Cześć. Przepraszam, jeśli temat związany z moim problemem już istnieje — jeśli ten problem został już omówiony, byłbym wdzięczny, gdyby ktoś mógł udostępnić link do wątku. Spróbuję też sam go znaleźć, ale jak dotąd nie natknąłem się na temat, który dotyczy tego konkretnego problemu.
Samochód to SLK 200 R170 (2000).
Dach działał dobrze przez lata, ale w ciągu ostatnich dwóch lat główny prawy cylinder hydrauliczny zaczął przeciekać. Kilka razy w roku uzupełniałem pompę. Jednak kilka miesięcy temu główny lewy cylinder hydrauliczny również zaczął przeciekać, więc postanowiłem wymienić oba.
Kupiłem dwa używane cylindry z ogłoszenia — sprzedawca twierdził, że są w dobrym stanie i nie przeciekają.
Po zamontowaniu dwóch cylindrów mam teraz następujące problemy:
W tym momencie nie ma już żadnych wycieków, ale nie wiem, w czym problem.
Wszelkie rady będą bardzo mile widziane — zmagam się z tym problemem od kilku dni. Z góry dziękuję wszystkim!
Samochód to SLK 200 R170 (2000).
Dach działał dobrze przez lata, ale w ciągu ostatnich dwóch lat główny prawy cylinder hydrauliczny zaczął przeciekać. Kilka razy w roku uzupełniałem pompę. Jednak kilka miesięcy temu główny lewy cylinder hydrauliczny również zaczął przeciekać, więc postanowiłem wymienić oba.
Kupiłem dwa używane cylindry z ogłoszenia — sprzedawca twierdził, że są w dobrym stanie i nie przeciekają.
Po zamontowaniu dwóch cylindrów mam teraz następujące problemy:
- Szyby opuszczają się, a bagażnik się otwiera, ale dach się nie odblokowuje, mimo że pompa buczy. Jeśli nacisnę przełącznik do przodu, aby zamknąć bagażnik i szyby, czerwony przycisk dachu tylko miga i nic się nie dzieje. Jeśli nacisnę przycisk do tyłu, świeci się na stałe na czerwono, pompa nadal buczy i na początku słychać kliknięcie, ale nic więcej się nie dzieje.
- Aby wszystko odblokować, wyłączam samochód, luzuję złotą śrubę, aby zwolnić ciśnienie hydrauliczne, odblokowuję dach z przodu ręcznie za pomocą klucza imbusowego, opuszczam dach ręcznie i zamykam bagażnik ręcznie.
- Potem, gdy ponownie nacisnę czerwony przycisk, mechanizm działa i dach się zamyka, ale trzaska bardzo mocno podczas zamykania. Po trzasku małe i duże szyby podnoszą się, słychać kliknięcie i wszystko wydaje się w porządku.
- Następnie, gdy próbuję ponownie otworzyć dach (trzymając przycisk do tyłu), otwiera się tylko bagażnik — dach się nie odblokowuje ani nie porusza, nawet jeśli odblokuję go ręcznie za pomocą klucza imbusowego. Muszę więc powtórzyć całą procedurę od początku.
W tym momencie nie ma już żadnych wycieków, ale nie wiem, w czym problem.
Wszelkie rady będą bardzo mile widziane — zmagam się z tym problemem od kilku dni. Z góry dziękuję wszystkim!