SLK R171 200 M271 ECU Tuning Issues - Mercedes Benz SLK Forum

Performance MODS for the R171 Tuning and Performance modifications for your SLK

 
LinkBack Thread Tools
#1 Old 3 Weeks Ago
Registered Users
 
Join Date: Aug 2017
Location: Sydney
Vehicle: 2010 SLK200 K (manual)
Posts: 7
Country:
Chats: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 2 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
(Thread Starter)
Unhappy SLK R171 200 M271 ECU Tuning Issues

Hi everyone,

Looking for some advice.

I have a 2010 SLK R171 200 Kompressor and I have just installed the Kleemann kit (both the pulley kit and the exhaust kit). Instead of opting for the K-Box I sent my ECU to Denmark (I am in Australia) for reprogramming with Kleemann.

The ECU has been to Denmark and back twice now but I am having a persistent issue when installing it:

- Dash gives no ESP and no cruise error
- Car wont accelerate past 2500rpm (power just cuts out)

I am wondering if this means my ECU is toast - not sure if Kleemann are going to ask me to send it back to Denmark a third time... Does anyone have any tips for things to check / alternative approaches?

After the install of the kit before the ECU was shipped off I did drive the car and no issues, so I am pretty certain the issue relates to the ECU reprogramming. I have checked the ECU for bent pins and gone over the air box etc to make sure everything is connected properly. Any advice / help would be appreciated!

Thanks!
solifidist is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
#2 Old 3 Weeks Ago
Super Moderator/RoTMorganiser

 
Avel Du's Avatar
 
Join Date: Jul 2015
Location: Wirral, England
Vehicle: 2007 SLK55AMG
Other Toys: 2009 SLK 350 (Bluebadger), MK I Nissan Murano (2008), Honda VFR 800 FiW (1998), CB400four f2 (1978)
Posts: 22,758
Country:
Chats: 0
Mentioned: 257 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 2243 Post(s)
Thanks: 1,944
Thanked 1,452 Times in 1,338 Posts
Garage
@jbanks15
@i860
@VII7
@Dave2302
@Turdo2

I know you don't all have 171 experience but maybe with this type of mod?

Myk
(Moderator/Ride of the Month Coordinator)


To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.


Thanks go to those that post problems, solutions & feedback. It all helps.


To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.


Smartop : Cubby Holder : Cree fronts : Both rear fogs : Clock Insert : Quicksilver exhaust



Useful R170 diy:

To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.


Useful R171 diy:

To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.


Useful R172 diy:

To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.
Avel Du is offline  
#3 Old 3 Weeks Ago
Premium Member
 
i860's Avatar
 
Join Date: Dec 2013
Location: Dorset
Vehicle: SLK 350 R171 2004
Other Toys: Mercedes W204 C280 Elegance
Posts: 3,725
Country:
Chats: 0
Mentioned: 475 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
Quoted: 922 Post(s)
Thanks: 79
Thanked 664 Times in 589 Posts
You need to see what errors are in the ecu,s.
Then I will flash the original map and see if that works ( even you have the hardware mods if should run ok over 2.5k rpm )

Remote installation of Passthru, C4 DAS/Star Mercedes, XENTRY,EPC/WIS
i860 is online now  
 
#4 Old 2 Weeks Ago
Registered Users
 
Join Date: Aug 2017
Location: Sydney
Vehicle: 2010 SLK200 K (manual)
Posts: 7
Country:
Chats: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 2 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
(Thread Starter)
Update: Off to the dealer..

Update on this..

Kleemann have said they believe the ECU has dropped the SCN. My understanding was that if the ECU drops the SCN the car won't even start?

In any case their advice is to take it back to the dealer for factory reprogramming. I have booked the car in for Thursday morning - will see what they do / say!
solifidist is offline  
#5 Old 1 Week Ago
Registered Users
 
Join Date: Aug 2017
Location: Sydney
Vehicle: 2010 SLK200 K (manual)
Posts: 7
Country:
Chats: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 2 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
(Thread Starter)
Update: Fixed

Well, the dealer said the ECU was fine but there was a communication problem with the ESP!

New ESP and all was well again. I'm wondering if the tune could have caused the problem with the ESP, but not too fussed now that the car is ok!

Cheers.
solifidist is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Lower Navigation
Go Back   Mercedes Benz SLK Forum > Mercedes Benz R171 SLK Class Cars > Performance MODS for the R171

Bookmarks

Quick Reply
Message:
Options
Upload your files to MEGAUPLOAD
Upload your images to ImageShack

Register Now



In order to be able to post messages on the Mercedes Benz SLK Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
User Tag List




Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome
 

Clubs, Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.