Mercedes SLK World banner
Status
Not open for further replies.

Moduł przekaźnika K40

1 reading
388K views 320 replies 155 participants last post by  M4rCu5  
#1 · (Edited by Moderator)
[EDIT - Myk]

zobacz także załączniki w poście 319 dzięki uprzejmości @BaD_81 & @M4rCu5

Wczesne SLK cierpiały na awarie połączeń lutowanych na płytce drukowanej K40. Dotyczy to głównie płynnej pracy i pompy paliwa.

Właśnie naprawiłem swój.

Przekaźnik K40 - Kierownica po prawej stronie

LHD naprzeciwko

Odłącz ujemny zacisk akumulatora
Zdejmij pokrywę komputera
Odepnij zaczep mocujący i podnieś moduł
Wyciągnij złącza
Otwórz obudowę modułu
Sprawdź połączenia lutowane pod kątem pęknięć, przegrzania, zimnych lutów itp.
Okulary mogą pomóc (górna lewa grupa trzech)
Usuń stary lut i przylutuj nowym
Wymień moduł
Wciśnij złącza
Wyjmij i wymień bezpiecznik 40A, aby wytrzeć styki.
Załóż pokrywę
Załóż ujemny zacisk akumulatora.
Uruchom samochód

Ponownie wprowadź kod radia, jeśli jest wymagany.

więcej: http://www.benzworld.org/forums/r170...ssociated.html

Bazzle

Przekaźnik K40 ciąg dalszy

Więcej:

Bazzle

Attachments

#3 ·
WOW! Chociaż nie jestem właścicielem R170, lubię czytać instrukcje dla ogólnej wiedzy. Dzięki Bazzle. Y)

• Like
Reactions: kingcoco1955
Save
#7 ·
Więcej dobrych informacji od Bazzle!!!

Mam nadzieję, że nigdy nie będę musiał tego robić. Ojej!

SLKman:tu:
Dla niektórych to zabawa! Najlepsza część procedury rozwiązywania problemów. Dla techników warsztatowych lutowanie jest jak... lądowanie dla pilotów. O, czekaj... Będę robić jedno i drugie... woohoo!! :rb

• Like
Reactions: BollaKoki
Save
#10 ·
Hej Bazzle, dzięki za post.
Miałem problem z uruchomieniem mojego 2000 SLK 230 wczoraj. Kiedy przekręciłem kluczyk, żeby uruchomić silnik, zapaliły się wszystkie kontrolki i wentylator chłodnicy pracował z dużą prędkością. Silnik był ciepły, ale nie gorący. Silnik w ogóle nie kręcił rozrusznikiem. Sprawdziłem i nie zapaliła się kontrolka silnika. Kilka godzin później spróbowałem uruchomić samochód i uruchomił się normalnie. Pomyślałem, że problem może tkwić w stacyjce lub rozruszniku/elektrozaworze.
Znalazłem Twój post i postanowiłem, że lepiej sprawdzę, czy to był problem. Czy dowiedziałeś się, co kontrolowało zimne połączenie lutowane?
Zrobiłem zdjęcia mojego i wyglądają identycznie jak zdjęcia, które zamieściłeś. Więc ten problem nie dotyczy tylko Twojego samochodu. Jeśli to nie jest problem, wyciągnę rozrusznik/elektrozawór i wtedy go sprawdzę. Nie było żadnego hałasu, z wyjątkiem wentylatora chłodnicy, kiedy próbowałem go uruchomić.

#240 ·
Problem z uruchomieniem mojego SLK 230 z 2000 roku

Hej Bazzle, dzięki za post.
Miałem problem z uruchomieniem mojego SLK 230 z 2000 roku wczoraj. Kiedy przekręciłem kluczyk, żeby uruchomić silnik, zapaliły się wszystkie kontrolki i wentylator chłodnicy pracował z dużą prędkością. Silnik był ciepły, ale nie gorący. Silnik w ogóle nie kręcił rozrusznikiem. Sprawdziłem i kontrolka silnika się nie zapaliła. Kilka godzin później spróbowałem uruchomić samochód i uruchomił się normalnie. Pomyślałem, że problem może tkwić w stacyjce lub rozruszniku/elektrozaworze.
Znalazłem Twój post i postanowiłem go sprawdzić, żeby zobaczyć, czy to był problem. Czy dowiedziałeś się, co kontrolowało zimne połączenie lutowane?
Zrobiłem zdjęcia mojego i wyglądają identycznie jak zdjęcia, które zamieściłeś. Więc ten problem nie dotyczy tylko Twojego samochodu. Jeśli to nie jest problem, wyciągnę rozrusznik/elektrozawór i wtedy go sprawdzę. Nie było żadnego hałasu, z wyjątkiem wentylatora chłodnicy, kiedy próbowałem go uruchomić.
Wygląda na to, że mam ten sam problem. Wszystko zaczęło się po tym, jak dostałem wstrząs podczas uruchamiania samochodu. Zostawiło to ślad oparzenia wielkości szpilki na moim paznokciu. Od tego czasu mam problem z tym, że 230 nie uruchamia się od razu lub całkowicie się wyłącza po wrzuceniu biegu.

Zamierzam przyjrzeć się K40, żeby zobaczyć, czy są jakieś widoczne pęknięcia do lutowania.

#11 ·
Mój SLK230 z 1999 roku ma od jakiegoś czasu nierówną pracę na biegu jałowym, zwłaszcza na wstecznym. Dealerzy twierdzili, że to TYLKO wyciek podciśnienia i nigdy nie mogli go zlokalizować/za dużo przewodów podciśnienia. Samochód kilka razy gasł i nawet nie chciał zakręcić po zgaśnięciu. Samochód nie przeszedł testu emisji w zeszłym miesiącu. Kody pokazywały otwarty przełącznik położenia przepustnicy/wymieniony, bez skutku. Obwód pompy paliwa wysoki i kod zaworu wtórnego powietrza oraz wiele innych oczekujących kodów. Nie ufam żadnym lokalnym dealerom BMW/Mercedesa w mojej okolicy. Kłamali i wcześniej mnie oszukali. Zazwyczaj sam naprawiam swoje samochody, ale ten mnie zaskoczył. Nie chciałem rzucać na niego części. Dziś zabrałem go do mojego lokalnego prywatnego warsztatu, który znam i powiedzieli, że to prawdopodobnie przekaźnik K40. Dokładnie tak, jak napisano w poście. Zobaczę, czy to zadziała.

#12 ·
Wesołych Świąt wszystkim!

Jeśli Twój SLK230 ma ponad 5 lat, warto wydać 170,00 USD tylko po to, aby wymienić przekaźnik jako środek zapobiegawczy. Część nie jest tak droga i wymiana to pestka. Nikt nie lubi utknąć wiele mil od domu! PLUS, zamówienie może zająć Twojemu dealerowi trochę czasu. Będziesz wyłączony na tak długo. Miałem szczęście i dostałem OSTATNI, jaki miał mój dealer!

PAMIĘTAJ: Mądry uczy się na własnych błędach, mądry uczy się na błędach innych, a niezbyt mądry NIGDY nie uczy się żadnych lekcji...

To czas, aby być "mądrym", prawda? Hehe

#15 ·
Mój SLK230 z 1998 roku właśnie zaczął wykazywać objawy problemów z przekaźnikiem k40. Zapalają się kontrolki na desce rozdzielczej, a po naciśnięciu pedału przyspieszenia silnik nie reaguje, mimo że nadal pracuje. Następnie kontrolki na desce rozdzielczej gasną i wszystko wraca do normy. Właśnie zleciłem diagnozę u dealera Benza i stwierdzono, że to uszkodzony przekaźnik k40. Sprawdziłem płytkę przekaźnika k40 opisaną we wcześniejszych postach, a punkty lutownicze są czyste i solidne. Czy właściwy przekaźnik k40 znajduje się po drugiej stronie komory silnika (strona kierowcy)? Sprzedawca miał również wymienione "tarcze" w częściach. Nie jestem pewien, co to jest. Czy ktoś ma wiedzę na temat wymiany samego przekaźnika k40 i czym są "tarcze" w odniesieniu do k40?

#16 ·
Przekaźnik K40 czy moduł przekaźnika K40?

Właśnie przeszukałem sieć w poszukiwaniu przekaźnika k40 do mojego slk230 z 98 roku. Znalazłem coś, co wygląda na przekaźnik k40, ale nie moduł przekaźnika k40 opisany we wcześniejszych postach. Obaj dostawcy części powiedzieli, że znajduje się on "z przodu po prawej stronie pod maską", ale nie widzę nic, co wyglądałoby jak zdjęcie na ich stronie. Czy ktoś wie coś o samym przekaźniku k40 i gdzie się on znajduje? A może powinienem się martwić tylko wymianą modułu przekaźnika k40 opisanego we wcześniejszych postach?
http://www.autopartswarehouse.com/search/?N=11245+1668+4294967269+5866

Attachments

#19 · (Edited)
Stwierdziłem, że ta płyta przekaźnikowa jest odpowiedzialna za 2 usterki w moim Mercedesie.

1. Kody błędów kontrolki silnika -
p1235, p1236, p1420, p1525 (Najbardziej prawy okrąg na załączonym obrazku)

2. Brak rozruchu - sporadycznie (Środkowy okrąg na załączonym obrazku)

Dołączam zbliżenie z innego postu pokazujące złe punkty lutowania. Upewnij się, że przylutujesz wszystkie 3

Attachments

#169 ·
Odkryłem, że ta płyta przekaźnikowa jest odpowiedzialna za 2 usterki w moim mercedesie.

1. Kody błędów kontrolki silnika -
p1235, p1236, p1420, p1525 (Najbardziej prawy okrąg na załączonym obrazku)

2. Brak rozruchu - przerywany (Środkowy okrąg na załączonym obrazku)

Dołączam zbliżenie z innego postu pokazujące złe punkty lutowania. Upewnij się, że lutujesz wszystkie 3
mam 1998 slk 230 kompresor i nie kręci, ale lutowanie jest idealne, wiesz co to może być?

#20 ·
Chcę tylko dodać swoje 0,02 $ na temat tego przekaźnika K40... Mam SLK z 2000 roku, którym moja córka jeździ na studiach... Zadzwoniła i stwierdziła, że samochód czasami ma małą moc, a kontrolka silnika czasami się zapala... Pracuję w branży napraw samochodowych i zadzwoniłem do lokalnego warsztatu MB, aby uzyskać kosztorys diagnostyki po odczytaniu kodów... Chcieli od 850 do 1500 dolarów, ponieważ stwierdzili, że zanim rozebraliby samochód, aby znaleźć problem... Po dołączeniu do SLKWorld i przeszukaniu znalazłem ten wspaniały artykuł i sam sprawdziłem samochód... 15-20 minut później widzę spalone połączenia lutowane i przelutowałem je, naprawiłem, a koszt wyniósł zero!!!! Bazzle miał rację... Kody to P1525, P1235, P1236 i P1420 w tej kolejności...

#22 ·
Problem K 40 rozwiązany

Bazzle,

Dziękuję za informacje dotyczące przekaźnika K 40. Mój SLK 230 z 1999 roku stracił moc w zeszłym tygodniu. Znalazłem Twoje pouczające notatki dotyczące naprawy. Kupiłem nowy przekaźnik K40 za 157,00 USD, zainstalowałem go i SLK odzyskał pełną moc. Dzięki!

Wczesne SLK cierpiały na uszkodzenia połączeń lutowanych na płytce K40. Dotyczy to głównie płynnej pracy i pompy paliwa.

Właśnie naprawiłem swój.

Przekaźnik K40 - Kierownica po prawej stronie

Kierownica po lewej stronie

Odłącz ujemny zacisk akumulatora
Zdejmij pokrywę komputera
Odłącz zatrzask i podnieś moduł
Odłącz złącza
Otwórz obudowę modułu
Sprawdź połączenia lutowane pod kątem pęknięć, przegrzania, zimnych lutów itp.
Okulary mogą pomóc (górna lewa grupa trzech)
Usuń stary lut i przylutuj nowym
Wymień moduł
Podłącz złącza
Wyjmij i wymień bezpiecznik 40A, aby wytrzeć styki.
Załóż pokrywę
Załóż ujemny zacisk akumulatora.
Uruchom samochód

Ponownie wprowadź kod radia, jeśli jest wymagany.

więcej: http://www.benzworld.org/forums/r170...ssociated.html

Bazzle

#23 ·
Cześć, chłopaki, zamierzam powiedzieć, że mój SLK 230K 1998 był w Mercedesie 3 razy i mieli go ponad 2 tygodnie i w sumie myślę, że wydałem ponad 600 funtów (robocizna i części), aby naprawić ten problem z przerywanym uruchamianiem i zatrzymywaniem. Najpierw powiedzieli, że doszło do przetarcia jakiegoś kabla na podwoziu, a następnie wymiany pompy paliwa. W żadnym momencie o tym nie wspomnieli. Jestem wściekły. Jeśli mogę to znaleźć w Internecie, to dlaczego dealer MB (sam MB UK) nie mógł tego rozwiązać? Minęły ponad 2 lata i od tego czasu przejechałem samochodem zaledwie 100 mil (na szczęście jest to samochód weekendowy lub do zabawy). Zamierzam sprawdzić, czy mogę to naprawić sam i jeśli to problem, skontaktuję się z MB i dam im prawdziwy wycisk. Dziękuję Bazzle. Mam ten samochód od nowości i ma dopiero 32 000 mil.

Dzięki i daj znać, jak mi idzie.

Nie odpowiada na rozwiązanie Bazzle'a. Wentylator wciąż działa!

Cześć ponownie,

Sprawdziłem płytkę obwodu przekaźnika k40 zgodnie z instrukcjami Bazzle'a. Trzy małe przylutowane kawałki w rogu wyglądają dobrze, w ogóle nie ma degradacji, nie widać też nigdzie indziej, więc nie dotykałem lutownicy. Dobrze przedmuchałem i wyczyściłem bezpiecznik 40A i włożyłem go z powrotem. Próbowałem go ponownie uruchomić, ale nie mogę go uruchomić.

Moje objawy są dokładnie takie, jak opisane przez Millerpima w innym wątku ->

millerpim
Image

Data dołączenia: maj 2008

Image
2000 SLK Problemy z zapłonem i zgasł na światłach
Przez ostatnich kilka miesięcy, kiedy przekręcam kluczyk w stacyjce, aby uruchomić samochód, nic się nie dzieje. Żadnego hałasu. Żadnego zaangażowania. Po 2 lub 3 próbach, które obejmują wyjęcie kluczyka i ponowne włożenie, załączy się i uruchomi. Wczoraj skończyłem na kręceniu kluczykiem 50 razy lub więcej, zanim w końcu odpalił. Dziś odpalił od razu, ale po 20 minutach jazdy i postoju na światłach nagle zgasł podczas jazdy. Wstawiłem go na park i spróbowałem go uruchomić. Nie uruchomił się. Po kilku minutach grzebania przy kluczyku i ciągłym przekręcaniu go, w końcu odpalił. Co może to powodować?

Ponadto wydaje się, że moim problemem jest to, że jeśli przekręcę kluczyk w pozycję 2, wentylator włącza się natychmiast (nawet przy zimnym starcie) i cały czas pracuje z dużą prędkością, nic więcej się nie dzieje, jeśli spróbuję włączyć zapłon, nie słychać próby uruchomienia ani niczego.

--------------------------------------
Prab ponownie -------> Po przyjrzeniu się płytce obwodu i wygląda na to, że jest w porządku. Czy jest coś jeszcze, co ktoś może polecić? Straciłem wiarę w dealerów i po prostu chcę, żeby znowu działała. Odkąd wyjąłem moduł, nie uruchomiła się ponownie, ale to było tylko 30 minut temu, spróbuję jeszcze raz później.

POMOC! Ktokolwiek? Bardzo wdzięczny.

#26 ·
Duży wentylator za przednim grillem samochodu. :-~

Wielkie dzięki.

1) Przepraszam, nie mam pojęcia, jak odczytać kody na samochodzie. Czy muszę z tym jechać do MB? Byłoby wspaniale to zrobić.

2) Przez wentylator mam na myśli wentylator za kratką chłodnicy (chyba wentylator chłodnicy) - ten duży okrągły, który znajduje się między silnikiem a tuż za kratką z przodu samochodu. Wentylatory wewnątrz samochodu włączały się wcześniej, gdy po raz pierwszy gasł podczas jazdy (jeśli włączone były nawiewy). Ale teraz, gdy nie chce się uruchomić lub gdy zatrzymuje się podczas jazdy, jest to tylko ten duży wentylator pod maską.

Wszelka pomoc będzie mile widziana. Dziękuję za poświęcony czas.

P

#27 ·
Czy wentylator "oszalał" po sprawdzeniu płyty głównej? Jeśli tak, powinieneś dwukrotnie sprawdzić połączenia. Jeśli sterowanie wentylatorem (N76) http://www.buellwinkle.com/r170/comn76.htm nie otrzyma sygnału po włączeniu zapłonu, wentylator przechodzi w tryb awaryjny. Jeśli połączenia są w porządku, możesz mieć problem z kontrolą klimatyzacji.

#30 ·
Okresowe problemy z uruchomieniem

Drogi Gabusie,

Dziękuję. Sprawdziłem N76 - Połączenia wydają się być w porządku - nie jestem pewien co do każdego kabla, ale główny blok, który wchodzi, wydawał się być w porządku. Wentylator wciąż szaleje, ale czasami mogę go uruchomić normalnie i wentylator działa dobrze, a potem 10 minut później lub innym razem mogę spróbować go uruchomić i nic się nie dzieje, z wyjątkiem wentylatora działającego z dużą prędkością za kratką chłodnicy.

Jak sprawdzić kody? I co byłoby pierwszą rzeczą do wymiany, biorąc pod uwagę powyższe, czy powinienem ponownie zaufać Mercedesowi Benz (ponownie).

Czy wentylator oszalał po sprawdzeniu płyty głównej?
Jeśli tak, powinieneś ponownie sprawdzić połączenia. Jeśli sterowanie wentylatorem (N76) http://www.buellwinkle.com/r170/comn76.htm nie otrzyma sygnału po włączeniu zapłonu, wentylator przechodzi w tryb awaryjny. Jeśli połączenia SĄ w porządku, możesz mieć problem ze sterowaniem klimatyzacją.

#28 ·
Dzięki Gabus. Zobaczę jutro rano, teraz jest ciemno. Wentylator zawsze wariował, gdy samochód nagle się zatrzymywał lub gdy go uruchamiałem i uruchamiał się i zatrzymywał, lub gdy po prostu nie chciał się uruchomić, tak czy inaczej, nagle się włączał i wentylator wciąż działał. Potem kilka minut lub czasem dzień później mogę go uruchomić i nagle znowu działa przez chwilę, a potem w losowym momencie wszystko dzieje się znowu.

W dniu, w którym włożyłem moduł z powrotem, w ogóle nie chciał się uruchomić (myślę, że to przypadek), nie widziałem żadnego pękniętego lutu, wyglądał gładko i nienaruszony na 3 połączeniach wspomnianych przez bazzle. Ale dzisiaj, 4 dni później, nagle uruchomił się 6 razy (jeszcze nim nie jeździłem) i działa dobrze na postoju. Wypróbuję go jutro - trzymam kciuki. Po sprawdzeniu sterowania klimatyzacją N76.

Jakieś inne pomysły? Czy mogę sam odczytać kody? Jak? Naprawdę muszę ją wyciągnąć i jak najlepiej wykorzystać to małe słońce, które prawdopodobnie dostaniemy w tym roku.

Och, a także dach się nie składa, przełącznik zapala się, jeśli wcisnę w kierunku zamykania, ale w kierunku otwierania nic się nie dzieje, żadne światło nie miga ani nic? Samochód nie był jeżdżony od października zeszłego roku. Naprawdę powinienem był częściej ją wyciągać, gdyby nie ten przerywany problem z uruchamianiem i jazdą. :-(

Dzięki wszystkim,

#31 ·
Chciałem podziękować za ten wątek! Dostawałem jakieś kody, sprawdziłem ten wątek... Spodziewałem się lutowania i odkryłem, że jeden z 5 bezpieczników 15 amperowych się przepalił. Wymieniłem go i ol' murky wróciła do swojej pierwotnej sprawności. Żadnych kodów!!

Dzięki!

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.