Mercedes SLK World banner
Status
Not open for further replies.

Problemy z ramą pomocniczą

7 reading
44K views 117 replies 38 participants last post by  Torchie  
#1 ·
Właśnie wymieniłem tylną ramę pomocniczą w moim SLK 200 po przerażającym momencie w poniedziałek, kiedy ramię zawieszenia puściło przy wyjeździe z ronda. Zdjęcie poniżej starej ramy pomocniczej!

#3 ·
Whoa, I wonder how many more similar vehicles show that damage :eek:
Najwyraźniej znany problem z R171, jak wcześniej omawiano na tym i innych forach MB. Udało mi się zdobyć wolną od rdzy używaną ramę pomocniczą od specjalistycznego rozbiórki Mercedesa za 350 funtów (nowe ramy pomocnicze od MB kosztują około 700 funtów), a naprawa u mojego lokalnego mechanika była bardzo rozsądna: 250 funtów + podatek, co stanowiło 160 funtów robocizny i 90 funtów części (tuleje, wahacz i para łączników stabilizatora).

#6 ·
Usunięta rama pomocnicza wyglądała na w dobrym stanie, pomijając oczywiste uszkodzenie, ale dalsze badania młotkiem spawalniczym ujawniły liczne dziury po rdzy i ekstremalną korozję wokół niektórych spawów. Byłem bardzo zadowolony z rachunku za naprawę, mój mechanik to młody chłopak, były główny dealer, który założył własną działalność i jak dotąd jestem bardzo zadowolony z jego pracy i cen. Sprawdźcie te ramy pomocnicze!

#7 ·
Czy możesz poinformować mnie o źródle zamiennej ramy pomocniczej? Mam samochód od 2 miesięcy i w moim stało się to samo, puściło na rondzie i spowodowało, że walczyłem z nadsterownością, aż do całkowitej awarii. Dodałem zdjęcie jednego z pozostałych mocowań.

#11 ·
Mam gdzieś na dole bardzo irytujące grzechotanie; zabrałem mój samochód do warsztatu w zeszłym tygodniu i poza regularną konserwacją powiedział, że nie ma nic poważnego; wymienił zacisk wydechu, który był całkowicie skorodowany, żeby być uczciwym. Ale to wciąż nie rozwiązało problemu. Czy ktoś z obecnych miał jakieś akustyczne znaki ostrzegawcze przed awarią ramy pomocniczej?

#13 ·
Mam gdzieś na dole bardzo irytujące grzechotanie; zabrałem mój samochód do warsztatu w zeszłym tygodniu i poza regularną konserwacją powiedział, że nie ma nic poważnego; wymienił zacisk wydechu, który był całkowicie skorodowany, żeby być uczciwym. Ale to wciąż nie rozwiązało problemu. Czy ktoś z obecnych miał jakieś akustyczne znaki ostrzegawcze przed awariami ramy pomocniczej?
Przed awarią mojego nie było żadnego dźwięku ostrzegawczego, sprawdziłbym łączniki stabilizatora, ponieważ mają one tendencję do szybkiego zużywania się, a także mocowania silnika i skrzyni biegów.

#14 ·
Mój lokalny specjalista MB rzucił okiem na ramę pomocniczą, gdy samochód był na kontroli OBD po zakupie. Powiedział mi, że jest 'przerdzewiała' i potencjalnie niebezpieczna. Przeanalizowałem wątki tutaj i w klubach właścicieli w Niemczech i Holandii. W DE i NL pokazuje kilka rzeczy: 1) jest to częste zjawisko 2) jest to wada materiałowa i/lub produkcyjna 3) istnieje wiele przypadków, w których dealerzy MB wymieniają ramę pomocniczą za darmo po odesłaniu sprawy do Stuttgartu. Jest to bardziej reguła niż wyjątek 4) robią to nawet w przypadku pojazdów bez pełnej historii serwisowej MB i po upływie wcześniejszego 15-letniego limitu czasu. Ponieważ wydaje się to być problemem produkcyjnym i jest niebezpieczne w przypadku nagłej awarii (patrz historia inżyniera Billa), na którą użytkownik nie ma wpływu, wygląda na to, że MB może próbować uniknąć wezwania do serwisu. Wkrótce skontaktuję się z lokalnym dealerem i poproszę go o skierowanie sprawy do MB i bezpłatną wymianę ramy pomocniczej (zlece im wymianę przewodów hamulcowych na mój koszt, przy okazji). Trzymajcie za mnie kciuki. Czy ktoś inny próbował/odniósł sukces w nakłonieniu ich do zrobienia tego w Wielkiej Brytanii w sposób, w jaki zrobili to nasi niemieccy właściciele SLK?

#17 ·
To może być naprawdę korzystne dla wielu właścicieli. Jeśli uda Ci się to rozgryźć i stworzyć listę lub zamieścić link do listy dealerów, byłoby to absolutnie wspaniałe.

Na szczęście mój został sprawdzony i wszystko jest w porządku, ale wygląda na to, że mogą niespodziewanie zawodzić, więc i tak bym to pewnie zrobił. Szczęśliwy Mercedes Benz, pan Kontrola Jakości powrócił, by ich prześladować.

#19 ·
Nigdy nie wymieniam części, o których wiadomo, że ulegają awarii po pewnym czasie, na części używane. Zawsze wtedy kupuję nowe, oryginalne części. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że producent również ulepszył konstrukcję.

#20 ·
Wymienna rama pomocnicza do mojego ma nowszy numer części (A1713501908) i została dokładnie sprawdzona, wypiaskowana, pomalowana i wewnętrznie zabezpieczona środkiem antykorozyjnym Bilt Hamber Dynax S50 przed montażem, więc miejmy nadzieję, że wytrzyma kilka dobrych lat. Będę jednak bardzo uważnie obserwował jego stan.

#21 ·
Na prośbę naszego lokalnego dealera MB, MBUK zapłacił za wymianę ramy pomocniczej (części i robocizna) na zasadzie dobrej woli, a praca została wykonana, a samochód zwrócono w ciągu czterech dni roboczych. Dobrze, że zapytałem! W tym samym czasie wymieniłem przewody hamulcowe, za które musiałem zapłacić, ale było to tańsze niż gdyby zostało to zrobione z zamontowaną ramą pomocniczą.

#27 ·
Na prośbę naszego lokalnego dealera MB, MBUK zapłacił za wymianę ramy pomocniczej (części i robocizna) na zasadzie dobrej woli, a praca została wykonana, a samochód zwrócono w ciągu czterech dni roboczych. Dobrze, że zapytałem! W tym samym czasie wymieniłem przewody hamulcowe, za które musiałem zapłacić, ale było taniej niż gdyby zostało to zrobione z zamontowaną ramą pomocniczą.
To określenie, którego używają firmy, naprawdę mnie irytuje. Jeśli część jest wymieniana, ponieważ jest wadliwa, to rzadko robi się to na zasadzie DOBREJ WOLI, ale dlatego, że coś zepsuli.

Możesz sobie wyobrazić sąd koronera, w którym ktoś zmarł. Jak wypadłoby MB, gdyby w dowodach stwierdzono, że „usterka była znana, a część została wymieniona bezpłatnie przez MB”. Wtedy pytanie musi brzmieć: „dlaczego nie wszczęto żadnego wezwania do usunięcia usterki”.

Pójdę i schowam moją skrzynkę z mydłem.

#32 ·
Czy twoja rama pomocnicza uległa awarii, czy też była po prostu zgniła? Zastanawiam się tylko, czy były jakieś oznaki rdzy i czy poszedłeś do głównego agenta, prawdopodobnie zbyliby cię, aż do awarii
Rama pomocnicza była zardzewiała, ale ani nie uległa awarii, tzn. nie pękła w trakcie użytkowania, ani nie oblała przeglądu technicznego.

#31 ·
Prawdopodobnie masz rację, ale mój nie przeszedł przeglądu technicznego. Myślę, że są różne poziomy awarii, takie jak drobne, poważne i niebezpieczne. Mój został zakwalifikowany jako niebezpieczny, kiedy zabrałem go do głównego dealera, kierownik serwisu chciał go natychmiast uziemić. Nie sprzeciwiłem się i zostawiłem to im. Zbadali ramę pomocniczą i złożyli raport do MB w Niemczech w celu uzyskania zgody na wymianę gwarancyjną.

#36 ·
Moja rada: Zanieś to do swojego przyjaznego lokalnego warsztatu/mechanika i postaw na podnośniku. Dokładnie przyjrzyj się górnym wnękom ramy pomocniczej. Jednocześnie sprawdź przewody hamulcowe. Jeśli zamierzasz wymienić ramę pomocniczą, to właściwy moment, aby zająć się fabrycznymi stalowymi przewodami hamulcowymi. Cokolwiek podobnego do załączonego i musisz wymienić ramę pomocniczą, a nie naprawiać. Nawet mniej niż to oznacza kłopoty w przyszłości, dlatego wymagana jest dokładna kontrola. W 2018 roku MB uwzględniło kontrolę ramy pomocniczej jako obowiązkowy element bezpieczeństwa we wszystkich pojazdach w tym wieku wjeżdżających do ich warsztatów.

Attachments

#38 ·
Moja rada, oparta na lekturze innych przypadków i własnym doświadczeniu, jest taka, aby skontaktować się z głównym dealerem MB w pobliżu. Poinformuj ich, że masz problem z tyłem swojego samochodu, który uległ awarii (może na tym etapie nie wspominaj o ramie pomocniczej) i umów się na wizytę, aby go przywieźć, aby mogli 'spojrzeć i zobaczyć, co jest nie tak'. Kiedy go przywieziesz, bądź bardzo spokojny i opisz, co ci się przydarzyło podczas jazdy. Możesz chcieć mieć pod ręką wszelkie posiadane zapisy serwisowe. Następnie spodziewaj się telefonu od nich, gdy się przyjrzą i zobacz, co powiedzą. Z mojego doświadczenia wynika, że poinformują cię, że kontaktują się z MB w Milton Keynes, aby sprawdzić, czy pokryją część kosztów. Następnie poczekaj, aby zobaczyć, czy potwierdzą, że MB pokryje wszystkie koszty. Idź stamtąd. Staraj się zachować to nieformalnie. Wydaje się, że nie chcą zbytnio angażować się na papierze.

#39 ·
Moja rada, oparta na lekturze innych przypadków i własnym doświadczeniu, jest taka, aby skontaktować się z głównym dealerem MB w pobliżu. Poinformuj ich, że masz problem z tyłem swojego samochodu, który uległ awarii (może nie wspominaj o ramie pomocniczej na tym etapie) i umów się na wizytę, aby mogli "spojrzeć i zobaczyć, co jest nie tak". Kiedy go dostarczysz, bądź bardzo spokojny i opisz, co się z tobą działo podczas jazdy. Możesz chcieć mieć pod ręką wszelkie zapisy serwisowe, które posiadasz. Następnie spodziewaj się telefonu od nich, gdy się przyjrzą i zobacz, co powiedzą. Z mojego doświadczenia wynika, że poinformują cię, że kontaktują się z MB w Milton Keynes, aby sprawdzić, czy pokryją część kosztów. Następnie poczekaj, aby zobaczyć, czy potwierdzą, że MB pokryje wszystkie koszty. Idź stamtąd. Staraj się zachować to w sposób nieformalny. Wydaje się, że nie chcą zbytnio angażować się w papierkową robotę.
Bardzo dziękuję. Zobaczymy, co się stanie.

#40 ·
Czy ktoś wie, czy problem z konstrukcją ramy pomocniczej został rozwiązany w trakcie eksploatacji R171? Czy modele po liftingu z 2008 roku mają dokładnie taką samą ramę pomocniczą jak te z wcześniejszych lat? Czy po prostu problemy z późniejszych roczników ujawniają się później?

#43 ·
Czy ktoś wie, czy problem z konstrukcją ramy pomocniczej został rozwiązany w trakcie eksploatacji R171? Czy modele po liftingu z 2008 roku mają dokładnie taką samą ramę pomocniczą jak w latach wcześniejszych? Czy po prostu później wychodzą problemy z późniejszych roczników?
Czy ktoś wie, czy problem z konstrukcją ramy pomocniczej został rozwiązany w trakcie eksploatacji R171? Czy modele po liftingu z 2008 roku mają dokładnie taką samą ramę pomocniczą jak w latach wcześniejszych? Czy po prostu później wychodzą problemy z późniejszych roczników?
Obawiam się, że nie. I to nie tylko R171. Inne modele mają ten sam problem, np. W204 i W212. Nawet z późniejszych lat, jak 2010. Wydaje się to raczej wadą konstrukcyjną ram pomocniczych, pozwalającą na dostawanie się wody, jak powiedział @Slik hot.

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.