Has anyone ever had an issue with the crank sensor CONNECTOR? - Mercedes Benz SLK Forum

General Discussion Topics must pertain to all 3 generations of SLK - R170, R171 and R172

 
LinkBack Thread Tools
#1 Old 05-17-2018
Premium Member

 
Turdo2's Avatar
 
Join Date: Apr 2013
Location: Kansas
Vehicle: 1999 SLK 5.4 M113 V8
Other Toys: Ram 2500, Plymouth Duster
Posts: 1,305
Country:
Chats: 0
Mentioned: 381 Post(s)
Tagged: 1 Thread(s)
Quoted: 348 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 76 Times in 68 Posts
Garage
(Thread Starter)
Has anyone ever had an issue with the crank sensor CONNECTOR?

This is for an AMG M113 engine, but the M112 and M111 use the same crankshaft position sensor so this question is for everyone. The issue I'm having is the car will only occasionally start. it will turn over but no firing. I replaced the sensor with a known good one and had the same no start issues. Now one time I was fiddling around down there and it started, and that's when I learned that I can get it to start by having someone turn the key while I fiddle with the connector on the CPS. It's either the connector, or the wires going to it.

my next step is to take the entire shielded wire (up to the ECU) from my donor harness and swap it.

but I'm wondering if anyone else has had any issues like this?
Turdo2 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
#2 Old 05-17-2018
Premium Member
 
nimbusgb's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: North Wales
Vehicle: '14 SLK 55 AMG Silver ( past ) '06 SLK 55 AMG Bright Blue, '03 SLK 320 black, '00 SLK 230 blue.
Other Toys: Oceanis 390 ( Greece)
Posts: 1,593
Country:
Chats: 1
Mentioned: 73 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 249 Post(s)
Thanks: 49
Thanked 138 Times in 121 Posts
Garage
Nope. I've been involved with2 CPS failures but replacing the sensor itself fixed the problem instantly both times. That having been said a bad connector would be just as terminal. The CS is not an intelligent sensor, it is a hall effect device that outputs an analog signal to the ECU where the signal is squared up and interpreted.

I've used one as the sensor on an anchor winch chain counter!

Angelina IV - 2014 Silver R172 55 AMG
Angelina III - 2005 Mystic Blue R171 55 AMG
Angelina II - 2002 Silver 170 320
Angelina 1 - 2001 Silver 170 230

Realtime Tracker, SmartTop, retrofitted Panoramic roof, X-Pipe, 400hp atrw, wired in dashcam, carbon boot spoiler, Maxton splitter,Chrome bonnet fins, USB charger in console.
nimbusgb is offline  
#3 Old 05-17-2018
Premium Member
 
Delucas's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: KENT
Vehicle: MERCEDES SLK 171 - 09. - SLK KENT GROUP MEET - EVENT ORGANISER
Posts: 4,790
Country:
Chats: 0
Mentioned: 189 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1133 Post(s)
Thanks: 52
Thanked 343 Times in 321 Posts
Garage
Changed many but use genuine parts as using pattern components usually fail after a while .
As said there simple devices .

Once gone fault occurs more and more but once cooled off can start back up but fails later on again internal electrics break down again ......
Delucas is online now  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Lower Navigation
Go Back   Mercedes Benz SLK Forum > General Discussion about Mercedes Benz SLKs > General Discussion

Bookmarks

Quick Reply
Message:
Options
Upload your files to MEGAUPLOAD
Upload your images to ImageShack

Register Now



In order to be able to post messages on the Mercedes Benz SLK Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
R170 200k Not starting, no crank, not K40 vjcx SLK R170 General Discussion 23 05-26-2018 07:59 AM
98 SLK Wont Crank - ECM Issue Elias Chocalas SLK R170 General Discussion 1 07-17-2017 05:58 PM
Acceleration Issue & Mix Issue Questions CO 4x4 SLK R171 General Discussion 5 03-22-2016 09:21 AM
R 172 Roof seal broken, not sure if same issue as others have had? evanlangley SLK R172 General Discussion 11 01-13-2016 04:24 PM
Roof Closing Issue dterry SLK R170 General Discussion 4 07-10-2013 06:35 AM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome
 

Clubs, Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.