SLK230 power loss, surge - Mercedes Benz SLK Forum
SLK R170 General Discussion SLK 200, SLK 230K, SLK 320, SLK32 AMG

 
LinkBack Thread Tools
#1 Old 12-18-2012
SLK World Junior Member
 
Join Date: Feb 2011
Location: Maryland
Vehicle: '03 230SLK
Other Toys: 1967 MG Midget
Posts: 8
Country:
Chats: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
(Thread Starter)
SLK230 power loss, surge

Not clear if there is a connection between the two, but the engine surges around 300 rpm at rate of about once per 2 seconds when feathering the throttle, and seems to have a noticeable loss of power from about half to full throttle. Surges when idling in park about 600 - 1000 rpm for a while and then settles to 700 steady. Check engine light is on and coolant level light comes on intermittently. Odometer is now 105K. Any ideas as to whats going on here?
pmatocha is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
#2 Old 12-20-2012
Administrator
 
Livefreeordie's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Rochester,NH USA
Vehicle: 2002 SLK230K 1986 560SL 2012 VW Tiguan
Posts: 9,578
Country:
Chats: 27
Mentioned: 4 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 9 Post(s)
Thanks: 678
Thanked 940 Times in 811 Posts
Garage
Pull the codes and post them here, maybe we can help.
Livefreeordie is offline  
#3 Old 12-20-2012
Senior SLK World Member
 
Birds's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: Left Coast
Vehicle: 05 350
Posts: 170
Country:
Chats: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 9
Thanked 26 Times in 24 Posts
Bad gas, fuel filter?
Birds is offline  
#4 Old 06-04-2013
Registered Users
 
Join Date: Aug 2012
Location: Southern Ca, USA
Vehicle: 2003 SLK0230
Posts: 4
Country:
Chats: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
What did the problem turn out to be?


I've got exactly the same symptoms.

Surging while cruising. Like a "tug" every second or so.
Stumbling/surging at idle. 300-1K.

If I turn the engine off and restart, it will have gone away, so the dealership never sees it and can't fix it

I once got CEL with P0101.
Replaced the MAF, cleaned oil sep in compressor muffler (air intake).
No change.

It doesn't do it everyday. And never when it's at the dealership.

It's disconcerting/annoying on the highway.
When braking to a stop it feels errily/scary when it's tugging you as you come to a stop.
Then at idle, it will stutter to 300 and then surge to 1K, back and forth about once per second.
RicksterSLK is offline  
#5 Old 06-04-2013
Moderator - Founding Member ROTM Coordinator

 
jbanks15's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Valrico, Florida
Vehicle: 2009 SLK 55 AMG
Posts: 34,746
Country:
Chats: 38
Mentioned: 14 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 176 Post(s)
Thanks: 1,977
Thanked 5,438 Times in 3,783 Posts
RicksterSLK,

Welcome to SLKWorld.com: The #1 Mercedes-Benz SLK Forum from Valrico, Florida!

Please update your location/vehicle (model and year) in your profile as it helps the members answer your questions which usually are based on that information if you haven’t already.
‘Usercp’ at the top left of page, then ‘edit your details’ on the left side, ‘additional information’ near the bottom, edit your ‘location’ and ‘vehicle’.

You might want to post an introduction in the ‘New members introduce yourself here’ section, if you haven’t already.

Some tips to make your visit here more enjoyable:
If you haven’t, please use the 'search' feature at the top right of the page for your questions as they have probably been asked before. Remember, ‘Search’ is your friend.
In addition, if you haven’t, please post your question in the appropriate discussion forum for a quicker response and only once. Be patient and a knowledgeable member will address your question.
If you wish to become PM (Private Message) - capable, you need 15 posts. To get those 15 posts quickly, just go to the ‘New members introduce yourself here’ section and welcome enough new members to obtain your needed posts to PM.
Want to post a picture? Start a new thread or make a post, click on the ‘paper clip’ or go to ‘advanced’ and then ‘manage attachments’ then ‘choose file’ then ‘upload’ and ‘submit’!
Want to ‘like’ or thank’ someone’s comments? Use the ‘like’ button to the right or the ‘Thanks’ button, bottom right of any post you like. This saves you having to comment.
New members should be aware that the 'New Posts' link next to the 'Search' link top right of the info bar is a great way to see all of the posts you have missed since you were on the forum last. Remember to click 'mark forums read' under ‘quick links’ when you leave.
Also vote or enter our Ride of the Month competition: http://www.slkworld.com/rotm-submissions-voting/

Thank you
Jeff
Moderator/Founding Member/Ride of the Month Coordinator


To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

Jeff, Retired US Army Master Sergeant
2009 SLK 55 AMG Black/Black
Premium 1, Multimedia, Lighting packages
Kleemann ECU Tune, headers and downpipes
Thread here:
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

Llumar (Clear Bra) Paint Protective Film
OEM MB Plexiglass
Clear Side Markers w/amber LED bulbs
LED Parking and License Plate Bulbs
Smarttop version 3.22
Previous - 02 SLK 320, 05 SLK 350
jbanks15 is offline  
#6 Old 06-05-2013
Per ardua ad cineris.
 
Tolak's Avatar
 
Join Date: Apr 2013
Location: Somerset UK
Vehicle: SLK230 '99 R170
Other Toys: Clio Williams
Posts: 1,021
Country:
Chats: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Thanks: 14
Thanked 126 Times in 112 Posts
Quote:
Originally Posted by RicksterSLK View Post
What did the problem turn out to be?


I've got exactly the same symptoms.

Surging while cruising. Like a "tug" every second or so.
Stumbling/surging at idle. 300-1K.

If I turn the engine off and restart, it will have gone away, so the dealership never sees it and can't fix it

I once got CEL with P0101.
Replaced the MAF, cleaned oil sep in compressor muffler (air intake).
No change.

It doesn't do it everyday. And never when it's at the dealership.

It's disconcerting/annoying on the highway.
When braking to a stop it feels errily/scary when it's tugging you as you come to a stop.
Then at idle, it will stutter to 300 and then surge to 1K, back and forth about once per second.
Answer with a question; do these cars have an Exhaust Gas Recirculation Valve? These are used to cool teh exhaust gasses to reduce NOx emissions, and work under part throttle.
Typical effect is to cause a pause in acceleration as you pass 1500 revs, but if controlled erratically, would have the effect you describe.

Seems strange to use hot exhaust gasses to cool the exhaust gas flow; it actually puts inert nitrogen into the inlet manifold, so there is lots of gas but less oxygen to burn, so teh cylinder flame temp is decreased, and hence the NOx generation (which happens at high flame temps) is decreased.
Why is the exhaust gas only nitrogen? Because the right amount of fuel has been put in to burn all the oxygen in the previous cycle!

HTH.
Tolak is offline  
#7 Old 03-26-2014
SLK World Junior Member
 
Join Date: Sep 2009
Vehicle: SLK 230 K R170 98
Posts: 2
Country:
Chats: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
sorry for bringing up an old thread... what was the problem and did u find the solution in the end? does it have to do with the charcoal canister thing at the fuel line...?
bikz is offline  
#8 Old 03-26-2014
Moderator - Founding Member ROTM Coordinator

 
jbanks15's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Valrico, Florida
Vehicle: 2009 SLK 55 AMG
Posts: 34,746
Country:
Chats: 38
Mentioned: 14 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 176 Post(s)
Thanks: 1,977
Thanked 5,438 Times in 3,783 Posts
bikz,

Welcome to SLKWorld.com: The #1 Mercedes-Benz SLK Forum from Valrico, Florida!

Please update your location/vehicle (model and year) in your profile as it helps the members answer your questions which usually are based on that information if you haven’t already.
‘Usercp’ at the top left of page, then ‘edit your details’ on the left side, ‘additional information’ near the bottom, edit your ‘location’ and ‘vehicle’. Profile is NOT updated in your ‘garage’.

We’d like you to post an introduction in the ‘New members introduce yourself here’ section, if you haven’t already. http://www.slkworld.com/new-members-...yourself-here/


Some tips to make your visit here more enjoyable:
If you haven’t, please use the 'search' feature at the top right of the page for your questions as they have probably been asked before. Remember, ‘Search’ is your friend.
In addition, if you haven’t, please post your question in the appropriate discussion forum for a quicker response and only once. Be patient and a knowledgeable member will address your question.
If you wish to become PM (Private Message) capable, you need 15 posts. To get those 15 posts quickly, just go to the ‘New members introduce yourself here’ section and welcome enough new members to obtain your needed posts to PM.
Want to post a picture? Start a new thread or make a post, click ‘edit’, click on the ‘paper clip’ or ‘advanced’ and/or ‘manage attachments’ then ‘choose file’ then ‘upload’ and ‘submit’! If Iphone pics, you need to rename any additional pics as Iphone names its pics all the same, image.jpg.
Want to ‘like’ or thank’ someone’s comments? Use the ‘like’ button to the right or the ‘Thanks’ button, bottom right of any post you like. This saves you having to comment.
New members should be aware that the 'New Posts' link next to the 'Search' link top right of the info bar is a great way to see all of the posts you have missed since you were on the forum last. Remember to click 'mark forums read' under ‘quick links’ when you leave.
Post your vin in the Vehicle Datacard Request section to get a datacard (options on your car) free.
Also vote or enter our Ride of the Month competition: http://www.slkworld.com/rotm-submissions-voting/

Thank you
Jeff
Moderator/Founding Member/Ride of the Month Coordinator


To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

Jeff, Retired US Army Master Sergeant
2009 SLK 55 AMG Black/Black
Premium 1, Multimedia, Lighting packages
Kleemann ECU Tune, headers and downpipes
Thread here:
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

Llumar (Clear Bra) Paint Protective Film
OEM MB Plexiglass
Clear Side Markers w/amber LED bulbs
LED Parking and License Plate Bulbs
Smarttop version 3.22
Previous - 02 SLK 320, 05 SLK 350
jbanks15 is offline  
#9 Old 08-03-2014
Registered Users
 
Join Date: Aug 2012
Location: Southern Ca, USA
Vehicle: 2003 SLK0230
Posts: 4
Country:
Chats: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Quote:
Originally Posted by bikz View Post
sorry for bringing up an old thread... what was the problem and did u find the solution in the end? does it have to do with the charcoal canister thing at the fuel line...?
Almost afraid to respond. It's been working well lately, probably will fail tomorrow

For a while, I continued to clean the maf once a month and all the other hoses with spray carb cleaner

One day I disconnected all the hoses with spay carb cleaner, including the short one from valve rockers (?) to intake manifold above the oil scavenger to make sure it was ok.

In the past, my blowing out of the tubes was just sticking the Small spray hose into the hose and giving it a **** until anything running out was clean.
This time I "sealed" the small hose in the hoses by wrapping with a tight corner of a rag. This pressurized and truly blasted the cleaner into/through the hose.

While blowing out all the hoses, I blasted a lot in the hose that goes down to oil dipstick.
Suddenly there was a "splorp" and a glop of oil came out the rocer manifold.
I'm guessing the check valve in the hose to dipstick was clogged -guessing.

If at check valve was clogged, the scavenged oil wouldn't drain. If it was stuck, oil would probably blast back up the hose. Both guesses old cause the probelem

Note that I don't actually see where ths check valve s, or I'd replace it...

I reassembled and haven't had a problem since.

Note. Had to replace that short hose. It was brittle and cracked while disconnecting.
I taped it up, but at next service, they noticed it and replaced it.
RicksterSLK is offline  
#10 Old 08-05-2014
Per ardua ad cineris.
 
Tolak's Avatar
 
Join Date: Apr 2013
Location: Somerset UK
Vehicle: SLK230 '99 R170
Other Toys: Clio Williams
Posts: 1,021
Country:
Chats: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Thanks: 14
Thanked 126 Times in 112 Posts
Quote:
Originally Posted by RicksterSLK View Post
Almost afraid to respond. It's been working well lately, probably will fail tomorrow

For a while, I continued to clean the maf once a month and all the other hoses with spray carb cleaner

One day I disconnected all the hoses with spay carb cleaner, including the short one from valve rockers (?) to intake manifold above the oil scavenger to make sure it was ok.

In the past, my blowing out of the tubes was just sticking the Small spray hose into the hose and giving it a **** until anything running out was clean.
This time I "sealed" the small hose in the hoses by wrapping with a tight corner of a rag. This pressurized and truly blasted the cleaner into/through the hose.

While blowing out all the hoses, I blasted a lot in the hose that goes down to oil dipstick.
Suddenly there was a "splorp" and a glop of oil came out the rocer manifold.
I'm guessing the check valve in the hose to dipstick was clogged -guessing.

If at check valve was clogged, the scavenged oil wouldn't drain. If it was stuck, oil would probably blast back up the hose. Both guesses old cause the probelem

Note that I don't actually see where ths check valve s, or I'd replace it...

I reassembled and haven't had a problem since.

Note. Had to replace that short hose. It was brittle and cracked while disconnecting.
I taped it up, but at next service, they noticed it and replaced it.
Sounds like the MAF is the primary driver to cause this problem for you; similar for me.
You are now looking at the next stage of the oil scavenger system.
Many threads here, but in brief, the high flow scavenger is the obvious one beside the air filter; when the flow is fast enough, the swirl chanber gets the oil out of the air, and the fresh air goes into the (downstream of the filter) mixed airflow, and the oil drops down to teh sump. it is this tube that it sounds like you have cleared.
The low flow scavenger, with teh check vavle, is buried under the inlet manifold; there are two brass nozzles that allow the low flow to be sucked out of the head oil chambers, and then through the check valve to into teh manifold proper. Being limited to low flow by the nozzles, this often blocks, which results in teh high flow system coping with teh low flows, and having insuficient flow to work the centrifuge, the separation doesn't work, and the MAF gets oily.

As mentioned, many threads; once you get in there, change all the hoses under the manifold, since it's not a trivial task to get there to repeat the process.
Tolak is offline  
#11 Old 09-10-2014
Registered Users
 
Join Date: Aug 2012
Location: Southern Ca, USA
Vehicle: 2003 SLK0230
Posts: 4
Country:
Chats: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Clogged maf, p0101

I think my constantly fouling maf (p0101) was caused by a clogged check valve in the drain of the PVC oil scavenger. It drains into the oil dipstick tube.

Pull the large hose off the oil scavenger and flush with carb cleaner.
Plug with a wad of paper Owen and your finger to make it airtight and build up pressure as you spray.

Mine clicked a few times then I cloud clearly hear the sprat going into the oil dipstick.

Clean the maf and hopefully it won't come back.
RicksterSLK is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Lower Navigation
Go Back   Mercedes Benz SLK Forum > Mercedes Benz R170 SLK Class Cars > SLK R170 General Discussion

Bookmarks

Quick Reply
Message:
Options
Upload your files to MEGAUPLOAD
Upload your images to ImageShack

Register Now

In order to be able to post messages on the Mercedes Benz SLK Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Help!!2001 slk230 Power Steering pipe googlem SLK R170 General Discussion 2 05-14-2012 06:26 AM
SLK230 Black Leather Heated and Power Adjustable Seats 1998-2004 slkparts SLK Parts For Sale 6 04-28-2012 04:01 PM
Loss of power again... new IC pump, no blown fuse :( DaytonaJae Ask DansSLK 28 06-24-2011 09:00 PM
loss of power Foxy Ask DansSLK 10 11-06-2010 04:08 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome