Mercedes SLK World banner

Status
Not open for further replies.
1 - 16 of 16 Posts

·
Registered
Joined
·
27 Posts
Discussion Starter #1 (Edited by Moderator)
Hey all! So I hit the ground running, picked up the SLK on Sat night, starting installing items on Monday. Set-up my phone mount (not pleased with it, but works for now). Plugged in my OBDII-BlueTooth interface and set about getting the Torque app (Android) all dialed in for the SLK. I've created the below 'dashboard' for it, with some items that I think I'll want to see. Was really pleased that Boost was a default output of the OBDII on the car, as it looks like I may need to program that on the ScanGauge2 if I want to use that instead. Since this will be my daily, also wanted to have Instant MPG and Trip MPG (and its reset), as well as Intake Air Temp, Volts, and figured I would Volumetric Efficiency a try (may remove this, not sure it is doing me any good).

The V1 install was decently straightforward, tapped into the power feeds for the dome light. However I think it is a bit down on power on that circuit, since if I turn on the dome light, the V1 turns off and won't come back on until the dome light is back to off. Not sure if that is an issue with the circuit I tapped into, something with the dome light circuits as a whole, or some other weirdness going on. I'll get a pic of that install and the phone mount tomorrow in the light, although not sure I'll be able to really get the phone in the mount, since the phone it my camera. Anyway, here's a screen shot of the Torque set-up, as basic as it is, in case anyone is interested.





 

Attachments

·
Registered 1999 SLK230
Joined
·
204 Posts
Interested in the voltage drop on the dome light as i was thinking of using that my self for a torque setup.

It may be cable size or fuse size that is causing the issue.

Like to hear how you go

Cheers
 

·
Registered
Joined
·
27 Posts
Discussion Starter #3
Not sure it is fuse, at least not with the V1 portion of the set-up. I've been using the exact same set-up in a prior car, same fuse and wires (to the V1 module) with zero issues. It may be the fuse on the dome light circuit, haven't checked it's rating yet, but it hasn't blown since both will work individually, just not together.
 

·
Registered 1999 SLK230
Joined
·
204 Posts
Not sure it is fuse, at least not with the V1 portion of the set-up. I've been using the exact same set-up in a prior car, same fuse and wires (to the V1 module) with zero issues. It may be the fuse on the dome light circuit, haven't checked it's rating yet, but it hasn't blown since both will work individually, just not together.
So if you have done it before with same wire size i would be looking for a bad connection some were along the circuit. Sometimes just by unpluging and repluging in conections can wipe off any corrosion on the contacts. (That incudes pulling the fuse out and back in again)

Best of luck

Cheers
 

·
Registered
Joined
·
27 Posts
Discussion Starter #5
OK, got the pic with my last smart phone (still had charge in the battery, funny enough). The V1 portion is a bit hard to detail, without ripping into the dome light and garage door button module again. But this is VISUALLY the way it is set-up now.






I'm not happy with the angle that the phone sits at, but there is only so much I can do with that mount as it is designed to be used on a vent, not a cup holder rail like I have it. So I've ordered a mount specifically for the R170 that gets bolted in to the side of the center console stack and just above & out of the way of the glove box. I'll post pics of that once it arrives and I install it. And as much as I LOVE being able to see the OBDII stuff on my phone screen, I may just revert back to using the ScanGauge2 and use the phone for maps/Waze only. We'll see. I'm going to go out and play with the SC2 and see if it can read boost like I want, which will be the main issue. If I can't get boost on it, then I won't be using it.
 

·
Registered 1999 SLK230
Joined
·
204 Posts
So that is what the cup holder looks like :surprise:

(We only have a tray )

Did you get the power to your V1 sorted and if so what was it ?

Cheers
 

·
Registered
Joined
·
27 Posts
Discussion Starter #7
Haven't gotten it sorted yet. I was waiting until I needed to run something else (probably ScanGauge2 cable) before digging back into the 'headliner'. I'm sending the SC2 off this week to get upgraded (mines from 2009 and the boost feature was added in a firmware update later), so once it is back and I determine if it reads boost on our motors, I'll install it and sort out the V1 issues.
 

·
Registered
Joined
·
303 Posts
The dome light must be fed via the dimming circuit and not from battery +ve else it wouldn't dim! Maybe that explains the lower voltage?
Cheers Neil


Sent from my iPhone using Tapatalk
 

·
Premium Member
Joined
·
342 Posts
Sorry if this is a silly question folks, what's a V1?

I've got a bluetooth OBDII but have been using Track Addict (records video and overlays the OBDII info). Is the Torque app just called Torque on Google Play?

Thanks,

Dez
 

·
Registered
Joined
·
27 Posts
Discussion Starter #11
Sorry if this is a silly question folks, what's a V1?

I've got a bluetooth OBDII but have been using Track Addict (records video and overlays the OBDII info). Is the Torque app just called Torque on Google Play?
Dez - Not a silly question at all. V1 is a Valentine1 radar detector. The one with the arrows to point out the direction of the radar, as well as a counter so you know how many sources it is picking up (as well as the radar band they are using and Laser detection). With the speeds I tend to drive cars at, it is a must (even in the Smart that was my previous daily driver).

As for the app, yes it is just called Torque on the Play Store. There is a Pro and a Lite version, with Pro being ad-free (worth it if you use it a lot, and price is low anyway). The app author is Ian Hawkins, to help you ensure you're looking at the right one. I've heard decent things about Track Addict from some friends who track their cars a lot, but as my phone is usually not mounted in a way to get footage out the windshield, it hasn't been something I've thought about picking up. That, and I am not going back to the track for a while after having punched a rod through the side of the block on my 'fun car' the last time I went. I need to have more cash sitting around before I do that again.
 

·
Premium Member 1999 SLK 5.4 M113
Joined
·
1,438 Posts
has that radar detector actually worked?

side note: You actually found a good use for those cup holders!!!
 

·
Registered SLK 200 R170 2000
Joined
·
22 Posts
Is there any way to do this mod on the OLD OBD ? :(
I got an extension cord from old OBD to new one but it wont work for me. Maybe its faulty or something.
 

·
Super Moderator UK 2002 SLK320 Blue
Joined
·
2,933 Posts
Chaps

Sorry if I'm late to the party but there is a permanent +12V available in the dome light - I know because I feed my dashcam from this location.

See my posts on fitting LED dome lamps and fitting the dashcam.

Circuit for facelift R170's attached too.

Dome Wiring.jpg

Hope these help
 

·
Registered
Joined
·
27 Posts
Discussion Starter #15
Is there any way to do this mod on the OLD OBD ? :(
I got an extension cord from old OBD to new one but it wont work for me. Maybe its faulty or something.
I'm not sure what you mean by "old OBD" here, but I am new to newer MB cars. Being that my car is US-spec, it has OBDII, as mandated by the government here. A lot of auto makers in the world used that standard in all their markets as well, cutting down on having to have different interfaces for different markets, but I'm not sure if MB did this, especially on the the R170. What you're looking for is the port like this under the dash by the hood release:

 

·
Registered
Joined
·
27 Posts
Discussion Starter #16
Hope these help
This is the best kind of late, exactly what I needed to know about the wires at the dome light 'harness' in your dash cam thread! I don't think I used that same positive wire, and that might be my problem. I'll check into that when I find the time and see if it doesn't resolve the issue. THANKS!!!!!!!
 
1 - 16 of 16 Posts
Status
Not open for further replies.
Top