ja również próbowałem przelutować każde połączenie, ale bezskutecznie. Przetestuję wadliwy moduł na stole warsztatowym, aby ustalić prawdziwą przyczynę, ale spędziłem godziny na rozwiązywaniu problemów i godziny na badaniach, co znacznie przekracza 152,00 USD wysyłki z driveoemautoparts.com.
Umieściłem go w samochodzie, który nie odpalał od miesiąca (dużo podróżuję) i odpalił przy pierwszym rozruchu.
Moje podejrzenie jest takie, że cewka wzbudzająca przekaźnika pompy paliwa jest otwarta lub obwód ją zasilający.

Mój znajomy zapytał, czy mogę rzucić okiem na SLK jego sąsiada, który miał losowe problemy z uruchomieniem, ale uruchamiał się po podłączeniu do ładowarki z szybkim rozruchem 250 A. Więc pierwszą rzeczą, jaką robię, jest otwarcie K40 i znalezienie przekaźnika najbardziej po prawej stronie, zardzewiałego i skorodowanego. Połączenia lutowane i reszta płytki drukowanej wyglądały dobrze, więc wyczyściłem przekaźnik odrobiną coli i drucianą szczotką i poleciłem mu wymianę. Uruchomił się, kiedy tam byłem i dostałem skrzynkę piwa za tę transakcję.

Cześć,

Mam SLK230 z 2001 roku, niedawno MB wymieniło wszystkie części, które zostały dotknięte przez cieknący solenoid wałka rozrządu, wymienili nawet ECU, wtryskiwacze i wiele innych rzeczy w ramach gwarancji bez żadnych kosztów, co było niesamowite.

Jednak zanim mój samochód trafił do serwisu, przestał działać wentylator chłodnicy, więc naturalnie pomyślałem, że to ten straszny moduł sterowania wentylatorem, co było prawdą, kiedy otworzyłem stary, był dość spalony. Więc kupiłem nowy i wentylator chłodnicy działał dobrze przez kilka tygodni. Teraz wróciłem do punktu wyjścia, pamiętajcie, że moduł sterowania wentylatorem został kupiony fabrycznie nowy w Autohaus.

Zauważyłem jednak, że wentylator chłodnicy włącza się, gdy mam ustawione ogrzewanie na pełne z wyłączonym EC, ale włącza się bardzo słabo, ale na tyle, żeby mój samochód się nie przegrzewał, biorąc pod uwagę, że jest tu teraz zima, to nie jest duży problem, ale wolę to naprawić wcześniej niż później.

Czy mój problem brzmi tak, jakby mógł to być wadliwy przekaźnik K40?

Ponownie zauważam, że wentylator chłodnicy włącza się tylko wtedy, gdy ogrzewanie jest ustawione na pełne z wyłączonym EC, nie dmucha z pełną mocą tak jak pamiętam, dmuchawa nagrzewnicy w samochodzie działa świetnie.

Dziękuję,
Mike

Wentylator uruchamia się dopiero przy określonej temperaturze; prawdopodobnie martwisz się na darmo. Czy działa z włączoną klimatyzacją?

Włącza się, gdy mam włączoną klimatyzację lub pełne odszranianie bez EC, ale włącza się bardzo słabo.

Włącza się, gdy mam włączoną klimatyzację lub pełne odszranianie bez EC, oczywiście, ale włącza się bardzo słabo.
Tak więc w tym momencie nie będę już zaśmiecał tego wątku problemem słabego wentylatora chłodnicy. Ponieważ zająłem się moim K40, możesz śledzić ten problem w nowym wątku, który utworzyłem i który zamierzam aktualizować, gdy tylko rozwiążę sprawy.

http://www.slkworld.com/slk-r170-general-discussion/323777-weak-radiator-fan.html#post2639001

Dzięki,
Mike

brak rozruchu i skrzynia biegów zablokowana na pozycji parkowania

Samochód nie odpala. Po zdjęciu osłony na K40, jeśli ręcznie zamknę przekaźnik, gdy stacyjka jest w pozycji rozruchu, silnik uruchamia się i działa dobrze, ale skrzynia biegów jest zablokowana na pozycji parkowania.

Samochód nie odpala. Po zdjęciu pokrywy na k40, jeśli ręcznie zamknę przekaźnik, stacyjka jest w pozycji start, silnik uruchamia się i działa dobrze, ale skrzynia biegów jest zablokowana w pozycji parkowania.
Witamy na SLKWorld.com: #1 Forum Mercedes-Benz SLK z Valrico na Florydzie!

Twój pierwszy wątek powinien być Twoim wprowadzeniem, abyśmy mogli Cię odpowiednio powitać, więc zamieść wprowadzenie w sekcji „Nowi członkowie przedstawiają się tutaj”, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś. Nowi członkowie przedstawiają się tutaj - Forum Mercedes Benz SLK

Kilka wskazówek, aby Twoja wizyta tutaj była przyjemniejsza:
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, użyj funkcji „szukaj” w prawym górnym rogu strony, aby zadać pytania, ponieważ prawdopodobnie zostały już zadane. Pamiętaj, „Szukaj” jest Twoim przyjacielem.
Jeśli chcesz móc wysyłać PW (prywatne wiadomości), potrzebujesz 15 postów. Aby szybko uzyskać te 15 postów, po prostu przejdź do sekcji „Nowi członkowie przedstawiają się tutaj” i powitaj wystarczającą liczbę nowych członków, aby uzyskać potrzebne posty do PW. Zawsze możesz wysłać PW do moderatora.
Chcesz opublikować zdjęcie? Rozpocznij nowy wątek lub zamieść post, kliknij „edytuj”, kliknij „spinacz” lub „zaawansowane” i/lub „zarządzaj załącznikami”, a następnie „wybierz plik”, a następnie „prześlij” i „wyślij”! Jeśli zdjęcia z iPhone'a, musisz zmienić nazwę wszystkich dodatkowych zdjęć, ponieważ iPhone nazywa wszystkie swoje zdjęcia tak samo, image.jpg.
Chcesz „polubić” lub „podziękować” za komentarze? Użyj przycisku „Lubię to” po prawej stronie lub przycisku „Dzięki” w prawym dolnym rogu dowolnego postu, który Ci się podoba. To oszczędza Ci konieczności komentowania.
Nowi członkowie powinni pamiętać, że link „Nowe posty” obok linku „Szukaj” w prawym górnym rogu paska informacyjnego to świetny sposób na zobaczenie wszystkich postów, które przegapiłeś od czasu ostatniego pobytu na forum. Pamiętaj, aby kliknąć „oznacz fora jako przeczytane” w sekcji „szybkie linki” po wyjściu.
ZA DARMO!! Opublikuj swój numer VIN w sekcji Vehicle Datacard Request, aby otrzymać bezpłatną kartę danych (opcje w Twoim samochodzie). Musisz najpierw zaktualizować swój profil o informacje o pojeździe i swoją lokalizację oraz zamieścić wprowadzenie.
Aby wziąć udział w konkursie Ride of the Month: Zgłoszenia i głosowanie ROTM - Forum Mercedes Benz SLK

Dziękuję
Jeff
Moderator/Założyciel/Koordynator Ride of the Month

Save
Kupiłem tego 99slk230 od mojej siostry, która parkowała go od sierpnia. Akumulator jest rozładowany, więc albo będę musiał poczekać, aż wrócę i go naładuję, albo odholować go do siebie. Ale powodem, dla którego został zaparkowany, było to, że podczas jazdy samochód szarpał, tracił moc (moc i moc podczas jazdy) i gasł. Na początku uruchamiał się ponownie po 15-20 minutach. Potem z czasem zajmowało to więcej czasu. Aż w końcu zgasł i nie chciał się uruchomić ponownie. Wyciągnąłem k40 i luty wyglądają dobrze, ale na krawędzi płyty w pobliżu połączeń jest lekkie pęknięcie.

Niestety, na razie nie mogę przeprowadzić dalszej diagnozy, dopóki nie będę miał sprawnego akumulatora. Ale wszelka pomoc, która wskaże mi właściwy kierunek, byłaby bardzo mile widziana. Po prostu czuję, że problemem jest k40, ale wygląda na fabrycznie nowy, poza złączami pinowymi, które wykazują pewne znaczne ślady ciepła.

Image

Image

Image

Image

Jeśli ktoś wie, gdzie znaleźć schematy przekaźnika k40 lub jakiegokolwiek innego komponentu, a także konkretne napięcia dla przekaźników, byłbym wdzięczny, gdybyś je zamieścił lub podał link. Chciałbym przetestować to na stole probierczym, zanim wydam pieniądze na część, co do której nie jestem pewien, czy naprawi problem, czy nie. Gdybym wiedział, że to problem, to byłaby jedna sprawa, ale nie lubię wrzucać części do samochodu w nadziei, że coś naprawią. Lubię diagnozować i naprawiać.

Szukałem tego samego bezskutecznie. Warto poświęcić czas na ponowne lutowanie wszystkich połączeń PCB K40 podczas oczekiwania - jest to przynajmniej darmowe.

Twój objaw bardziej pasuje do typowej awarii czujnika CKP niż K40.

Podzielam Twoje zdanie - najpierw zdiagnozować, potem wymienić - ale ani awaria K40, ani CKP nie jest łatwa do zdiagnozowania, nawet przy użyciu świetnych narzędzi. Na szczęście oba są stosunkowo niedrogimi komponentami.

Szukałem tego samego bezskutecznie. Warto poświęcić czas na ponowne przetopienie lutu na wszystkich połączeniach płytki drukowanej K40 podczas oczekiwania - jest to przynajmniej darmowe.

Twój objaw jest bardziej zgodny z typową awarią czujnika CKP niż K40.

Podzielam twoje zdanie - najpierw zdiagnozuj, potem wymień - ale ani awaria K40, ani CKP nie jest łatwa do zdiagnozowania, nawet przy użyciu świetnych narzędzi. Na szczęście oba są stosunkowo niedrogimi komponentami.
:frown:
Wyszukałem ckp i rozumiem, że to czujnik położenia wału korbowego? Zawsze znałem czujnik położenia wału korbowego jako cps.

Przy okazji, spryskałem wszystkie moje złącza elektryczne w K40 i ECU preparatem DeoxIT i pozwoliłem mu wniknąć na 5 minut, a następnie użyłem sprężonego powietrza, aby wydmuchać pozostałości. To niesamowita rzecz, droga, ale warta swojej ceny.

201 - 220 of 321 Posts
Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.