Mercedes SLK World banner
Status
Not open for further replies.

Alarm losowo się włącza - Gdzie znajduje się syrena?

8.5K views 33 replies 9 participants last post by  BradF  
#1 ·
Z pewnością istnieje wiele postów na temat wad systemów alarmowych Mercedesa. Być może dlatego nie udało mi się zlokalizować syreny alarmowej w moim SLK250 z 2014 roku. Sprawdziłem za przednim kołem po stronie pasażera i pod plastikową osłoną u podstawy wycieraczek.
Nie mogę go zlokalizować - czy ktoś może pomóc?

#3 ·
Czytałem, że awaria baterii w syrenie jest jedną z najczęstszych przyczyn fałszywych alarmów. Czy mój SLK 250 z 2014 roku ma syrenę? Jeśli tak, to nie mogę jej znaleźć. Samochód jest z kierownicą po lewej stronie - Szukałem za przednim kołem po stronie pasażera - nie ma. Szukałem pod plastikową osłoną przedniej szyby u podstawy przedniej szyby - nie ma. Czy ktoś przechodził przez system antykradzieżowy w R172?

#4 ·
Czytałem, że awaria baterii w syrenie jest jedną z najczęstszych przyczyn fałszywego uruchamiania alarmu. Czy mój SLK 250 z 2014 roku ma syrenę? Jeśli tak, to nie mogę jej znaleźć.
Samochód jest z kierownicą po lewej stronie - Szukałem za przednim kołem po stronie pasażera - nie ma. Szukałem pod plastikową osłoną przedniej szyby u podstawy przedniej szyby - nie ma.
Czy ktoś przechodził przez system antykradzieżowy w R172?
Czy zaglądałeś do komory baterii?

601652

Save
#12 ·
Dziękuję wam wszystkim. Sprawdziłem za plastikiem po stronie pasażera nadkola (nie ma go tam) i wkrótce sprawdzę za nadkolem po stronie kierowcy i ponownie opublikuję, gdy skończę.

Trev5, w odniesieniu do kontroli diagnostycznej - Czy możesz mi powiedzieć, jaki jest najlepszy sposób przeprowadzenia kontroli diagnostycznej? Czy byłoby to skanowanie u dealera, czy mogę kupić urządzenie, które da mi kody błędów? Nie mam problemu z używaniem urządzeń/komputerów i kodów błędów. Czy istnieje preferowany czytnik urządzeń i czy zapewni on kody wejścia alarmowego (więcej niż tylko poinformowanie mnie, że alarm się włączył, ale dokładniej, co wyzwoliło alarm?) Oczywiście, Twój komunikat o błędzie wskazuje, że ten poziom szczegółowości jest dostępny.

#13 ·
Mam narzędzie diagnostyczne iCarsoft, które odczytuje kody błędów, ale nie podaje przyczyny włączenia się alarmu... Zapisany błąd, który zamieściłem powyżej, wskazuje, że moduł alarmu holowniczego w pokrywie środkowego podłokietnika jest uszkodzony. Ponieważ wciąż mam gwarancję MB na mój R172, zostawiłem ten błąd do sprawdzenia: W przeciwnym razie usunąłbym błąd i zobaczył, czy powróci...

#14 ·
Ok, dziękuję Trev5.

Zastanawiam się również nad użyciem pilota do blokowania mojego samochodu. Czy 2014 SLK250 powinien wydawać dźwięk syreny po zablokowaniu? Mój nie robi nic więcej, jak tylko blokuje drzwi - żaden inny dźwięk (brak sygnału dźwiękowego klaksonu, brak dźwięku syreny, brak dźwięku antykradzieżowego).

Czy ktoś zna czytnik kodów, który pokazywałby wejścia alarmowe, abym mógł zobaczyć, który czujnik wyzwala alarm? Czy dealer MB byłby w stanie powiedzieć, który czujnik wyzwala alarm?

#16 ·
Ok, no cóż... Rozumiem to teraz lepiej, ale nie jestem pewien, czy coś rozwiązałem.

Wyjąłem schowek, aby sprawdzić mikroprzełącznik alarmu. Mikroprzełącznik został przetestowany jako dobry.

Odłączyłem wszystko i teraz mam kod na desce rozdzielczej, ponieważ odłączyłem poduszkę powietrzną (być może błąd). POTRZEBUJĘ POMOCY.... Czy ktoś może mi powiedzieć, jak usunąć ten komunikat z deski rozdzielczej (obecnie pokazuje coś o potrzebie serwisu - sądzę, że z powodu odłączenia poduszki powietrznej)?

Mikroprzełącznik jest w porządku, ale odkryłem, że osłona na drzwiach schowka oddziela się od panelu drzwi schowka. Ten materiał winylowy/gumowy wywierał niewielki nacisk na obudowę schowka i MOŻE być winowajcą, który wymusza aktywację mikroprzełącznika (symulując otwarcie drzwi, bardzo nieznacznie). To byłoby łatwe rozwiązanie, jeśli tak jest.... Trzeba tu przeprowadzić więcej testów.

Jeszcze jedna rzecz... Udało mi się wejść do programowania deski rozdzielczej i włączyć "chirp"; który w moim samochodzie jest krótkim sygnałem dźwiękowym klaksonu. (dzięki DavidD) Zastanawiam się, czy ten klakson jest tym, czego szukam, a nie syreną. Czy ktoś wie, czy klakson, który wydaje skrócony sygnał dźwiękowy po zablokowaniu samochodu za pomocą pilota, ma baterię i czy to może być winowajcą, który wyzwala fałszywe alarmy?

#17 ·
i inne wspaniałe ustawienia, jeśli ktoś ma m4cars SmartTop :D

Jednoprzyciskowy elektryczny dach
Obsługa dachu "One-Touch" umożliwia automatyczne otwieranie lub zamykanie dachu.
Otwórz/Zamknij dach podczas jazdy
Nigdy więcej nie musisz się zatrzymywać dla swojego dachu: Otwórz/Zamknij dach podczas jazdy
(CLK 40 km/h, SLK/SL 60 km/h).
Tryb komfortowy
Włączenie lub wyłączenie zapłonu nie przerywa działania dachu.
Zdalne sterowanie dachem
Otwórz/Zamknij dach za pomocą oryginalnego kluczyka/breloka z pilotem.
Oddzielna kontrola okien
Podnieś i opuść szyby osobno za pomocą pilota bez aktywowania dachu.
Pozycje okien
Pozycje okien (góra/dół) po otwarciu dachu programowalne.
Pełny zasięg RF
Możliwość obsługi dachu i okien z pełnej odległości (nieograniczony zasięg RF fabrycznego breloka).
Komfortowe otwieranie/zamykanie okien
Otwieranie/zamykanie wszystkich okien jednym dotknięciem za pomocą szybkiego dwukrotnego dotknięcia przełącznika dachu.
Pełna kontrola tylnej szyby
Podnieś tylne szyby przy opuszczonym dachu.
Bezkluczykowe sterowanie dachem*
Obsługa dachu jednym dotknięciem za pomocą bezkluczykowego uchwytu drzwi.
*Wymagana opcja bezkluczykowego dostępu.
Sygnały ostrzegawcze
Opcjonalnie kierunkowskazy są aktywowane podczas obsługi dachu z pilota.
Światło w domu
Zdalnie aktywuj przednie i tylne światła.
Automatyczne blokowanie drzwi
Ustaw zamki elektryczne tak, aby automatycznie blokowały i odblokowywały drzwi podczas jazdy.
Funkcja sygnału dźwiękowego
Krótkie sygnały dźwiękowe podczas blokowania i/lub odblokowywania samochodu.
Komfortowe wycieraczki
Po użyciu spryskiwacza uruchamia wycieraczki 1x lub 2x po krótkim opóźnieniu.
Mirror Park Assist (SLK)
Ta funkcja może automatycznie obniżać lusterko pasażera na biegu wstecznym.
Zablokuj uruchomiony samochód
Zablokuj i odblokuj uruchomiony samochód za pomocą pilota (wymagany bezkluczykowy).
Pełna konfiguracja tekstu na wyświetlaczu samochodu
Skonfiguruj funkcje modułu, aby spełnić swoje osobiste preferencje za pomocą naszego menu konfiguracji pełnego tekstu.
Tryb pasywny
Wyłącz moduł za pomocą szybkiej sekwencji klawiszy, gdy pożądane jest niezmienione działanie fabryczne.
Tryb parkingowy
Zablokuj dach w pozycji zamkniętej za pomocą szybkiej sekwencji klawiszy, gdy jest to potrzebne.
Odwracalna instalacja wtykowa
Usuń w dowolnym momencie, aby umożliwić sprzedaż lub zwrot pojazdu w leasingu w jego pierwotnym stanie.
Uprząż Plug-n-Play
Niestandardowa wiązka przewodów typu plug-in-between dla niezwykle prostej i szybkiej instalacji w zestawie.
Port USB do łatwej konfiguracji / aktualizacji
Ten moduł można konfigurować i aktualizować za pomocą dowolnego komputera Mac lub PC.
Pilot - Otwórz i zamknij swój dach za pomocą oryginalnego kluczyka/breloka z pilotem z odległości do 300 stóp. Używa RF (częstotliwość radiowa), a NIE energii IR (podczerwieni)

i inne.

Save
#18 ·
Jeśli pytasz, czy klakson ma własną baterię, to tak.
W starszych samochodach bateria się psuje i koroduje wewnętrzną elektrykę.
7 lat to trochę za wcześnie. Czy często odłączasz akumulator? Pytam, ponieważ bateria klaksonu jest tylko wtedy, gdy obwód jest przerwany.

Save
#19 ·
Dobrze słyszeć, że mogę nie mieć problemu z akumulatorem klaksonu. Dzięki Avel Du.

Kiedy odłączyłem poduszkę powietrzną, aby wyjąć schowek, spowodowałem wysłanie kodu do komputera i teraz moja deska rozdzielcza wyświetla ten kod poduszki powietrznej: "Usterka z przodu po prawej stronie Wymagany serwis" za każdym razem, gdy uruchamiam samochód. Jakieś pomysły, jak to usunąć?
Czytałem, że mogę potrzebować czytnika OBD, aby go zresetować? Ale czytałem też, że może się sam wyczyścić po pewnym czasie?

#22 ·
Z tego, co rozumiem (nie jestem ekspertem), wszystko, co dotyczy bezpieczeństwa lub poduszek powietrznych (prawdopodobnie pasów bezpieczeństwa?), jest tylko SDS.

Save
#25 ·
Save
#30 ·
Aktualizacja systemu alarmowego, który fałszywie się włącza - wcześniej usunąłem schowek, aby przetestować mikroprzełącznik antykradzieżowy - działał dobrze - włączony (zamknięty), gdy kliknął, wyłączony (otwarty) po powrocie. Kiedy ponownie zainstalowałem schowek, zauważyłem, że gdy lekko nacisnąłem na drzwiczki schowka, słyszałem, jak przełącznik włącza się i wyłącza przy bardzo lekkim naciśnięciu. Zauważyłem również, że przód schowka odklejał się od czarnej plastikowej obudowy drzwi. Użyłem dwustronnej taśmy 3M (najmocniejszej i najlepszej, jaką oferują), aby go zabezpieczyć (jak dotąd dobrze). Dodałem również mały gumowy zderzak do wnętrza drzwi, gdzie styka się on z mikroprzełącznikiem antykradzieżowym, aby w pełni wcisnąć przełącznik, gdy drzwiczki schowka są zamknięte. Moja teoria jest taka, że odklejona osłona drzwiczek schowka wywierała wystarczający nacisk na deskę rozdzielczą, aby lekko otworzyć drzwiczki schowka. Siła ta pochodziła z cykli termicznych w ciągu dnia. Nadal nie jestem pewien, czy problem leży w lusterku wstecznym, ale mam ponad 60 godzin bez fałszywych alarmów i zacząłem testować w bardziej rygorystycznych warunkach otoczenia (ciepło, zimno, wiatr itp.). Trzymam kciuki!

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.