Warning alarm when very icy - Mercedes Benz SLK Forum

SLK R170 General Discussion SLK 200, SLK 230K, SLK 320, SLK32 AMG

 6Likes
  • 1 Post By Turdo2
  • 2 Post By DaveDup
  • 2 Post By RLander
  • 1 Post By mike350
 
LinkBack Thread Tools
#1 Old 12-18-2017
Registered Users
 
Join Date: Nov 2017
Location: Hampshire/Berkshire border
Vehicle: 2003 slk 200 in silver
Posts: 42
Country:
Chats: 0
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 8 Post(s)
Thanks: 4
Thanked 0 Times in 0 Posts
(Thread Starter)
Warning alarm when very icy

Hi folks, had my car for a few weeks now and very pleased with it.
There has been one issue however that has happened twice now.
When it is really icy (struggle to open the door icy!) I'm getting what sounds like a warning beeeeeeeep from the right hand side of the dash. The first time it stayed on for the full drive to work and was gone on the way back (when it had warmed up a bit), this morning the same but it stopped part way into work.
It sounds a bit like the parking sensors telling me I'm about to crash into something BUT it happens in neutral too. I think it started after I opened the boot this morning (start the car then put bag in boot etc), tried switching off and starting again.
It does seem to stop beeping when my foot is on the brake when stationary.
Any advice? Car is a manual with parking sensors and all seems to work as it should.

Thanks
Dave
DaveDup is online now  
Sponsored Links
Advertisement
 
#2 Old 12-18-2017
Super Moderator/RoTMorganiser

 
Avel Du's Avatar
 
Join Date: Jul 2015
Location: Wirral, England
Vehicle: 2007 SLK55AMG
Other Toys: SLK350/C200AMG(Bluebadger),MK I Nissan Murano (2008), Honda VFR 800 FiW (1998), CB400four f2 (1978)
Posts: 23,309
Country:
Chats: 0
Mentioned: 271 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 2293 Post(s)
Thanks: 1,982
Thanked 1,483 Times in 1,369 Posts
Garage
Time for the big boys:

@Mn car guy
@efair
@stu32
@savcom
@Turdo2
@Padgett

Myk
(Moderator/Ride of the Month Coordinator)


To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.


Thanks go to those that post problems, solutions & feedback. It all helps.


To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.


Smartop : Cubby Holder : Cree fronts : Both rear fogs : Clock Insert : Quicksilver exhaust



Useful R170 diy:

To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.


Useful R171 diy:

To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.


Useful R172 diy:

To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

Last edited by Avel Du; 12-18-2017 at 06:28 PM.
Avel Du is online now  
#3 Old 12-18-2017
Premium Member
 
RLander's Avatar
 
Join Date: Jan 2017
Location: Ireland
Vehicle: 2001 32 AMG
Posts: 612
Country:
Chats: 0
Mentioned: 35 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 138 Post(s)
Thanks: 33
Thanked 58 Times in 42 Posts
Garage
1) garage your car
2) problem solved.

3) Never heard of this or read it before, but having my car iced once, and not having parking sensors, and never hearing the sound, by process of elimination I'm going to hazard a guess it's to do with said parking sensors.

Seriously though, garage your car, for the rusts sake!
RLander is offline  
 
#4 Old 12-18-2017
Premium Member

 
Turdo2's Avatar
 
Join Date: Apr 2013
Location: Kansas
Vehicle: 1999 SLK 5.4 M113 V8 6-speed Manual
Other Toys: Ram 2500, '74 Plymouth Duster, W140 300 SE
Posts: 1,362
Country:
Chats: 0
Mentioned: 436 Post(s)
Tagged: 1 Thread(s)
Quoted: 361 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 87 Times in 77 Posts
Garage
I didn't know 170's had parking sensors.

You said the car was frozen over? My logic sensor goes off and says there is ice covering the parking sensor.
RLander likes this.
Turdo2 is offline  
#5 Old 12-18-2017
Registered Users
 
Join Date: Nov 2017
Location: Hampshire/Berkshire border
Vehicle: 2003 slk 200 in silver
Posts: 42
Country:
Chats: 0
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 8 Post(s)
Thanks: 4
Thanked 0 Times in 0 Posts
(Thread Starter)
Red face

Quote:
Originally Posted by Turdo2 View Post
I didn't know 170's had parking sensors.

You said the car was frozen over? My logic sensor goes off and says there is ice covering the parking sensor.

Thanks guys, I would totally agree with the parking sensor thing but it carried on when the car was in neutral which disconnects the sensors.
I don't know if they were standard fit, an option or an after market add on. No lights linked to the sensors, just the beeping.
Which I could garage it, too many motorbikes in the garage!

Dave
Avel Du and RLander like this.
DaveDup is online now  
#6 Old 12-18-2017
Premium Member
 
RLander's Avatar
 
Join Date: Jan 2017
Location: Ireland
Vehicle: 2001 32 AMG
Posts: 612
Country:
Chats: 0
Mentioned: 35 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 138 Post(s)
Thanks: 33
Thanked 58 Times in 42 Posts
Garage
Quote:
Originally Posted by DaveDup View Post
Thanks guys, I would totally agree with the parking sensor thing but it carried on when the car was in neutral which disconnects the sensors.
I don't know if they were standard fit, an option or an after market add on. No lights linked to the sensors, just the beeping.
Which I could garage it, too many motorbikes in the garage!

Dave
Really and truly, you have a decision to make now;

Make a shed for the bikes and garage the car,...or...do something randomly different.....








but garage the god damned car!
Idiot101 and savcom like this.
RLander is offline  
#7 Old 12-19-2017
Premium Member
 
savcom's Avatar
 
Join Date: Nov 2015
Location: Wiltshire, UK
Vehicle: 2002 Blue SLK320 known as 'Silkie"
Other Toys: 2010 Grey BMW F10 528i
Posts: 2,575
Country:
Chats: 0
Mentioned: 493 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 610 Post(s)
Thanks: 167
Thanked 299 Times in 242 Posts
Garage
Send a message via Skype™ to savcom
Having run mine occasionally when the weather is icy enough to 'freeze the door shut' I can honestly say that I get no beeping at all from the dashboard. I get the yellow triangle light up occasionally but no beeps.

To my knowledge the only beeping device on the RHS/Drivers' side of the car is outside and is the beep you hear when the car locks and the alarm is set. Can you hear the noise outside the car at all? Also, if you disable the parking sensors (take out the fuse, assuming the system is on its own fuse) and see if the beep stops.

Cheers

Now : Silkie - 2002 Lazulithe Blue Mercedes Benz SLK320
Also
: 2011 Sophisto Grey BMW F10 528i SE


To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

Brings a smile to my face whenever I drive her



To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.


Previous :
1965 Triumph Herald 12/50 ... 1972 Austin 1300 ... 1982 Volvo 265GLE ...

1987 Volkswagen Caravelle ... 1997 Rover 214si ... 2002 BMW E39 530D

If I've helped you sort your problem(s) out, click the 'Thanks' button on the right hand side under my signature.
savcom is offline  
#8 Old 12-19-2017
Registered Users
 
Join Date: Oct 2013
Location: Minnesota
Vehicle: Looking to keep Jeff off my back.
Other Toys: Carver 350 Mariner, Boston Whaler Dauntless, 1961 Les Paul Formerly 2003 slk 230
Posts: 550
Country:
Chats: 0
Mentioned: 276 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 133 Post(s)
Thanks: 3
Thanked 63 Times in 57 Posts
Learn something new everyday. I didn't know sensors were optional. I'm 6 4 and the car is so short, I usually just stick out my hand.
Mn car guy is offline  
The Following User Says Thank You to Mn car guy For This Useful Post:
#9 Old 12-19-2017
Registered Users
 
Join Date: Sep 2017
Location: North Wales
Vehicle: SLK32 AMG 2002 Brilliant Silver
Other Toys: Ginetta G32
Posts: 846
Country:
Chats: 0
Mentioned: 346 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 92 Post(s)
Thanks: 17
Thanked 68 Times in 57 Posts
Garage
Mine has got rear parking sensors but it has never been out in weather like that
Not much help I'm afraid.
stu32 is offline  
#10 Old 12-20-2017
Registered Users
 
Join Date: Feb 2013
Location: Near London
Vehicle: 1997 SLK 230 (In H352 Linarite blue)
Posts: 185
Country:
Chats: 0
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 34 Post(s)
Thanks: 4
Thanked 24 Times in 21 Posts
Quote:
Originally Posted by DaveDup View Post
Hi folks, had my car for a few weeks now and very pleased with it.
There has been one issue however that has happened twice now.
When it is really icy (struggle to open the door icy!) I'm getting what sounds like a warning beeeeeeeep from the right hand side of the dash. The first time it stayed on for the full drive to work and was gone on the way back (when it had warmed up a bit), this morning the same but it stopped part way into work.
It sounds a bit like the parking sensors telling me I'm about to crash into something BUT it happens in neutral too. I think it started after I opened the boot this morning (start the car then put bag in boot etc), tried switching off and starting again.
It does seem to stop beeping when my foot is on the brake when stationary.
Any advice? Car is a manual with parking sensors and all seems to work as it should.

Thanks
Dave
I have no idea what this is but can confirm I have had a very similar thing happen twice in my 1997 230. When I used the car on a couple of very frosty mornings I heard a regular beeping warning signal from behind thd dash. On both occasions the speed of the beeps increased before finally stopping after a couple of minutes. It sounds very reminiscent of the parktronic warning on my E Class but no such toys fitted on the SLK. A total mystery and hard to solve as normally I don't use the car in bad weather.

The only thought I had was that it might be a warning from the Becker Travel Pilot sat nav unit which apprently does have some sort of temperature sensor in the CD unit.



Sent from my SM-T710 using Tapatalk
borris1954 is offline  
#11 Old 12-20-2017
Premium Member

 
mike350's Avatar
 
Join Date: Nov 2016
Location: Richmond Surrey, UK
Vehicle: SLK350 r171, 2007, factory fitted sports/AMG body kit & suspension, Airscarf, S200 Android head unit
Other Toys: Triumph Spitfire/GT6, Lexus IS250
Posts: 705
Country:
Chats: 0
Mentioned: 46 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 217 Post(s)
Thanks: 90
Thanked 135 Times in 84 Posts
Garage
Quote:
Originally Posted by DaveDup View Post
Hi folks, had my car for a few weeks now and very pleased with it.
There has been one issue however that has happened twice now.
When it is really icy (struggle to open the door icy!) I'm getting what sounds like a warning beeeeeeeep from the right hand side of the dash. The first time it stayed on for the full drive to work and was gone on the way back (when it had warmed up a bit), this morning the same but it stopped part way into work.
It sounds a bit like the parking sensors telling me I'm about to crash into something BUT it happens in neutral too. I think it started after I opened the boot this morning (start the car then put bag in boot etc), tried switching off and starting again.
It does seem to stop beeping when my foot is on the brake when stationary.
Any advice? Car is a manual with parking sensors and all seems to work as it should.

Thanks
Dave
Hi, I'm a 171 man so this is just a thought as I don't know the 170...
The clue is that the bleep stops when you have your foot on the brake and stationary, this makes me think of the seatbelt warning (but not sure if the 170 has this). Maybe the buckle sensor isn't working so doesn't think you have your belt on.

You say it 'sounds a bit like' the parking sensors so I assume it's a different sound? Do the parking sensors still work correctly when this happens? If so, it will count those out.
RLander likes this.

Mike

To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

It's the journey that matters, not the destination.

Modifications ..
Tinted rear lights, Chrome bonnet fins, LED DRL/fog lights,
S200 Android head unit, Paddle shift installed, dash cam,
Resonator boxes (2nd Cats) removed, smart top.
mike350 is offline  
#12 Old 12-20-2017
Registered Users
 
Join Date: Nov 2017
Location: Hampshire/Berkshire border
Vehicle: 2003 slk 200 in silver
Posts: 42
Country:
Chats: 0
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 8 Post(s)
Thanks: 4
Thanked 0 Times in 0 Posts
(Thread Starter)
Thanks guys. I think it can only be the parking sensors. Over the holiday, I'll identify the fuse so I can pull it if it happens again.
Thanks for all the input.
I do love the car and so far this has been the only thing that's cropped up.


Dave
DaveDup is online now  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Lower Navigation
Go Back   Mercedes Benz SLK Forum > Mercedes Benz R170 SLK Class Cars > SLK R170 General Discussion

Bookmarks

Quick Reply
Message:
Options
Upload your files to MEGAUPLOAD
Upload your images to ImageShack

Register Now



In order to be able to post messages on the Mercedes Benz SLK Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Alarm issue help needed please. willydoit SLK R171 General Discussion 10 07-01-2019 05:11 PM
Hello need advise Racerstev New Members Introduce Yourself Here 33 10-11-2017 06:52 PM
tow alarm reset issue BluBenz SLK R170 General Discussion 2 08-29-2014 07:23 PM
False Alarm Text Message from MBrace (Car Alarm)? mb911 SLK R171 General Discussion 4 07-04-2014 09:46 PM
R170 (SLK 230 2003) SmartTop alarm issues =( JaysonM General Modifications R170 9 03-10-2013 06:53 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome
 

Clubs, Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.