Mercedes SLK World banner
Status
Not open for further replies.

Centralny zamek przestał działać

2 reading
38K views 18 replies 9 participants last post by  Alvis  
#1 ·
Wczoraj wymieniłem fabryczne radio na radioodtwarzacz z rynku wtórnego, co wymagało odłączenia akumulatora. Po zakończeniu poszedłem zamknąć samochód i stwierdziłem, że centralny zamek przestał działać. Światło na 2-przyciskowym pilocie zaświeciło się jak zwykle, a kierunkowskazy mignęły dla alarmu. Sprawdziłem bezpieczniki i ponownie zsynchronizowałem pilota za pomocą 2 metod, które znalazłem na tym forum, ale nadal nie działa. Centralny zamek nigdy wcześniej nie sprawiał problemów, a bagażnik zawsze był suchy. Czy jest coś jeszcze, co powinienem sprawdzić lub jakieś inne procedury, które powinienem przejść, biorąc pod uwagę, że odłączyłem akumulator?

#2 ·
Witamy z Wirral, Anglia.

Czy piana wokół PSE jest wilgotna?
Czy przewody próżniowe są na swoim miejscu?
Czy akumulator jest w dobrym stanie?
Czy podczas pracy odłączyłeś jakieś przewody?

Save
#3 ·
Sprawdź również bezpiecznik oświetlenia sufitowego. Mój slk320 miał wypadek (uderzenie w tył) - kiedy odebrałem go z warsztatu, zamki automatycznie się zamykały podczas jazdy (bez problemów z PSE), ale nie zamykały się z pilota. Po sprawdzeniu oczywistych bezpieczników zauważyłem, że oświetlenie sufitowe nie działa - wymieniłem ten bezpiecznik i teraz mój pilot znów działa! Oszczędziło mi to wycieczki z powrotem do warsztatu.

#4 ·
Dzięki za dotychczasowe rady od wszystkich.

Sprawdziłem bezpieczniki multimetrem i mogę potwierdzić, że wszystkie są dobre. Bagażnik jest suchy, a PSE nie ma żadnej korozji. Wszystko działało przed wymianą radia. Wyjąłem radio i sprawdziłem, czy coś się nie poluzowało, ale nie widzę nic oczywistego.

Czy w konsoli środkowej znajdują się jakieś konkretne kable, które mogły się poluzować i spowodować ten problem?
Czy są jakieś kroki, które mogę podjąć, aby zdiagnozować, czy PSE uległo uszkodzeniu?
Ewentualnie, czy są jacyś członkowie społeczności w Auckland, którzy mają działające PSE, które mógłbym wypróbować? (Użyłem tej metody zamiany wcześniej w innych samochodach, aby zidentyfikować, czy drogie komponenty uległy awarii, zamiast po prostu wyłożyć pieniądze i kupić zamiennik)

#6 ·
Szukałem w bagażniku i nie mogę znaleźć skrzynki bezpieczników. Zdemontowałem nawet panel i żadnej nie znalazłem. Zgodnie z moją instrukcją obsługi w moim modelu są tylko dwie skrzynki bezpieczników, jedna w komorze silnika i jedna z boku deski rozdzielczej.

#7 ·
Szukałem w bagażniku i nie mogę znaleźć skrzynki bezpieczników. Zdjąłem nawet panel i żadnej nie znalazłem. Zgodnie z moją instrukcją obsługi w moim modelu są tylko dwie skrzynki bezpieczników, jedna w komorze silnika i jedna z boku deski rozdzielczej.
Lokalizacje komponentów f4

#12 ·
Czy drzwi blokują się automatycznie podczas jazdy?
Czy usunąłeś konsolę centralną? - tę, w której znajduje się hamulec ręczny. Pytam, ponieważ jest przewód pneumatyczny, który łączy się z małą blokadą w schowku podłokietnika. Jeśli jest odłączony (miałem ten problem) PSE działa, ale zamki drzwi nie, ale powinieneś usłyszeć syczenie powietrza.

#13 ·
Nagrywałem wideo, ale potem zobaczyłem twoje zdjęcie...brakuje ci skrzynki bezpieczników, ta skrzynka bezpieczników kontroluje centralny zamek. Powinna być za tymi małymi drzwiami. Może poprzedni właściciel zainstalował w twoim samochodzie nieoryginalny centralny zamek...myślę, że nie powinno to tak wyglądać.

#14 ·
Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

Doszedłem do wniosku, że mój PSE jest martwy. Oświetlenie wewnętrzne nie działa, podgrzewana tylna szyba nie działa, centralny zamek nie działa.

Będę musiał znaleźć zamiennik, ale szukam czegoś w cenie od 1000 do 1500 NZ$ za wysyłkę do tego odległego zakątka świata. Nie ma dużej różnicy w cenie, w tym wysyłki, między nową a używaną jednostką, chyba że ktoś zna kogoś, kto ma tajny zapas 1708000848 w Nowej Zelandii lub Australii??

#16 ·
Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

Doszedłem do wniosku, że mój PSE jest martwy. Oświetlenie wewnętrzne nie działa, podgrzewana tylna szyba nie działa, centralny zamek nie działa.

Będę musiał znaleźć zamiennik, ale szukam czegoś w cenie od 1000 do 1500 NZ$ dla kogoś, kto wyśle to do tego odległego zakątka świata. Nie ma dużej różnicy w cenie, w tym wysyłki, między nową a używaną jednostką, chyba że ktoś zna kogoś, kto ma tajny zapas 1708000848 w Nowej Zelandii lub Australii??
2000 MERCEDES SLK 200 230 320 R170 CENTRAL LOCKING VACUUM PUMP 1708000848 | eBay

Przecież coś takiego nie mogłoby kosztować ~600 nzd, żeby wysłać to do ciebie??

Właśnie szybko sprawdziłem, wygląda na to, że można to wysłać za około 80 funtów, czyli w sumie niewiele ponad 500 nzd

#19 ·
centralny zamek

Mój centralny zamek przestał działać z powodu uszkodzenia przez wodę, po zakupie jednostki centralnego zamka na eBay nadal nie działał. Mój syn skontaktował się z technikiem Mercedesa, który przyjechał do domu i powiedział, że nie ma zasilania w tylnej skrzynce bezpieczników, po sprawdzeniu przedniej skrzynki bezpieczników, zasilanie szło do tyłu stamtąd. Następnie poprowadził tymczasowy kabel do tylnej skrzynki bezpieczników i centralny zamek zadziałał. Pod siedzeniem kierowcy był uszkodzony kabel. Wcześniej była tam naprawa, teraz wszystko zostało naprawione. Moja wiedza na temat elektryki jest zerowa, bez niego miałbym problemy. Warto sprawdzić, czy zasilanie dochodzi do jednostki centralnego zamka, mam nadzieję, że uda ci się to naprawić.

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.