SLK55 AMG 2013 engine problem - Mercedes Benz SLK Forum

AMGs For those high performance Mercedes-Benz R170-SLK 32/R171-SLK 55/R172-SLK 55 cars tuned by AMG -

 
LinkBack Thread Tools
#1 Old 07-09-2013
Registered Users
 
Join Date: Jun 2013
Location: Norway
Vehicle: 2013 SLK55 AMG
Posts: 41
Country:
Chats: 0
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 12 Post(s)
Thanks: 1
Thanked 7 Times in 6 Posts
(Thread Starter)
SLK55 AMG 2013 engine problem

In Arpil 2013 I was in sindelfingen and pikced up my new SLK 55 AMG.
The car has now run about 6500km.

When I starts up the engine, it start to tick for about 5 sec.
It may sound like one valve. The sound is higher when the oil temp is under 60 degres.
Sometimes when the engine is running on 600 o/min the ticking comes for 4-5 sec and then stops for maybe 5-10 sec then comes back again for about 4-5 sec.

When I drive about 40 km/t in 3 gear and engine rpm at 2000 and I release the throtel, and let the engine break down to about 1200 rpm I can hear the ticking sound very well.

Is this a normal sound? Hope some one can help.

(sorry for the bad English becouse im from norway)
Slk55nor is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
#2 Old 07-09-2013
Premium Member
 
randombloke's Avatar
 
Join Date: Mar 2013
Location: West Wales, UK
Vehicle: Gone: 2013 SLK 55 AMG
Posts: 771
Country:
Chats: 0
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 4 Post(s)
Thanks: 72
Thanked 117 Times in 77 Posts
Garage
mine makes a rattle for a few seconds on start up some times.

not wanting to scare you, but there was a thread recently about someone with a bigger problem with this:

https://www.slkworld.com/amgs/35067-2...e-startup.html

Gone: SLK 55 AMG (2013) Iridium Silver / Bengal Red / Black Ash
randombloke is offline  
#3 Old 07-10-2013
Registered Users
 
Join Date: Jun 2012
Location: London
Vehicle: SLK55 AMG 2013
Posts: 325
Country:
Chats: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 12 Post(s)
Thanks: 21
Thanked 29 Times in 20 Posts
mine makes a ticking noise on a cold start, I've just got used to it.

its been in for a service and they didn't mention anything, its under warranty anyway if anything happens.

i have had my exhaust baffles fail twice now though, so watch out for that.
davidkn is offline  
 
#4 Old 07-10-2013
Registered Users
 
rhartson's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: San Antonio,TX
Vehicle: 2013 SLK 55
Other Toys: Tesla Model X
Posts: 2,117
Country:
Chats: 0
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 19 Post(s)
Thanks: 6
Thanked 148 Times in 147 Posts
mine does that briefly-seems like oil pressure need to build so heads are lubed, then it goes away...my CLK 320 did the same thing, but never had engine problems....


To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.


"You may all got to hell, and I will go to Texas" Davy Crockett
rhartson is offline  
#5 Old 07-20-2013
Registered Users
 
055 AMG's Avatar
 
Join Date: Apr 2013
Location: Auckland, New Zealand.
Vehicle: 2006 Slk55 AMG
Other Toys: A 190, C 180, and Toyota Altezz RS ( Lexus IS 200 )
Posts: 281
Country:
Chats: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 16 Post(s)
Thanks: 14
Thanked 19 Times in 17 Posts
Send a message via Skype™ to 055 AMG
My is 2006, done 63Km. The car whine for about 5 sec then stop and starts to purr...... Your car is new and under warranty. Take it back to the dealer and ask questions until you are satisfy.
Hope they will fix you worries.
055 AMG is offline  
#6 Old 07-20-2013
Registered Users
 
thompstl1's Avatar
 
Join Date: May 2013
Location: Orange, Texas
Vehicle: 2013, White/Black, SLK-55 AMG
Other Toys: Corvette Z-06, Jeep SRT-8
Posts: 64
Country:
Chats: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 14
Thanked 26 Times in 7 Posts
Garage
Our new SLK55 AMG has a lot of valve train noise when it starts cold, and even more when it's been driven and then sits for about an hour. In both cases, the noise goes away completely after about 10 seconds.
I'm hoping that's normal for this engine, and based on previous comments it must be. I've never had an engine that makes this much noise on startup.
It's got 1,200 miles on it now, and I'm planning to have my first oil/filter change at 2,000. I plan to use Mobile 10-40 and hope that reduces the noise some.
thompstl1 is offline  
#7 Old 07-21-2013
Registered Users
 
Join Date: Jun 2013
Location: Norway
Vehicle: 2013 SLK55 AMG
Posts: 41
Country:
Chats: 0
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 12 Post(s)
Thanks: 1
Thanked 7 Times in 6 Posts
(Thread Starter)
Thanks for the reply.

The dealer have the car for troubleshooting for several days without finding some explanation.

Do you have sound when you drive about 40 km/t in 3 gear and engine rpm at 2000 and release the throtel, and let the engine break down to about 1200 rpm. I can hear the ticking sound very well. The sounds is louder when the engine is cold.
Slk55nor is offline  
#8 Old 07-21-2013
Registered Users
 
thompstl1's Avatar
 
Join Date: May 2013
Location: Orange, Texas
Vehicle: 2013, White/Black, SLK-55 AMG
Other Toys: Corvette Z-06, Jeep SRT-8
Posts: 64
Country:
Chats: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 14
Thanked 26 Times in 7 Posts
Garage
Once my engine has been running for about 30 seconds, and pumps oil to the valve train, I have no engine noise. Every bit of the noise is during the first seconds after startup...
Hope they find something that is relatively easy to fix.
Regards
thompstl1 is offline  
#9 Old 08-01-2013
Registered Users
 
Join Date: Jun 2013
Location: Norway
Vehicle: 2013 SLK55 AMG
Posts: 41
Country:
Chats: 0
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 12 Post(s)
Thanks: 1
Thanked 7 Times in 6 Posts
(Thread Starter)
AMG has now heard the soundfile from the ticking noise from the engine.
AMG believes that the high pressure pump is very loud, also all engine are little different.
That means that the engine is ok :-)
Slk55nor is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Lower Navigation
Go Back   Mercedes Benz SLK Forum > General Discussion about Mercedes Benz SLKs > AMGs

Bookmarks

Quick Reply
Message:
Options
Upload your files to MEGAUPLOAD
Upload your images to ImageShack

Register Now



In order to be able to post messages on the Mercedes Benz SLK Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
DIY : R170 : '98 Benz SLK 230 How to exchange engine cover gasket and valve gaskets w PIC dr.Benz SLK R170 class DIY 13 08-06-2013 01:40 PM
Amg slk55 parts wanted for my 2006 slk280 gramlight_fd New Members Introduce Yourself Here 16 02-06-2012 10:09 PM
Wheel Lug Locks for 2006 SLK55 AMG w/ factory 18 inch wheels netmiami AMGs 27 11-21-2009 11:57 PM
Engine Problem after MB Recall SiLK SLK R171 General Discussion 32 04-19-2007 10:02 AM
models and prices SLKman General Discussion 23 02-09-2007 04:02 AM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome
 

Clubs, Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.