Odd thing just happened, BAS, ABS, Brake warning Lights came on at the same time - Mercedes Benz SLK Forum

SLK R170 General Discussion SLK 200, SLK 230K, SLK 320, SLK32 AMG

 
LinkBack Thread Tools
#1 Old 02-23-2017
Registered Users
 
Join Date: Jun 2016
Location: Northern VA
Vehicle: 2002 slk320
Posts: 55
Country:
Chats: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 5 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
(Thread Starter)
Odd thing just happened, BAS, ABS, Brake warning Lights came on at the same time

This just happened, About 1/4 mile from work, I was driving about 25-35 mph, I felt a clunk sort of like the car down shifted a little stiff, haven't really felt that before. Then I notice that the BAS, ABS, and the Brake warning lights are on, also the gear number instead of D is just dark. I get to work and in a parking spot, the car is stuck in a higher gear than usual as I am pulling into the spot, then after about 5 seconds, all the warning lights go off and the car seems fine then.

Any ideas on this?
sghokie is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
#2 Old 02-23-2017
Super Moderator/RoTMorganiser

 
Avel Du's Avatar
 
Join Date: Jul 2015
Location: Wirral, England
Vehicle: 2007 SLK55AMG
Other Toys: SLK350/C200AMG(Bluebadger),MK I Nissan Murano (2008), Honda VFR 800 FiW (1998), CB400four f2 (1978)
Posts: 23,266
Country:
Chats: 0
Mentioned: 271 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 2288 Post(s)
Thanks: 1,980
Thanked 1,478 Times in 1,364 Posts
Garage
Quote:
Originally Posted by sghokie View Post
This just happened, About 1/4 mile from work, I was driving about 25-35 mph, I felt a clunk sort of like the car down shifted a little stiff, haven't really felt that before. Then I notice that the BAS, ABS, and the Brake warning lights are on, also the gear number instead of D is just dark. I get to work and in a parking spot, the car is stuck in a higher gear than usual as I am pulling into the spot, then after about 5 seconds, all the warning lights go off and the car seems fine then.

Any ideas on this?

From a site search:


Mercedes Benz SLK Forum - Search Results for SLKWorld.com ABS BAS and brake lit up

Myk
(Moderator/Ride of the Month Coordinator)


To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.


Thanks go to those that post problems, solutions & feedback. It all helps.


To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.


Smartop : Cubby Holder : Cree fronts : Both rear fogs : Clock Insert : Quicksilver exhaust



Useful R170 diy:

To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.


Useful R171 diy:

To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.


Useful R172 diy:

To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.
Avel Du is offline  
#3 Old 02-26-2017
Registered Users
 
Join Date: Jan 2017
Location: GA
Vehicle: 2004 SLK 230
Posts: 47
Country:
Chats: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 18 Post(s)
Thanks: 3
Thanked 0 Times in 0 Posts
90% sure its your Wheel speed sensor. Have the same problem with my Escalade. You have to replace the sensor, and or hub, if often comes"packaged" together. Check codes
Lepper is offline  
 
#4 Old 02-26-2017
Moderator

 
LeonardoDaBenz's Avatar
 
Join Date: Aug 2016
Location: Near Toronto, Ontario
Vehicle: 2012 SLK55 AMG "SCHWARZIE"
Other Toys: Magnum RT and an ugly Civic
Posts: 10,352
Country:
Chats: 0
Mentioned: 77 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1064 Post(s)
Thanks: 379
Thanked 619 Times in 580 Posts
Garage
As it did with my Magnum (there, it's called a "tone ring"). Scary when it happens, ain't it?


To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.



LEN

(Moderator)

“I can’t give you a sure-fire formula for success, but I can give
you a formula for failure: try to please everybody all the time.”


Herbert Bayard Swope
LeonardoDaBenz is offline  
#5 Old 02-26-2017
Registered Users
 
Join Date: Jun 2016
Location: Northern VA
Vehicle: 2002 slk320
Posts: 55
Country:
Chats: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 5 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
(Thread Starter)
The speed sensor is what I was thinking it probably is.

Previously a few months ago I had attempted to replace the transmission connector with a URO branded version connector, this was a failed attempt, however, I couldn't get the screen to engage to hold the connector in. I ended up using the o-rings from the new connector with the old one.

I pulled codes again with the iCarsoft the other day and was receiving the same codes as before, 1 for the transmission connector and 1 for the brake switch, along with 2 I can't find anything about.

I purchased the $16 connector from the dealer Friday. I removed the wire plug from the connector and there was oil in there. I removed and replaced the connector with the MB part and had no issues getting the screw to engage this time.
I sprayed cleaner on the connectors and blew dry everything and put it back together. I replaced the brake switch also.
So far so good, however, I am still thinking that I might need a speed sensor.
Which one though?

I tried to clear out the codes from the transmission with the scan tool, but it kept coming back as unsuccessful.

The codes from the ESP system that I read are P1200-001 and P1202-001

I drove the car home on the day that it went to limp mode without issue (about 27 miles) and then about 65 miles since I replaced the connector and brake switch without issue also.
sghokie is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Lower Navigation
Go Back   Mercedes Benz SLK Forum > Mercedes Benz R170 SLK Class Cars > SLK R170 General Discussion

Bookmarks

Quick Reply
Message:
Options
Upload your files to MEGAUPLOAD
Upload your images to ImageShack

Register Now



In order to be able to post messages on the Mercedes Benz SLK Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Daylight savings time changes tonight 2 am for those that participate. jbanks15 General Discussion 31 11-05-2018 10:16 AM
Daylight Standard time starts Sunday Nov 3rd 2 am for those that participate. jbanks15 Off Topic 8 11-02-2013 01:51 PM
For those of us in the USA concerned about our favorite shows getting renewed! jbanks15 Off Topic 5 05-11-2013 04:15 PM
How to have the main lights + the LED lights on at the same time? addictive SLK R172 General Discussion 7 08-09-2012 05:29 AM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome
 

Clubs, Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.