transmission harness adapter - Mercedes Benz SLK Forum

SLK R170 General Discussion SLK 200, SLK 230K, SLK 320, SLK32 AMG

 
LinkBack Thread Tools
#1 Old 07-07-2015
Registered Users
 
Join Date: Mar 2011
Location: wayland
Vehicle: 1999 slk 230
Other Toys: zx11 ninja, zx10 ninja zrx1100, sv83 Suzuki
Posts: 119
Country:
Chats: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 27 Post(s)
Thanks: 4
Thanked 3 Times in 3 Posts
(Thread Starter)
transmission harness adapter

Hi every 0ne, today I received the transmission harness adapter with new O rings to replace the old adapter, I was able to rotate the retaining ring from 11 0'cklock position to 7 O'clock position and removed the harness, then by unscrewing the middle screw I pulled the housing out, put the new one in and I plugged the harness, I was not able to lock the ring meaning to bring the wing tab to 11 o'cklock position, I took the car for a ride did not feel right it was stuck on first gear.
brought it back removed out the adapter and the o rings tried to redo did not work.
the question is, for who ever has done this him/her self ; what is the trick if there is one,
any advice regarding this matter will highly appreciated
ardo is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
#2 Old 07-09-2015
Registered Users
 
Join Date: May 2015
Location: Marietta, Ga
Vehicle: 2003 AMG SLK 32
Other Toys: '03 SL55 AMG, '07 Magnum R/T, 02 Tacoma 4x4, 1974 & 1994 Bronco, 2007 TRX 450r, 1985 ATC 350X
Posts: 18
Country:
Chats: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 4 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Quote:
Originally Posted by ardo View Post
Hi every 0ne, today I received the transmission harness adapter with new O rings to replace the old adapter, I was able to rotate the retaining ring from 11 0'cklock position to 7 O'clock position and removed the harness, then by unscrewing the middle screw I pulled the housing out, put the new one in and I plugged the harness, I was not able to lock the ring meaning to bring the wing tab to 11 o'cklock position, I took the car for a ride did not feel right it was stuck on first gear.
brought it back removed out the adapter and the o rings tried to redo did not work.
the question is, for who ever has done this him/her self ; what is the trick if there is one,
any advice regarding this matter will highly appreciated
Did the CEL come on? Any codes? How many mile do you have? I recently had the same problem. I replaced the adapter plug and conductor plate. You should have been able to turn the adapter plug to lock. Being locked in 1st(limp mode), you will probably need to replace the conductor plate. Get 6quarts of tranny fluid, filter and pan gasket. Get a oil drop pan at the parts store(Autozone). It looks like a huge cookie sheet. You'll need it while you have the valve body out. The tranny will continue to drip from all over while you are working on the conductor plate. I bought a dipstick. They sent the wrong one. I used it anyhow. I put it in the tube and marked the spot on the dipstick that would indicate the correct amount (assuming I had the right amount). I used that when refilling. Good luck
SLiK 01 is offline  
#3 Old 07-10-2015
Registered Users
 
Join Date: Mar 2011
Location: wayland
Vehicle: 1999 slk 230
Other Toys: zx11 ninja, zx10 ninja zrx1100, sv83 Suzuki
Posts: 119
Country:
Chats: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 27 Post(s)
Thanks: 4
Thanked 3 Times in 3 Posts
(Thread Starter)
Quote:
Originally Posted by SLiK 01 View Post
Did the CEL come on? Any codes? How many mile do you have? I recently had the same problem. I replaced the adapter plug and conductor plate. You should have been able to turn the adapter plug to lock. Being locked in 1st(limp mode), you will probably need to replace the conductor plate. Get 6quarts of tranny fluid, filter and pan gasket. Get a oil drop pan at the parts store(Autozone). It looks like a huge cookie sheet. You'll need it while you have the valve body out. The tranny will continue to drip from all over while you are working on the conductor plate. I bought a dipstick. They sent the wrong one. I used it anyhow. I put it in the tube and marked the spot on the dipstick that would indicate the correct amount (assuming I had the right amount). I used that when refilling. Good luck
Thank you for your reply, No cel code, I think I know the problem, ( I hope I know) when I pulled out the adapter, i pulled out only one O ring as I looked at the photos That Bazzle posted I saw there are two O rings, so I am assuming there is an O ring in there that did not come out this evening Ill find out, as for drip pan and dip stick I have them both, because a while ago I did partial fluid replacement.
Thank you for your input Ill post up the result later either tonight or tomorrow.
ardo is offline  
 
#4 Old 07-10-2015
Premium Member
 
Join Date: May 2010
Location: Atlanta
Vehicle: 2005 SLK 55; 2005 SLK 350
Other Toys: Several past R170's
Posts: 4,281
Country:
Chats: 0
Mentioned: 583 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 903 Post(s)
Thanks: 155
Thanked 516 Times in 477 Posts
Clean the things thoroughly, put a little transmission fluid all around the bushing (especially on the o-rings) and the harness connector.
efair is offline  
#5 Old 07-11-2015
Registered Users
 
Join Date: Mar 2011
Location: wayland
Vehicle: 1999 slk 230
Other Toys: zx11 ninja, zx10 ninja zrx1100, sv83 Suzuki
Posts: 119
Country:
Chats: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 27 Post(s)
Thanks: 4
Thanked 3 Times in 3 Posts
(Thread Starter)
update; all went well, the screw up was to O ring that I did not remove anyway there is a video on you tube a female mechanic is doing the same procedure videoed very well, if you do search replacing harness adapter on SLK. very impressive.
Thank you for your advice
Cheers
ardo is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Lower Navigation
Go Back   Mercedes Benz SLK Forum > Mercedes Benz R170 SLK Class Cars > SLK R170 General Discussion

Bookmarks

Quick Reply
Message:
Options
Upload your files to MEGAUPLOAD
Upload your images to ImageShack

Register Now



In order to be able to post messages on the Mercedes Benz SLK Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2005 SLK350 transmission downshift issue Iridium SLK R171 General Discussion 7 11-30-2017 02:40 PM
do the led taillights cause bulb out errors? miguelaca General Modifications R171 210 07-13-2016 10:33 AM
Headlight harness adapter Cheezhd SLK Parts Wanted 22 08-17-2013 03:57 PM
7G transmission service completed efair SLK R171 General Discussion 0 06-04-2012 02:46 PM
R170 harness adapter available blackdog General Modifications R170 0 06-28-2009 09:03 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome
 

Clubs, Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.