battery dead, SOS on, cannot shift gear :( - Mercedes Benz SLK Forum

SLK R170 General Discussion SLK 200, SLK 230K, SLK 320, SLK32 AMG

 1Likes
  • 1 Post By Firm
 
LinkBack Thread Tools
#1 Old 12-20-2012
Registered Users
 
Join Date: May 2009
Location: SF BAY AREAS
Vehicle: 2001 SLK 320
Other Toys: 2001 E320, 2005 C240 WAGON
Posts: 5
Country:
Chats: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
(Thread Starter)
battery dead, SOS on, cannot shift gear :(

hello:

Car with 74Kmiles...Car would not start after 30 days idle in my garage. Tried to jump start unsucessfully. Slow-charged battery over night..Car started ok next day. I could not get the out of Park position. I let it run for 3 minutes, and able to get to Drive position. Just got out of the garage, and found out that the car would not shift to second gear (automatic), tried to switch to manual but it would not work either. I drove around the block at 1st gear (2000rpm) and back to the garage. Took the battery to the shop and found out that the battery is bad which was replaced with a new one (under warranty).

Installed new battery. Car started find but I could not get out of Park position. Now the SOS light came on. Driver/passenger windows don't work. Roof won't retrack. Help!!!

I am going to read through all threads just to see what I can find. But if someone could help, I greatly appreciated.

thanks

d
dbuckius is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
#2 Old 12-21-2012
Premium Member
 
leapyfish's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: Oahu, Hawaii
Vehicle: Daily driver 1998 SLK230 243,xxx miles
Posts: 3,505
Country:
Chats: 0
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 39 Post(s)
Thanks: 960
Thanked 527 Times in 415 Posts
Garage
You might need to reset the SRS
Start the car
With the car in park turn your steering wheel all the way right untill it wont turn anymore
Then turn the wheel all the way left untill it wont turn anymore
Then bring it back to center.


To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

Vario roof
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.
&
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

R170 & R171
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.
SLK 230 320 32AMG
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.
&
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.
leapyfish is offline  
#3 Old 12-22-2012
Registered Users
 
Join Date: May 2009
Location: SF BAY AREAS
Vehicle: 2001 SLK 320
Other Toys: 2001 E320, 2005 C240 WAGON
Posts: 5
Country:
Chats: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
(Thread Starter)
try to crank the car this morning, and nothing thing happened. Argghhhh. Let me try to jump start it again and try to turn the steering wheel. thanks for the infor. and Happy Holidays

d
dbuckius is offline  
 
#4 Old 12-22-2012
Administrator/Founding Member

 
jbanks15's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Tampa, Florida
Vehicle: 2009 SLK 55 AMG Kleemann Supercharger, ECU tune, Headers and LSD, CF Diffuser
Posts: 91,227
Country:
Chats: 38
Mentioned: 459 Post(s)
Tagged: 5 Thread(s)
Quoted: 6496 Post(s)
Thanks: 3,232
Thanked 11,032 Times in 8,391 Posts
bad cables?


To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

Jeff, US Army Master Sergeant Retired
Administrator/Founding Member
2009 SLK 55 AMG Black/Black
Kleemann Supercharger thread here:

To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

Kleemann ECU Tune, headers and downpipes thread here:

To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

Albums:
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

ClearBra
OEM MB Plexiglass Draught Stop
Smarttop version 3.22
Previous - 02 SLK 320, 05 SLK 350
jbanks15 is offline  
#5 Old 12-22-2012
Registered Users
 
Firm's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: Mississauga
Vehicle: 2001 SLK320
Other Toys: 78 MGB, 84 Camaro, 85 Trans Am, 96 Firebird, 00 Sonoma, 06 Escalade
Posts: 320
Country:
Chats: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3 Post(s)
Thanks: 20
Thanked 34 Times in 20 Posts
Garage
Are you sure the new battery is charged up? Might be worth checking the voltage (should be at least 12.6V) with a multimeter, these cars are known to act very strange if the battery voltage is low.
I'd also make sure the battery connections are in good shape, clean and tight.
Firm is offline  
#6 Old 12-23-2012
Registered Users
 
Join Date: Jun 2012
Location: Pittsburg, Kansas
Vehicle: 2013 SLK55 AMG
Other Toys: BMW M3
Posts: 128
Country:
Chats: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 46
Thanked 13 Times in 13 Posts
When been left undriven--------

Any my opinion; whenever you plan to have your car setting for more than a few days, hook it up to a Battery Tender type of charger. That will end those unpleasant "won't start" events. It will also greatly extend the life of your battery. Any vehicle I have, that will be sitting for more than a day or two, I plug in the charger. modern vehicles have several systems that are on even with the engine not running and the key removed. There are alarm systems, keyless entry, remote top lowering, etc.

The CTEK charger, while a bit more expensive is the best!

Dave Lomshek
Southeast, Kansas
dlomshek is offline  
#7 Old 12-23-2012
Registered Users
 
Firm's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: Mississauga
Vehicle: 2001 SLK320
Other Toys: 78 MGB, 84 Camaro, 85 Trans Am, 96 Firebird, 00 Sonoma, 06 Escalade
Posts: 320
Country:
Chats: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3 Post(s)
Thanks: 20
Thanked 34 Times in 20 Posts
Garage
^True. If my car is going to sit for more than a week I use a maintainer.
Have a C-Tek that I've been using, and I recently got a Noco Genius charger, both work great and are really easy to hook up.
Firm is offline  
#8 Old 12-27-2012
Registered Users
 
Join Date: May 2009
Location: SF BAY AREAS
Vehicle: 2001 SLK 320
Other Toys: 2001 E320, 2005 C240 WAGON
Posts: 5
Country:
Chats: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
(Thread Starter)
update:

With a new battery installed a night before, cranked the engine, and nothing happened, just lots of clicking noise from the starter. Turned the key off and waited for 5 minutes, and cranked the engine again. Same result. Engine started fine the night before.

Unhooked the cables from the battery and slow charge the brand new battery for 5-6 hours. Reconnected the cables and cranked the engine Engine started fine, but sitll could not shift out of park. Read somewhere on other threads that if I used a long screw driver and push through an opening at the bottom of the shift handle, I could by pass the gear shift out of P position. Tried that and I heard something un-coupled but still could not get out of P position. Engine still on, all electrical systems worked except the windows, top and radio (car did not asked to enter radio codes)

Turned engine off and waited for 5 minutes and turned engine on again. Engine started find, this time I am able to shift to D position. Drove around the block, and noticed that transmission did not shift to 2nd gear. Drove slow, 1st at 3000RPM for about 10 minutes

Strange things started to happen....engine shifted to 2nd, 3rd, 4th without any problems. Switched to manual mode, engine shifted to 2nd, 3rd and 4th..All electrical systems worked, including windows, radio, forgot to lower roof.

Does it take 5-15 minutes to have the entire system check after new battery installation?

Car is working fine now, but since I had to go on a business trip, I won't touch it for another 7 days. Let's hope that I won't happen to repeat this sequences again.

thanks
dbuckius is offline  
#9 Old 12-27-2012
Administrator/Founding Member

 
jbanks15's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Tampa, Florida
Vehicle: 2009 SLK 55 AMG Kleemann Supercharger, ECU tune, Headers and LSD, CF Diffuser
Posts: 91,227
Country:
Chats: 38
Mentioned: 459 Post(s)
Tagged: 5 Thread(s)
Quoted: 6496 Post(s)
Thanks: 3,232
Thanked 11,032 Times in 8,391 Posts
did u check the battery cables?


To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

Jeff, US Army Master Sergeant Retired
Administrator/Founding Member
2009 SLK 55 AMG Black/Black
Kleemann Supercharger thread here:

To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

Kleemann ECU Tune, headers and downpipes thread here:

To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

Albums:
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

ClearBra
OEM MB Plexiglass Draught Stop
Smarttop version 3.22
Previous - 02 SLK 320, 05 SLK 350
jbanks15 is offline  
#10 Old 12-27-2012
Registered Users
 
Firm's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: Mississauga
Vehicle: 2001 SLK320
Other Toys: 78 MGB, 84 Camaro, 85 Trans Am, 96 Firebird, 00 Sonoma, 06 Escalade
Posts: 320
Country:
Chats: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3 Post(s)
Thanks: 20
Thanked 34 Times in 20 Posts
Garage
Still sounds like it may have been a battery voltage issue, your driving around at 3000rpm for 10 minutes may have boosted the charge in the battery. What type of battery are you installing? (it should be a group 48) If you're installing an undersized battery that may be your problem.
Firm is offline  
#11 Old 12-30-2012
Registered Users
 
Join Date: May 2009
Location: SF BAY AREAS
Vehicle: 2001 SLK 320
Other Toys: 2001 E320, 2005 C240 WAGON
Posts: 5
Country:
Chats: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
(Thread Starter)
update:

Car has been sitting for 5 days..Car started without any problem. Drove around for about 1 hour. Turned on head lights and saw SRS, ABS and many other lights flashing, and head lights are not very bright. Car made it home. I turned off the engine and could not restart (have a brand new battery install last week)

Since it was late in the evening, I just slow-charge the battery overnight.

Next day, took out the Volt meter and found:

1. Battery has 12.8-12.9V with engine not on
2. Battery has 11.9V with engine on (should be greater than 12.9V, right? perhaps around 13.8V, I read it somewhere)
3. With head lights, heater fan, radio on, battery has 11.7V
4. Turned engine off, battery showed 12.2V

I think I have a dead alternator. Let'e me read about alternator's problems on other threads.

thanks

d
dbuckius is offline  
#12 Old 12-31-2012
Registered Users
 
Firm's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: Mississauga
Vehicle: 2001 SLK320
Other Toys: 78 MGB, 84 Camaro, 85 Trans Am, 96 Firebird, 00 Sonoma, 06 Escalade
Posts: 320
Country:
Chats: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3 Post(s)
Thanks: 20
Thanked 34 Times in 20 Posts
Garage
Yup, sounds like a bad alternator. However, I'd wonder why you're "battery" (charging system) warning light on the dash isn't coming on?
leapyfish likes this.
Firm is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Lower Navigation
Go Back   Mercedes Benz SLK Forum > Mercedes Benz R170 SLK Class Cars > SLK R170 General Discussion

Bookmarks

Quick Reply
Message:
Options
Upload your files to MEGAUPLOAD
Upload your images to ImageShack

Register Now



In order to be able to post messages on the Mercedes Benz SLK Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Battery Trickle Charger pre-wiring install etyu General Modifications R171 79 02-13-2017 03:34 PM
Battery dead sokoloff SLK R170 General Discussion 57 02-15-2013 02:16 PM
dead battery and replacement in less than an hour! jbanks15 SLK R171 General Discussion 17 04-27-2011 10:38 AM
Dead battery, locked in PARK? Henryhank SLK R171 General Discussion 9 10-06-2009 11:25 AM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome
 

Clubs, Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.