Mercedes SLK World banner
Status
Not open for further replies.

Rozładowany akumulator.

6K views 12 replies 8 participants last post by  Dave2302  
#1 ·
Więc pojechałem na wakacje na 2 tygodnie i wróciłem do całkowicie martwego SLK ('04 SLK 320 manualna skrzynia biegów). To znaczy, absolutnie żadnej reakcji po przekręceniu kluczyka: brak rozruchu, brak świateł na desce rozdzielczej, brak kliknięcia, żadnej reakcji. Zamki centralne również całkowicie nie reagują. Chcę wiedzieć, czy mogę podłączyć akumulator do ładowarki? Martwię się, ponieważ kilka lat temu miałem całkowitą awarię centralnego zamka ORAZ systemu bezpieczeństwa. To było bardzo kosztowne i całkowicie kłopotliwe. Nie jestem pewien, co stanie się z tymi systemami, gdy komputery ponownie otrzymają zasilanie. Czy to coś, czym powinien zająć się dealer? A może mogę po prostu naładować akumulator i założyć, że samochód się obudzi i będzie zachowywał się tak, jak powinien? (Oczywiście, wtedy musiałbym dowiedzieć się, dlaczego akumulator się rozładował, skoro samochód tylko stał).

#2 ·
Te (bezczynne) samochody ssą energię jak wampir ssie krew. Przyczyną jest pobór prądu pasożytniczego. Jeśli nic nie masz, sugerowałbym, że nowa bateria jest na miejscu.

Możesz ją powoli ładować, ale z dużym prawdopodobieństwem nie utrzyma ładunku. Moim zdaniem.

I nie uruchamiaj jej z innego samochodu. Prawdopodobnie usmażysz elektronikę. MT może ją uruchomić, ale jeśli jest martwa, jak mówisz, prawdopodobnie nie i zostaniesz z samochodem na środku drogi.

To, co robi większość osób (w tym ja), to po otrzymaniu nowej (AGM?) baterii, gdy wiesz, że będzie tak bezczynna, podłącz ją do ładowarki podtrzymującej, takiej jak Battery Tender lub Ctek.

Robię to, jeśli wiem, że będzie stała dłużej niż dzień. Tanie ubezpieczenie. Coś innego, co odkryłem: jeśli zostawię ją odblokowaną (bez ładowarki), pobór prądu jest większy niż wtedy, gdy ją zablokuję.

Ładuje się szybciej, jeśli jest zablokowana, ponieważ to wyłącza wszystko (no cóż, prawie wszystko).

#3 ·
Właśnie podłączyłem multimetr do akumulatora i pokazał 2,5 V. Nigdy nie widziałem akumulatora kwasowo-ołowiowego z tak niskim napięciem. Nawet jeśli akumulator był dobry przed podróżą, to prawdopodobnie zniszczyło go takie rozładowanie, prawda? Jaki rodzaj poboru prądu w stanie spoczynku tak szybko rozładowuje akumulator? Może gdyby światła były włączone przez dwa tygodnie. Czy większość zamożnych właścicieli Benzów nie oczekuje, że będą mogli wyjeżdżać na długie wakacje i nadal mieć sprawnego Benza po powrocie? Uważałbym to za warunek wstępny dobrego samochodu.

#6 ·
Właśnie podłączyłem multimetr do akumulatora i odczytał 2,5 V. Nigdy nie widziałem akumulatora kwasowo-ołowiowego tak niskiego. Nawet jeśli akumulator był dobry przed podróżą, to prawdopodobnie go zrujnowało, prawda?
Mam jeden, który spadł prawie do zera i teraz nie naładuje się wyżej niż 11,6 V na żadnej z moich ładowarek, obie ładowarki mówią, że osiągnięto pełne naładowanie lub słowa o tym znaczeniu, więc mój akumulator jest teraz oczywiście FUBAR, może twój. Gwarancja Varta na 5 lat jest nieważna, jeśli pozwolę mu spaść poniżej 10,5 V... nie wiem, jak to działa tbh :frown:

#7 ·
Więc pojechałem na wakacje na 2 tygodnie i wróciłem do całkowicie martwego SLK ('04 SLK 320 z manualną skrzynią biegów). To znaczy, absolutnie żadnej reakcji po przekręceniu kluczyka: brak rozruchu, brak świateł na desce rozdzielczej, brak kliknięcia, brak reakcji. Zamki centralne również całkowicie nie reagują. Co muszę wiedzieć, to czy mogę podłączyć akumulator do ładowarki? Martwię się, ponieważ kilka lat temu miałem całkowitą awarię centralnego zamka I systemu zabezpieczeń. To było bardzo drogie i całkowicie kłopotliwe. Nie jestem pewien, co stanie się z tymi systemami, gdy komputery ponownie otrzymają zasilanie. Czy to coś, czym powinien zająć się dealer? A może mogę po prostu naładować akumulator i założyć, że samochód się obudzi i będzie zachowywał się tak, jak powinien? (Oczywiście, wtedy musiałbym dowiedzieć się, dlaczego akumulator się rozładował, gdy samochód po prostu stał).
Miałem to z moim R170 - okazało się, że to alarm - zawiera akumulator, który w końcu zawodzi, a następnie pobiera prąd z głównego akumulatora. Całkowicie naprawione u mnie przez odłączenie alarmu. Wysyłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk

#8 ·
Miałem to z moim samochodem, zdarzyło się to 3 razy w ciągu około 2 miesięcy i nie zdarzyło się to ponownie od 8 miesięcy. Nie wiem, co się działo, ale było to frustrujące. Mój samochód umierał w weekend. Zmieniłem nawet akumulator i nadal zdarzyło się to jeszcze raz. Nie wiem, co to było, ale cieszę się, że już tego nie ma!

owns 2006 Mercedes SLK55 Kleeman S8
  • Like
Reactions: M4rCu5
Save
#9 ·
Cześć,

Zrobiłbym to tak: najpierw założyłbym nowy akumulator, a gdy samochód dobrze pojeździ, sprawdziłbym go pod kątem pasożytniczego (spoczynkowego) poboru prądu ..................

Nigdy nie sprawdzałem mojego R170, który ma około 16 modułów, mój W220 ma ich co najmniej dwa razy więcej .................

W pełni obciążonym W220 wszystko do około 50mA jest dopuszczalne, a przyzwoity akumulator doprowadzi do punktu braku rozruchu po około 4 tygodniach nieużywania.

Zatem, jeśli chodzi o R170, nie znam dokładnej liczby z głowy, ale byłbym podejrzliwy wobec nienormalnego poboru prądu spoczynkowego, jeśli zobaczyłbym pobór większy niż 25 do 30mA, gdy samochód śpi :wink:

Być może ktoś taki jak @efair zna właściwą wartość dla R170's ;)

HTH, Cheers Dave

• Like
Reactions: M4rCu5
Save
#12 ·
Dzięki wszystkim.

Dostałem nowy akumulator AGM. Poprzedni akumulator przy 2,5 V brzmi dla mnie na zrujnowany.

Sprawdzę natężenie prądu na ujemnym biegunie przy wyłączonym samochodzie (z i bez alarmu). Czy jest jakiś okres wyłączenia, o którym powinienem wiedzieć, aby wszystkie systemy przeszły w stan uśpienia? Czy powinienem uważać na jakieś osobliwości systemu alarmowego podczas zabawy z akumulatorem? (Zostałem już kiedyś zamknięty we własnym samochodzie przez alarm/automatyczną blokadę/wyłącznik i nie chcę przechodzić przez to ponownie.)

Z powodu poprzedniej porażki systemu alarmowego rozważałem całkowite wyłączenie systemu alarmowego. To generuje dla mnie więcej stresu niż go łagodzi. Jak trudna jest ta procedura?

Dzięki,
Ben

#13 ·
Cześć,

Jeśli martwisz się, że zostaniesz zamknięty na zewnątrz, zostaw drzwi otwarte, ale zatrzaśnij zatrzask (2 kliknięcia) śrubokrętem, to samo musisz zrobić z zatrzaskiem (zatrzaskami) maski, wtedy samochód myśli, że wszystko jest zamknięte i powinien przejść w stan uśpienia w ciągu 15 do 25 sekund. Sprawdź również, czy nie ma przełącznika kołkowego, jeśli jest, klinuj/zaklej go w pozycji zamkniętej :wink:

Jeśli chodzi o obawy dotyczące alarmu i jego wyłączenia, po prostu zamontuj nową syrenę MB, są one tanie od MB i nie warto się z nimi bawić !! Wtedy nie będziesz miał z tym żadnych problemów przez kolejne 16 lat :wink:

Prawdopodobnie powoduje to więcej problemów przez majstrowanie i pozostawianie rzeczy niepodłączonych, prowizoryczne naprawy itp. ;)

HTH, Cheers Dave

• Like
Reactions: xroob2u2x
Save
Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.