Mercedes SLK World banner

Pytania dotyczące wymiany siłownika i podsufitki R170

1.6K views 7 replies 8 participants last post by  Avel Du  
#1 ·
Zaraz zaczynam wymianę podsufitki / wymianę siłownika blokady dachu i przewodów w 2001 SLK320 z przebiegiem 30 tys. mil. Samochód stał nieużywany w garażu przez ostatnią dekadę i teraz wraca do życia.

Mam nadzieję, że ktoś będzie mógł odpowiedzieć na kilka pytań.

1. Zamówiłem i otrzymałem zamiennik siłownika z nowymi przewodami. Czy powinienem oczekiwać, że będę musiał 'napełnić' nowy siłownik i przewody płynem hydraulicznym przed podłączeniem? A może istnieje metoda 'odpowietrzania' przewodów po zamontowaniu nowego urządzenia?

2. Próbowałem różnych rozpuszczalników, aby 'odtłuścić' starą, twardą podsufitkę w przygotowaniu do świeżego kleju w sprayu i materiału podsufitki. Odtłuszczacze i detergenty wydają się nieskuteczne (wciąż czuję i widzę olej na palcach). Czy ktoś ma jakieś rekomendacje, co najlepiej sprawdza się jako rozpuszczalnik płynu hydraulicznego? Czytałem o acetonie i rozcieńczalniku do farb, co wydaje się dość agresywne.

3. Co najlepiej sprawdza się przy dodawaniu płynu do pompy w bagażniku? Rozważam wypróbowanie kuchennego 'strzykawki do indyka' - typu rozwiązania, ponieważ wydaje się, że wszyscy mieli trudności z wlewaniem płynów?

Przepraszam za długi post i z góry dziękuję wszystkim za wszelkie wskazówki i triki!!

#5 ·
3. Co najlepiej sprawdza się przy dodawaniu płynu do pompy w bagażniku? Rozważam wypróbowanie rozwiązania w postaci strzykawki "do indyka" z kuchni, ponieważ wydaje się, że wszyscy mieli trudności z dostaniem płynów do środka?

Przepraszam za długi post i z góry dziękuję wszystkim za wszelkie wskazówki i triki!!
Przymocowałem elastyczną, przezroczystą rurkę do lejka, a następnie włożyłem mniejszą, sztywną rurkę do jej końca, tak aby końcówka pasowała do otworu.

#6 ·
Ponieważ zostanie to tylko wyczyszczone, a następnie na wierzch zostanie przyklejona nowa warstwa "materiału", poszedłbym z płynem do czyszczenia hamulców w sprayu z jednego rogu po przekątnej, aby sprawdzić, czy "plamy" się przesuwają.
Ciśnienie i alkohol powinny być dobre dla tłustych plam i bezpieczne dla "podłoża", jednak tylko trochę na rogu do testu to nie jest zły pomysł... nie próbowałem, nie mogę być w 100% pewien.

#7 ·
Zaraz zaczynam wymianę podsufitki / wymianę siłownika blokady dachu i przewodów w 2001 SLK320 z przebiegiem 30 tys. mil. Samochód stał nieużywany w garażu przez ostatnią dekadę i teraz wraca do życia.

Mam nadzieję, że ktoś będzie mógł odpowiedzieć na kilka pytań.

1. Zamówiłem i otrzymałem zamiennik siłownika z nowymi przewodami. Czy powinienem oczekiwać, że będę musiał "naładować" nowy siłownik i przewody płynem hydraulicznym przed podłączeniem? A może istnieje metoda "odpowietrzania" przewodów po zamontowaniu nowej jednostki?

2. Próbowałem różnych rozpuszczalników, aby "odtłuścić" starą, twardą podsufitkę w przygotowaniu do świeżego kleju w sprayu i materiału podsufitki. Odtłuszczacze i detergenty wydają się nieskuteczne (wciąż czuję i widzę olej na palcach). Czy ktoś ma jakieś rekomendacje, co najlepiej sprawdza się jako rozpuszczalnik płynu hydraulicznego? Czytałem o acetonie i rozcieńczalniku do farb, co wydaje się dość agresywne.

3. Co najlepiej sprawdza się przy dodawaniu płynu do pompy w bagażniku? Rozważam wypróbowanie rozwiązania w postaci strzykawki kuchennej typu "strzykawka do indyka", ponieważ wydaje się, że wszyscy mieli trudności z dostaniem płynów?

Naprawiłem siłownik blokady w moim, kiedy go po raz pierwszy dostałem. Nie mogę odpowiedzieć na twoje pierwsze pytanie, ponieważ mój miał tylko uszkodzony o-ring, ale mogę odpowiedzieć na pozostałe 2.
To, co moim zdaniem działało przy usuwaniu oleju z podsufitki, to trochę staromodnego, rakotwórczego MEK. Możesz go zamówić online, kosztuje około 40 dolarów za pojemnik.
Aby uzupełnić płyn, kupiłem zestaw o-ringów, który miał strzykawkę z kawałkiem wężyka, który działał doskonale.