Mercedes SLK World banner

Status
Not open for further replies.
1 - 6 of 6 Posts

·
Registered
Joined
·
5 Posts
Discussion Starter #1
Hello everyone,

So recently my 1998 slk 230 has been acting up. It has about 120,000miles on it. It all started when the transmission was having a hard time shifting gears. It was having a hard time going from first to second and second to third. It then started not downshifting as well. It has got to the point now where it won't come out of first gear.

As that problem persisted the electrical system seems to be failing. I dont know if its an alternator failure or what. But i have to jump the car almost every time when trying to see what wrong with it. I have checked the battery and had it charged at a near by auto store which they tell me there is no problem with the battery. After driving around for 10 min after getting the battery charged the cars srs, abs lights, check engine lights and the head lights and instrument lights got extremely dim.

I pulled the codes from the car and received these
P0455
P0700
P0715
P0410
P0440
P0560
P1742-62

If anyone has any recommendations to see what the problem is or where i can start looking that would be greatly appreciated. Also if it is electrical would that cause the transmission to act up like that or is that a whole different problem? Any information would help

Thanks in advance
 

·
Super Moderator UK SLK 55 AMG 2007
Joined
·
28,176 Posts
Trans.
Has the fluid ever been changed?
The fact that they charged the battery and things went wrong again 10mins later may mean the battery.

SLKs need an excellent battery, good is not good enough.

Check fuses.
Check K40.

Are your codes from the full DAS/STAR system?
If not, I suggest getting that done first.

It's possible that you have more than one failure here.

Have a read of the R170 diys. Link near the bottom of my signature.
 

·
Registered
Joined
·
5 Posts
Discussion Starter #3
The transmission fluid hasnt been changed any time recently or since ive had the car which has been almost three years.

Im not sure if the car got the full DAS/Star system. A friend of mine had one of the computers and connected it through the 16 pin connector on the driver side. We were unable to put it on the 32 pin because he didnt have the connector for that.

Ill start checking all the fuses and K40 relay, a well as change the battery. Im just trying to isolate the problem before taking it to the shop so i dont get robbed!

Thanks for the help!
 

·
Premium Member 2001 SLK320/2000 SLK230
Joined
·
2,719 Posts
OK the below may help with the P0xxx codes but those are just the standard OBD-II codes and not the Merc internal which you need (and I'll bet on 30-40 stored since the battery was disconnected). Really need to see those but just off the top it sounds like a major bus & secondary air pump issues plus a lot of little stuff. Many codes ending in "0" are a generic code referring to a subsystem.

What you need is someone with a Merc DAS/STAR reader (C3 should be fine) or something equal since I suspect you have the 38 pin connector.

Good luck.

ps except from the SM for teaching is permitted under Fair Use.
 

Attachments

1 - 6 of 6 Posts
Status
Not open for further replies.
Top