Mercedes SLK World banner
Status
Not open for further replies.

Obawiany kod P2004

6.1K views 4 replies 5 participants last post by  jbanks15  
#1 ·
Cześć wszystkim... Najpierw trochę tła. Niedawno kupiłem ten samochód, SLK 350 z 2007 roku (88 tys. km) i jeździ dobrze. Nie ma z nim żadnych problemów, brak CEL, ale kiedy skanuję go kodem za pomocą mojej aplikacji Torque i ELM 327, pokazuje niesławny błąd P2004 w kolektorze dolotowym. Mam duże doświadczenie w pracy przy samochodach, aż do wyjmowania/remontów silników, ale w tym przypadku jestem w kropce. Rzeczy, których próbowałem... 1) Czyszczenie kodu - po prostu wraca 2) ręczne przesuwanie łącznika po prawej stronie - wszystkie inne dołączone łączniki i siłownik się poruszają 3) sprawdzono, czy nie ma złamanej dźwigni powietrza - wygląda na to, że została już wymieniona na aluminiową. 4) Dziewczyna wkręcała silnik, podczas gdy ja obserwowałem ruch dźwigni - poruszał się w okolicach 2000-2500 obr./min 5) wyciągnąłem prawy (pasażera) czujnik położenia i ręcznie uruchomiłem klapę, która porusza się w środku, więc powinna uruchamiać czujnik Halla - jeszcze nie sprawdziłem rezystancji na czujniku. 6) wyciągnąłem punkt podnoszenia silnika po lewej stronie (kierowcy), aby sprawdzić, czy drugi czujnik położenia jest zainstalowany i podłączony. Jeszcze go nie wyciągnąłem, ponieważ trzeba wyciągnąć szynę paliwową, aby to zrobić. Jeśli/kiedy to zrobię, zweryfikuję rzeczy w #5 i sprawdzę wartości rezystancji. Czy ktoś może pomyśleć o innych powodach, poza rzeczywistym problemem z uziemieniem przewodu, który mógłby powodować ten problem? Jak powiedziałem, nie mam CEL, tylko jeśli wyciągam kody, a samochód wydaje się jeździć i pracować na biegu jałowym normalnie. Znalazłem 1 złącze, co do którego nie jestem pewien, czy powinno być do czegoś podłączone, czy nie. Wygląda po prostu dziwnie, po prostu przymocowane trytytką do drugiej wiązki. Czy ktoś wie, do czego powinno być podłączone, czy jest to opcja, która nie jest zainstalowana w moim samochodzie?
597626
Dzięki za wszelką pomoc i tak, już wyciągnąłem kartę danych... :cool::cool::cool: Bryan

#4 · (Edited)
O ile wiem, ten dodatkowy konektor jest złączem diagnostycznym i powinien być odłączony.

Kolektor ma trzy "kapsuły próżniowe" kontrolowane przez dwa elektrycznie sterowane zawory, które mogą ulec awarii, podobnie jak węże, które łączą je z kolektorem i kapsułami. Możesz przetestować kapsuły za pomocą ręcznej pompy próżniowej, chociaż nie pamiętam, czy jest to możliwe na miejscu.

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.