Just bought a 230 but need some help please! - Mercedes Benz SLK Forum

SLK R170 General Discussion SLK 200, SLK 230K, SLK 320, SLK32 AMG

 1Likes
  • 1 Post By Murf
 
LinkBack Thread Tools
#1 Old 07-13-2015
Registered Users
 
Join Date: Jul 2015
Location: Godalming UK
Vehicle: 2004 SLK 230 Kompressor Auto R170
Other Toys: Not yet!
Posts: 34
Country:
Chats: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 2 Post(s)
Thanks: 7
Thanked 2 Times in 2 Posts
(Thread Starter)
Just bought a 230 but need some help please!

Hi all.

I have just bought an SLK 230K R170 Auto from a neighbour which had been stored in his garage virtually unused for several years. He recently pulled it out of the garage and submitted it for an mot which it failed because of warning lights. He told me that the BAS ESP light has been on for a few years and had passed the mot previously.
He had a local mechanic have a look but he could not fix it so the neighbour offered it to me.

Although low mileage (14000) and really tidy it has no mot, BAS/ESP warning light on, coolant level light on and originally a heap of fault codes which I am slowly trying to work through. With help from a friend some have now been reset but I don't know if any of those have come back since. He was not able to access the body control module so I will try and get that done soon. After he cleared what he could the car still showed:
P2020 Electric fan Engine/AC and C1141 ESP pressure sensor 2 zero point variation.
ESP module has a crack in the cover so I am wondering if someone has tried to get it apart.

Also the roof does not work properly but I was thinking sort the major problems (ESP etc) first and the roof later. In addition some other items do not work....interior light, central locking, stereo. I pulled out the K40 module but could not see any faults with it and it looked perfect although I realise that means nothing. Battery looks almost new, my neighbour has now told me he replaced it but I don't know when, he says he can't remember. It gives 12.6v with ignition off and a shade over 14v running.

Any pointers from anyone in the meantime would be appreciated until I get the car to someone with Star diagnostics.

Many thanks.
Robert Owens likes this.
Murf is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
#2 Old 07-13-2015
Moderator
 
curro101's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Madrid-Spin
Vehicle: Slk 200K 2004 r171
Other Toys: Toyota C-HR Hybrid
Posts: 10,744
Country:
Chats: 0
Mentioned: 109 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 528 Post(s)
Thanks: 1,500
Thanked 1,297 Times in 1,138 Posts
Garage
Often the faults on the K-40 module aren't clear to the naked eye , have you checked the solder joints with a magnifying glass ?
It may be worth reflowing them any way ...

Regarding the central locking & interior light , do a search for PSE pump and check it for corrosion.


To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

Last edited by curro101; 07-13-2015 at 06:17 PM.
curro101 is offline  
The Following User Says Thank You to curro101 For This Useful Post:
#3 Old 07-13-2015
Registered Users
 
Simon cliffe's Avatar
 
Join Date: Oct 2014
Location: Corby
Vehicle: 2004 Slk230 kompressor
Other Toys: Suzuki OR50, triumph sprint , triumph rocket
Posts: 567
Country:
Chats: 0
Mentioned: 81 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 118 Post(s)
Thanks: 14
Thanked 57 Times in 38 Posts
Can't be too much help with the faults but welcome to the club from another 2004 230k owner
Simon cliffe is offline  
 
#4 Old 07-13-2015
Registered Users

 
ichris93's Avatar
 
Join Date: Dec 2014
Location: Ann Arbor, MI
Vehicle: 05 C240; Sold-2001 SLK 230 6 Speed
Posts: 469
Country:
Chats: 0
Mentioned: 3 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 89 Post(s)
Thanks: 64
Thanked 62 Times in 48 Posts
Quote:
BAS/ESP warning light on
Have you tried turning the wheel all the way one way and then all the way the other way. When the system is without power it has to be reset in this manner.

Quote:
coolant level light on
Well, how's the level?

Quote:
Also the roof does not work properly but I was thinking sort the major problems (ESP etc) first and the roof later.
Good idea, we will be here to help when you are ready.

Quote:
In addition some other items do not work....interior light, central locking, stereo.
Yup, check the PSE.
ichris93 is offline  
The Following User Says Thank You to ichris93 For This Useful Post:
#5 Old 07-13-2015
Registered Users
 
Join Date: Jul 2015
Location: UK
Vehicle: 2014 250CDI AMG & 2007 AMG 55
Posts: 7
Country:
Chats: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 3
Thanked 1 Time in 1 Post
Bas light

I had a 320 R170 a few years ago the light came on and it turned out to be a faulty lateral accel' sensor located in the centre consol, changed for a second hand one and all fine,

Although could just need driving if it has been standing for a while, get the error codes from the body moduke and that will give you a clue.
R9mey is offline  
The Following User Says Thank You to R9mey For This Useful Post:
#6 Old 07-13-2015
Moderator
 
curro101's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Madrid-Spin
Vehicle: Slk 200K 2004 r171
Other Toys: Toyota C-HR Hybrid
Posts: 10,744
Country:
Chats: 0
Mentioned: 109 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 528 Post(s)
Thanks: 1,500
Thanked 1,297 Times in 1,138 Posts
Garage
I believe the coolant level light can also be set off due to a low water washer level !
curro101 is offline  
The Following User Says Thank You to curro101 For This Useful Post:
#7 Old 07-14-2015
Registered Users
 
Join Date: Jul 2015
Location: Godalming UK
Vehicle: 2004 SLK 230 Kompressor Auto R170
Other Toys: Not yet!
Posts: 34
Country:
Chats: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 2 Post(s)
Thanks: 7
Thanked 2 Times in 2 Posts
(Thread Starter)
Many thanks for the pointers. I have checked the solder joints on the K40 with a magnifying glass and all look fine but I will try a resolder.

Coolant level is fine although I will check the washer fluid

I have turned the steering wheel lock to lock to reset. The BAS ESP light is not lit when the car is first started but comes on after approx 5-10 mph when the brake pedal is used.

I will have a look for the PSE. Car is booked in for STAR diag tomorrow so hopefully I will know more then.

Thanks again.
Murf is offline  
#8 Old 07-14-2015
Registered Users

 
ichris93's Avatar
 
Join Date: Dec 2014
Location: Ann Arbor, MI
Vehicle: 05 C240; Sold-2001 SLK 230 6 Speed
Posts: 469
Country:
Chats: 0
Mentioned: 3 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 89 Post(s)
Thanks: 64
Thanked 62 Times in 48 Posts
Quote:
Originally Posted by Murf View Post
Coolant level is fine although I will check the washer fluid
There should be a float in the coolant reservoir. Is it floating? Mine got stuck down once and I had to get needle nose pliers to pull it up and it has been floating ever since.

Quote:
I have turned the steering wheel lock to lock to reset. The BAS ESP light is not lit when the car is first started but comes on after approx 5-10 mph when the brake pedal is used.
My guess is that this sensor is the issue but I have no experience
Quote:
C1141 ESP pressure sensor 2 zero point variation
ichris93 is offline  
The Following User Says Thank You to ichris93 For This Useful Post:
#9 Old 07-16-2015
Registered Users
 
Join Date: Jul 2015
Location: Godalming UK
Vehicle: 2004 SLK 230 Kompressor Auto R170
Other Toys: Not yet!
Posts: 34
Country:
Chats: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 2 Post(s)
Thanks: 7
Thanked 2 Times in 2 Posts
(Thread Starter)
Quick update. Diag shows
C1141 ESP pressure sensor 2
P2020 Electric fan Engine/AC
Indie tells me I need new fan control relay/module @ 183.60 and a new brake pressure sensor @ 75.60
Apparently my alarm siren also needs replacing @ 97.20
Also the dome light still does not work.
The coolant level warning light is still on. Indie tells me that might be due to the fan control module fault.
He has fixed vario roof, stereo, and central locking, so far so good

Before I go and buy the parts suggested does anyone have any experience of the C1141 code and if so did the pressure sensor cure the fault?

Also could the dome light be affected by the alarm siren?

Lastly is there a way of checking the fan control module?

Many thanks
Murf is offline  
#10 Old 07-16-2015
Registered Users

 
ichris93's Avatar
 
Join Date: Dec 2014
Location: Ann Arbor, MI
Vehicle: 05 C240; Sold-2001 SLK 230 6 Speed
Posts: 469
Country:
Chats: 0
Mentioned: 3 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 89 Post(s)
Thanks: 64
Thanked 62 Times in 48 Posts
Quote:
Originally Posted by Murf View Post
Also could the dome light be affected by the alarm siren?
Yes, through the PSE. The siren could be fine.
ichris93 is offline  
The Following User Says Thank You to ichris93 For This Useful Post:
#11 Old 07-16-2015
Registered Users
 
Join Date: Jun 2015
Location: exeter england
Vehicle: 2002 slk 230
Posts: 80
Country:
Chats: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 21 Post(s)
Thanks: 16
Thanked 3 Times in 3 Posts
Yes I had the water level light stay on and it turned out to be the Rad fan. You can check to see if the fan works by turning air con on
allenhh is offline  
The Following User Says Thank You to allenhh For This Useful Post:
#12 Old 07-17-2015
JSC
Registered Users
 
JSC's Avatar
 
Join Date: Apr 2015
Location: Guildford
Vehicle: SLK 230 - 1998
Posts: 57
Country:
Chats: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 5 Post(s)
Thanks: 4
Thanked 7 Times in 3 Posts
Which indie did you use?
JSC is offline  
#13 Old 07-18-2015
Registered Users
 
Join Date: Jul 2015
Location: Godalming UK
Vehicle: 2004 SLK 230 Kompressor Auto R170
Other Toys: Not yet!
Posts: 34
Country:
Chats: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 2 Post(s)
Thanks: 7
Thanked 2 Times in 2 Posts
(Thread Starter)
Merk-Tech in Farnborough Hampshire
Murf is offline  
#14 Old 07-31-2015
Registered Users
 
Join Date: Jul 2015
Location: Godalming UK
Vehicle: 2004 SLK 230 Kompressor Auto R170
Other Toys: Not yet!
Posts: 34
Country:
Chats: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 2 Post(s)
Thanks: 7
Thanked 2 Times in 2 Posts
(Thread Starter)
So another update.

Got a used master cylinder and servo complete on the basis it would come with the 4 sensors and unlikely that all of them would be faulty. Changed the 2 in the master cylinder to try and remove the pressure sensor fault but fault still there.

Bought a used ESP module and fault now fixed! So be aware that if the diag throws up fault code C1141 ESP pressure sensor 2 zero point variation it might not be the pressure sensor at fault.

Dome light seems to have fixed itself, just started working

Car now has an MOT so getting there.

One problem I am having trouble getting to the bottom of........I fitted a used fan control module which erased the fault code and switched off the coolant level light however the fans keep running with the engine off even hours later. I have ordered a new fan control module just to be safe but I am not convinced this is the problem.

Any thoughts on what might be the problem please?

Thanks
Murf is offline  
#15 Old 07-31-2015
Premium Member
 
Join Date: May 2010
Location: Atlanta
Vehicle: 2005 SLK 55; 2005 SLK 350
Other Toys: Several past R170's
Posts: 4,276
Country:
Chats: 0
Mentioned: 582 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 901 Post(s)
Thanks: 155
Thanked 514 Times in 475 Posts
From what I've read the radiator fan is controlled by a relay in the k40, did you ever re flow the solder joints in it?

The usual symptom is the fan runs continuously any time the key is on - you're saying yours runs even with the key off?
efair is offline  
#16 Old 08-04-2015
Registered Users
 
Join Date: Jul 2015
Location: Godalming UK
Vehicle: 2004 SLK 230 Kompressor Auto R170
Other Toys: Not yet!
Posts: 34
Country:
Chats: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 2 Post(s)
Thanks: 7
Thanked 2 Times in 2 Posts
(Thread Starter)
Hi efair and thanks for the reply.

Yes even with the key off and several hours after switching the engine off the fans were still running although slowly.

I did not reflow the solder but I did remove the K40 and it looked perfect. I was going to reflow the joints but the indie told me that it was fine so I did not bother however the new fan control module arrived yesterday and seems to have cured the fault. Fingers crossed!
Murf is offline  
#17 Old 08-24-2015
Registered Users
 
Join Date: Jul 2015
Location: Godalming UK
Vehicle: 2004 SLK 230 Kompressor Auto R170
Other Toys: Not yet!
Posts: 34
Country:
Chats: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 2 Post(s)
Thanks: 7
Thanked 2 Times in 2 Posts
(Thread Starter)
Just a quick update. The 230 is now on the road, taxed and MOT'd and I have done a few miles in it. Most of the faults are now cured :-)

It also had a gearbox oil leak and I had the electrical plug replaced but it still leaked. It turned out to be from the selector shaft seal according to the Indie. Anyway leak now seems to be fixed and the gearbox sump looks dry.

The car is great fun, just a shame the weather is now so horrible here.

Work still to be done when funds allow include replacing the alarm siren, paintwork to the boot lid (some surface rust appearing) and small scuffs on both bumpers, also a refurb of all wheels (I like tidy wheels) as there is some corrosion appearing.

Many thanks to all on the forum for the help and advice. Thanks also to John from Merk-Tech in Farnborough, Hampshire who has fixed most of the problems.
Murf is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Lower Navigation
Go Back   Mercedes Benz SLK Forum > Mercedes Benz R170 SLK Class Cars > SLK R170 General Discussion

Bookmarks

Quick Reply
Message:
Options
Upload your files to MEGAUPLOAD
Upload your images to ImageShack

Register Now



In order to be able to post messages on the Mercedes Benz SLK Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
just bought a 230 slk tr4guy New Members Introduce Yourself Here 11 12-21-2014 08:02 AM
Hi everyone. New to Usa from Germany and just bought 99 SLK 230 neew help 99slk230kpressor New Members Introduce Yourself Here 14 07-20-2013 04:57 PM
Just bought my first 230 SLK...Love it! Jellis11 New Members Introduce Yourself Here 12 02-05-2013 07:04 AM
New Member - Bought 2000 SLK 230 yadomod New Members Introduce Yourself Here 23 11-07-2011 05:10 AM
16 And just bought an SLK 230 Conv Juanbamf SLK R170 General Discussion 19 01-14-2011 06:02 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome
 

Clubs, Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.