Transmission operation question. - Mercedes Benz SLK Forum

SLK R170 General Discussion SLK 200, SLK 230K, SLK 320, SLK32 AMG

 
LinkBack Thread Tools
#1 Old 02-27-2010
Registered Users
 
Join Date: Oct 2008
Location: San Jose, CA
Vehicle: 2003 SLK 230. Speer pulley kit. Depo euro headlights with led. Led taillights
Posts: 263
Country:
Chats: 0
Mentioned: 3 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 10 Post(s)
Thanks: 15
Thanked 44 Times in 15 Posts
(Thread Starter)
Transmission operation question.

Hi,

Tried to recreate a missed fire CEL yesterday. Floored the accelerator while doing 50mph. 200 feet later car would not pick up like it was in neutral. Gave it more gas but engine rpm stayed at ~4000. Pushed gear lever to left and right, nothing changed. Indicator remained at "D". Pulled over to the shoulder and stopped. Checked the dash. No CEL. RPM normal. Gave it gas and the car was back to normal. Can anyone tell me what was happening and why the transmission (clutch) dis-engaged like that?

Thanks.
Mantist is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
#2 Old 02-27-2010
Registered Users
 
Join Date: Aug 2009
Location: Delray Beach, Florida
Vehicle: 2003 SLK32 AMG
Other Toys: XR1800
Posts: 20
Country:
Chats: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 31
Thanked 1 Time in 1 Post
Garage
I am having the same issue or similar. How many miles do you have on your car?

If I hard accelerate and then release the gas pedal the same effect happens the car drops into neutral and I have to virtually stop until it will go into gear again.

Please Help!
dbeach is offline  
#3 Old 02-27-2010
Registered Users
 
Join Date: Oct 2008
Location: San Jose, CA
Vehicle: 2003 SLK 230. Speer pulley kit. Depo euro headlights with led. Led taillights
Posts: 263
Country:
Chats: 0
Mentioned: 3 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 10 Post(s)
Thanks: 15
Thanked 44 Times in 15 Posts
(Thread Starter)
It has ~76k miles. Do both slk32 and slk230 share the same transmission?
Mantist is offline  
 
#4 Old 02-28-2010
Registered Users
 
Join Date: Aug 2009
Location: Delray Beach, Florida
Vehicle: 2003 SLK32 AMG
Other Toys: XR1800
Posts: 20
Country:
Chats: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 31
Thanked 1 Time in 1 Post
Garage
"same transmission?" I would not think so since my car has 355hp but I am thinking it must be a sensor or computer issue that might be common to them both or all models. Let me know if you hear anything.
dbeach is offline  
#5 Old 03-01-2010
Registered Users
 
Join Date: Oct 2008
Location: San Jose, CA
Vehicle: 2003 SLK 230. Speer pulley kit. Depo euro headlights with led. Led taillights
Posts: 263
Country:
Chats: 0
Mentioned: 3 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 10 Post(s)
Thanks: 15
Thanked 44 Times in 15 Posts
(Thread Starter)
I took the car to the dealer and ran a code check. Two transmission related codes were stored. Problem could be either the valve body (did not receive good signal) or low on transmission fluid.

According to the technician the transmissison fluid was low. He topped it off a little higher and cleared the codes. The transmission was flushed several months ago and was filled to the top of the Max level. But today it was filled 3/8" beyond the max according to the measuring tool I purchased from ebay. I was told the fluid on these transmissions should be filled a little higher.
Mantist is offline  
#6 Old 03-01-2010
Founding Member #2

 
etyu's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Orange County, CA
Vehicle: 2008 SLK 55
Posts: 19,392
Country:
Chats: 11
Mentioned: 81 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 345 Post(s)
Thanks: 4,571
Thanked 3,142 Times in 2,269 Posts
Garage
Quote:
Originally Posted by Mantist View Post
I took the car to the dealer and ran a code check. Two transmission related codes were stored. Problem could be either the valve body (did not receive good signal) or low on transmission fluid.

According to the technician the transmissison fluid was low. He topped it off a little higher and cleared the codes. The transmission was flushed several months ago and was filled to the top of the Max level. But today it was filled 3/8" beyond the max according to the measuring tool I purchased from ebay. I was told the fluid on these transmissions should be filled a little higher.
Did this resolve the issue?

Eddy



To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

Pewter(cubanitsilber metallic)/Beige, PIII package, Airscarf, Hands-Free Communication System, Lighting package; Designo Black Leather Cover on e-brake handle(Thank you Bill T), SmartTop v3.x, John's 3BFM, M113 AMG OEM air filters, Modified R170 ant., clear side-markers & front parking lamps w/error-free LEDs, chromed front & rear turn indicator lamps, steel mesh at battery bay cover & cabin air intake, sock-over-seatbelt buckles, belt-loop guide protectors, Lamin-X fog lamp protectors, bilateral rear fog lamps enabled, AMG crest on gear shift knob
etyu is offline  
#7 Old 03-01-2010
Registered Users
 
Join Date: Oct 2008
Location: San Jose, CA
Vehicle: 2003 SLK 230. Speer pulley kit. Depo euro headlights with led. Led taillights
Posts: 263
Country:
Chats: 0
Mentioned: 3 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 10 Post(s)
Thanks: 15
Thanked 44 Times in 15 Posts
(Thread Starter)
Well, I could not recreate the problem to show the technician but it seemed to shift (no more first to second gear jolt) and drive (more power) alot better than before. I think he may have cleared the adaption as well. I have not had a chance to recreate the problem afterwards. Will report back later.
Mantist is offline  
#8 Old 03-05-2010
Registered Users
 
Join Date: Oct 2008
Location: San Jose, CA
Vehicle: 2003 SLK 230. Speer pulley kit. Depo euro headlights with led. Led taillights
Posts: 263
Country:
Chats: 0
Mentioned: 3 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 10 Post(s)
Thanks: 15
Thanked 44 Times in 15 Posts
(Thread Starter)
Quote:
Originally Posted by etyu View Post
Did this resolve the issue?
Recreated the problem today but no CEL.

This time happened when floored (not quite, at about 5000rpm) from a stopped position.
Mantist is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Lower Navigation
Go Back   Mercedes Benz SLK Forum > Mercedes Benz R170 SLK Class Cars > SLK R170 General Discussion

Bookmarks

Quick Reply
Message:
Options
Upload your files to MEGAUPLOAD
Upload your images to ImageShack

Register Now



In order to be able to post messages on the Mercedes Benz SLK Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Newbie Here - I have a Transmission Question SLK32 AMGs 18 05-28-2009 05:48 AM
Transmission Question BrianS SLK R171 General Discussion 12 10-24-2007 01:02 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome
 

Clubs, Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.