Mercedes SLK World banner
Status
Not open for further replies.

Widzimy Intro

45K views 10 replies 6 participants last post by  Avel Du  
#1 ·
Więc czym jest to Vediamo, o którym ciągle się wspomina i dlaczego?

Vediamo to oprogramowanie diagnostyczne i rozwojowe na poziomie inżynieryjnym dla Mercedesa. Różni się to od DAS/Xentry, ponieważ są to narzędzia diagnostyczne warsztatowe, odbiorcami Vediamo są inżynierowie, podczas gdy odbiorcami DAS/Xentry są technicy. Vediamo jest znacznie mniej przyjazne i bardziej ryzykowne niż DAS/Xentry, ale jest również bardziej elastyczne i zapewnia większy dostęp.

Wraz ze zmianą na zawsze online kodowanie w Xentry, jedynym sposobem na ręczne kodowanie niestandardowe w R172 jest Vediamo (ponieważ R172 nie jest obsługiwane w DAS) i dlatego pojawia się tu i ówdzie w świecie MB.

Do czego więc to służy?

Instalacja nowych/używanych jednostek sterujących
Doposażenia
Naprawianie niektórych irytujących rzeczy, które zrobiło MBUSA (lub MB)

#2 ·
Moduły Vediamo

Vediamo składa się z wielu modułów, poniżej znajduje się krótki opis

Ecoute - Interfejs graficzny do diagnostyki, rozwoju i flashowania. Jest to moduł, którego używasz do połączenia się z modułem w pojeździe, gdy ktoś odnosi się do Vediamo, zwykle odnosi się do modułu Ecoute.

Flash Station - Przydatne do masowego flashowania

Dimelo - Przydatne do automatyzacji rejestracji danych

Weker - Przydatne podczas pracy ze stanowiskiem testowym

Image

Attachments

#4 ·
1. Tak, ale zwykle nie jest to potrzebne, ponieważ DAS z dostępem dla deweloperów zapewnia dużą część funkcjonalności.
2. Technicy używają DAS (starsze samochody) lub Xentry (nowsze samochody).
3. Sprzęt jest taki sam jak w przypadku DAS/Xentry, przed użyciem Vediamo zdecydowanie warto mieć skonfigurowane i działające DAS/Xentry.
Czy ma wsteczne wsparcie dla starszych samochodów?

Czego używają technicy naprawiający samochody, np. do przeglądania danych na żywo, testowania funkcjonalności itp.?

Jakie są wymagania, aby uruchomić to oprogramowanie?

#5 ·
Musiałem zaktualizować mój MUX (urządzenie, które znajduje się między komputerem a złączem OBD2), aby umożliwić dostęp do Vediamo. Potrzebna była aktualizacja jakiegoś układu scalonego. Okazało się, że dostęp przez Vediamo wymagał również innego portu szeregowego w laptopie, którego używam do dostępu do samochodu. Uciążliwe.

Ale prawdziwym problemem dla mnie jest stopień trudności pracy z Vediamo na kontrolerach, nie wiedząc, co oznaczają wszystkie kody i opcje. Jest to mniej więcej to samo, co w menu inżynieryjnym Comand. Dużo rzeczy, które można zmienić, ale w przypadku większości opcji nie masz pojęcia, co robią i może (prawdopodobnie będzie) to nic nie znaczyć, ponieważ dany samochód nie mógł obsługiwać wybranej opcji. Np. opcje w Comand, aby włączyć fotele w SL z chłodzeniem i masażem. Mało prawdopodobne w R172.

Ogromną pomocą byłaby lista kodów Vediamo i ich wyjaśnień. Wiem, że jest to bardzo czasochłonne zadanie (zrobiłem to dla Comand), ale do tego czasu możesz wyrządzić więcej szkody samochodowi niż mu pomóc, a moją radą byłoby trzymanie się z daleka, chyba że wiesz dokładnie, co robisz, lub będziesz/możesz ponieść konsekwencje, jeśli sprawy potoczą się całkowicie źle.

#6 ·
Musiałem zaktualizować mój MUX (urządzenie, które znajduje się między komputerem a złączem OBD2), aby umożliwić dostęp do Vediamo. Trzeba było zaktualizować jakiś układ scalony. Okazało się, że dostęp przez Vediamo wymagał również innego portu szeregowego w laptopie, którego używam do dostępu do samochodu. Uciążliwe.

Ale prawdziwym problemem dla mnie jest stopień trudności pracy z Vediamo na kontrolerach, nie wiedząc, co oznaczają wszystkie kody i opcje. Jest to mniej więcej to samo, co w menu inżynieryjnym Comand. Mnóstwo rzeczy, które można zmienić, ale w przypadku większości opcji nie masz pojęcia, co robią i może to (prawdopodobnie będzie) nic nie znaczyć, ponieważ dany samochód nie mógł obsługiwać wybranej opcji. Np. opcje w Comand, aby włączyć fotele w SL z chłodzeniem i masażem. Mało prawdopodobne w R172.

Ogromną pomocą byłaby lista kodów Vediamo i ich wyjaśnień. Wiem, że jest to bardzo czasochłonne zadanie (zrobiłem to dla Comand), ale do tego czasu możesz bardziej zaszkodzić samochodowi niż mu pomóc, a moją radą byłoby trzymanie się z daleka, chyba że wiesz dokładnie, co robisz, lub będziesz/możesz ponieść konsekwencje, jeśli sprawy potoczą się całkowicie źle.
Tak, zdecydowanie nie jest to coś, czym chcesz się bawić w ciemno. Opublikuję kilka szczegółowych instrukcji kodowania dotyczących niektórych ulepszeń jakości życia, które wprowadziłem w R172 (po prostu jeszcze się do tego nie zabrałem).
Jeśli kupujesz sprzęt, zdecydowanie powinieneś znaleźć wysokiej jakości urządzenie, aby "ulepszenia" nie były potrzebne.

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.