Właśnie wymieniłem tylną ramę pomocniczą w moim SLK 200 po przerażającym momencie w poniedziałek, kiedy ramię zawieszenia puściło przy wyjeździe z ronda. Zdjęcie poniżej starej ramy pomocniczej!
Najwyraźniej znany problem z R171, jak wcześniej omawiano na tym i innych forach MB. Udało mi się zdobyć wolną od rdzy używaną ramę pomocniczą od specjalistycznego rozbiórki Mercedesa za 350 funtów (nowe ramy pomocnicze od MB kosztują około 700 funtów), a naprawa u mojego lokalnego mechanika była bardzo rozsądna: 250 funtów + podatek, co stanowiło 160 funtów robocizny i 90 funtów części (tuleje, wahacz i para łączników stabilizatora).Whoa, I wonder how many more similar vehicles show that damage![]()
Cieszę się, że wszystko u ciebie dobrze, kolegoTak, z pewnością był to prawie moment brązowych spodni, kiedy mój puścił!
Przed awarią mojego nie było żadnego dźwięku ostrzegawczego, sprawdziłbym łączniki stabilizatora, ponieważ mają one tendencję do szybkiego zużywania się, a także mocowania silnika i skrzyni biegów.Mam gdzieś na dole bardzo irytujące grzechotanie; zabrałem mój samochód do warsztatu w zeszłym tygodniu i poza regularną konserwacją powiedział, że nie ma nic poważnego; wymienił zacisk wydechu, który był całkowicie skorodowany, żeby być uczciwym. Ale to wciąż nie rozwiązało problemu. Czy ktoś z obecnych miał jakieś akustyczne znaki ostrzegawcze przed awariami ramy pomocniczej?
Jeśli nie masz nic przeciwko pytaniu, skąd to słyszysz?3) istnieje wiele przypadków, w których dealerzy MB wymieniają ramę pomocniczą za darmo po odesłaniu do Stuttgartu. To raczej reguła niż wyjątek
4) robią to nawet w przypadkach pojazdów bez pełnej historii serwisowej MB i po upływie 15-letniego terminu.
To określenie, którego używają firmy, naprawdę mnie irytuje. Jeśli część jest wymieniana, ponieważ jest wadliwa, to rzadko robi się to na zasadzie DOBREJ WOLI, ale dlatego, że coś zepsuli.Na prośbę naszego lokalnego dealera MB, MBUK zapłacił za wymianę ramy pomocniczej (części i robocizna) na zasadzie dobrej woli, a praca została wykonana, a samochód zwrócono w ciągu czterech dni roboczych. Dobrze, że zapytałem! W tym samym czasie wymieniłem przewody hamulcowe, za które musiałem zapłacić, ale było taniej niż gdyby zostało to zrobione z zamontowaną ramą pomocniczą.
Właściwie żadna z tych rzeczy. Nie mam żadnej gwarancji, ale MB również nie podało żadnego powodu, dla którego naprawili to bezpłatnie.To wspaniała wiadomość, Pete. Czy masz jakąś formę gwarancji, czy też jest to gest MB w uznaniu wadliwej części?
Rama pomocnicza była zardzewiała, ale ani nie uległa awarii, tzn. nie pękła w trakcie użytkowania, ani nie oblała przeglądu technicznego.Czy twoja rama pomocnicza uległa awarii, czy też była po prostu zgniła? Zastanawiam się tylko, czy były jakieś oznaki rdzy i czy poszedłeś do głównego agenta, prawdopodobnie zbyliby cię, aż do awarii
Bardzo dziękuję. Zobaczymy, co się stanie.Moja rada, oparta na lekturze innych przypadków i własnym doświadczeniu, jest taka, aby skontaktować się z głównym dealerem MB w pobliżu. Poinformuj ich, że masz problem z tyłem swojego samochodu, który uległ awarii (może nie wspominaj o ramie pomocniczej na tym etapie) i umów się na wizytę, aby mogli "spojrzeć i zobaczyć, co jest nie tak". Kiedy go dostarczysz, bądź bardzo spokojny i opisz, co się z tobą działo podczas jazdy. Możesz chcieć mieć pod ręką wszelkie zapisy serwisowe, które posiadasz. Następnie spodziewaj się telefonu od nich, gdy się przyjrzą i zobacz, co powiedzą. Z mojego doświadczenia wynika, że poinformują cię, że kontaktują się z MB w Milton Keynes, aby sprawdzić, czy pokryją część kosztów. Następnie poczekaj, aby zobaczyć, czy potwierdzą, że MB pokryje wszystkie koszty. Idź stamtąd. Staraj się zachować to w sposób nieformalny. Wydaje się, że nie chcą zbytnio angażować się w papierkową robotę.
Czy ktoś wie, czy problem z konstrukcją ramy pomocniczej został rozwiązany w trakcie eksploatacji R171? Czy modele po liftingu z 2008 roku mają dokładnie taką samą ramę pomocniczą jak w latach wcześniejszych? Czy po prostu później wychodzą problemy z późniejszych roczników?
Obawiam się, że nie. I to nie tylko R171. Inne modele mają ten sam problem, np. W204 i W212. Nawet z późniejszych lat, jak 2010. Wydaje się to raczej wadą konstrukcyjną ram pomocniczych, pozwalającą na dostawanie się wody, jak powiedział @Slik hot.Czy ktoś wie, czy problem z konstrukcją ramy pomocniczej został rozwiązany w trakcie eksploatacji R171? Czy modele po liftingu z 2008 roku mają dokładnie taką samą ramę pomocniczą jak w latach wcześniejszych? Czy po prostu później wychodzą problemy z późniejszych roczników?