K40 relay module - Mercedes Benz SLK Forum

SLK R170 General Discussion SLK 200, SLK 230K, SLK 320, SLK32 AMG

 36Likes
Reply
 
LinkBack Thread Tools
#1 Old 11-04-2006
Registered Users
 
bazzle's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Melbourne Australia
Vehicle: slk230 1998
Other Toys: Mercedes A Class W169, A 200 E Sport, (Cazzles)
Posts: 208
Country:
Chats: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Thanks: 1
Thanked 33 Times in 10 Posts
(Thread Starter)
K40 relay module

Early SLKs suffered from soldered joint failures on the K40 pcb. This mainly affects smooth op and fuel pump.

I have just repaired mine.

K40 Relay - Right hand drive

LHD opposite

Remove neg batt term
Remove computer lid
Unclip holding tang and lift up module
Pull off connectors
Open case of module
Inspect soldered joints for cracks, overheating, dry joint etc
An eyeglass may help (top left hand group of three)
Remove old solder and resolder with new
Replace module
Push on connectors
Remove and replace 40A fuse to wipe the contacts.
Replacelid
Replace neg batt terminal.
Start car

Redo radio code if required.

more: http://www.benzworld.org/forums/r170...ssociated.html

Bazzle
Attached Images
File Type: jpg PB040151.JPG (57.0 KB, 1118 views)
File Type: jpg PB040150.JPG (73.2 KB, 793 views)
File Type: jpg PB040147.JPG (104.4 KB, 1083 views)
File Type: jpg PB040128.JPG (63.8 KB, 781 views)
File Type: jpg PB040130.JPG (82.3 KB, 991 views)
bazzle is offline  
The Following 13 Users Say Thank You to bazzle For This Useful Post:
Sponsored Links
Advertisement
 
#2 Old 11-04-2006
Registered Users
 
bazzle's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Melbourne Australia
Vehicle: slk230 1998
Other Toys: Mercedes A Class W169, A 200 E Sport, (Cazzles)
Posts: 208
Country:
Chats: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Thanks: 1
Thanked 33 Times in 10 Posts
(Thread Starter)
K40 relay continued

More:

Bazzle
Attached Images
File Type: jpg PB040131.JPG (95.8 KB, 943 views)
File Type: jpg PB040144.JPG (58.1 KB, 1022 views)
File Type: jpg PB040149.JPG (79.6 KB, 643 views)
viclacson and king.stivan like this.
bazzle is offline  
The Following 3 Users Say Thank You to bazzle For This Useful Post:
#3 Old 11-04-2006
Premium Member

 
DesignoSLK's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Glendale, AZ
Vehicle: 2000 Designo Copper SLK230 (x2)
Posts: 2,564
Country:
Chats: 2051
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 31 Post(s)
Thanks: 506
Thanked 189 Times in 105 Posts
Garage
Yeah...it's a keeper. The post that is. Thanks Bazzle!
Nev likes this.

Kevin ><>
'00 SLK230 Designo
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.
per (2 of 26), '17 Hyundai Santa Fe Sport 2.0T Ultimate, Cessna 172/182 (pilot)


To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.
DesignoSLK is offline  
 
#4 Old 11-04-2006
Founding Member #2

 
etyu's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Orange County, CA
Vehicle: 2008 SLK 55
Posts: 19,333
Country:
Chats: 11
Mentioned: 21 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 322 Post(s)
Thanks: 4,564
Thanked 3,103 Times in 2,254 Posts
Garage
WOW! Even though I'm not a R170 owner, I like to read the how-to stuff just for general knowledge. Thanks Bazzle.

Eddy



To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

Pewter(cubanitsilber metallic)/Beige, PIII package, Airscarf, Hands-Free Communication System, Lighting package; Designo Black Leather Cover on e-brake handle(Thank you Bill T), SmartTop v3.x, John's 3BFM, M113 AMG OEM air filters, Modified R170 ant., clear side-markers & front parking lamps w/error-free LEDs, chromed front & rear turn indicator lamps, steel mesh at battery bay cover & cabin air intake, sock-over-seatbelt buckles, belt-loop guide protectors, Lamin-X fog lamp protectors, bilateral rear fog lamps enabled, AMG crest on gear shift knob
etyu is offline  
#5 Old 11-05-2006
Founding Member #7
 
mtiede's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Western New York
Vehicle: 2017 SLC 300R
Posts: 2,136
Country:
Chats: 0
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 20 Post(s)
Thanks: 264
Thanked 149 Times in 98 Posts
So was there a cold solder joint there? I don't see one. Or was the picture totally to show how to get to it?
silkk66 likes this.
mtiede is offline  
#6 Old 11-14-2006
Registered Users
 
bazzle's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Melbourne Australia
Vehicle: slk230 1998
Other Toys: Mercedes A Class W169, A 200 E Sport, (Cazzles)
Posts: 208
Country:
Chats: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Thanks: 1
Thanked 33 Times in 10 Posts
(Thread Starter)
Quote:
Originally Posted by mtiede View Post
So was there a cold solder joint there? I don't see one. Or was the picture totally to show how to get to it?
Just for you Mtiede

Bazzle
Attached Images
File Type: jpg k40-3.jpg (31.0 KB, 795 views)
bazzle is offline  
The Following User Says Thank You to bazzle For This Useful Post:
#7 Old 11-14-2006
Over 100,000 miles!!!
 
SLKman's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Spring Texas
Vehicle: 2000 Copper AMG Designo Limited Edition Sport
Other Toys: Just my SLK
Posts: 2,092
Country:
Chats: 59
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3 Post(s)
Thanks: 1,243
Thanked 479 Times in 239 Posts
Garage
More good info from Bazzle!!!

Hope I never have to do this. Yikes!

SLKman


To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.
SLKman is offline  
#8 Old 11-14-2006
Premium Member

 
DesignoSLK's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Glendale, AZ
Vehicle: 2000 Designo Copper SLK230 (x2)
Posts: 2,564
Country:
Chats: 2051
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 31 Post(s)
Thanks: 506
Thanked 189 Times in 105 Posts
Garage
Quote:
Originally Posted by SLKman View Post
More good info from Bazzle!!!

Hope I never have to do this. Yikes!

SLKman
For some its fun! The best part of the troubleshooting procedure. For bench technicians, soldering is like...landing for pilots. Oh wait...I get to do both...woohoo!!

Kevin ><>
'00 SLK230 Designo
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.
per (2 of 26), '17 Hyundai Santa Fe Sport 2.0T Ultimate, Cessna 172/182 (pilot)


To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.
DesignoSLK is offline  
#9 Old 11-29-2006
Founding Member
 
Join Date: Jun 2006
Location: torrance, ca
Vehicle: slk230 black
Posts: 14
Chats: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Quote:
Originally Posted by bazzle View Post
Just for you Mtiede

Bazzle
Wow! The Germans are sloppy with their soldering.
slk230r170 is offline  
#10 Old 11-29-2006
Founding Member #7
 
mtiede's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Western New York
Vehicle: 2017 SLC 300R
Posts: 2,136
Country:
Chats: 0
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 20 Post(s)
Thanks: 264
Thanked 149 Times in 98 Posts
Quote:
Originally Posted by bazzle View Post
Just for you Mtiede

Bazzle
Thanks for the close up. Looks bad to me

Reminds me of the time I built my first TV. It took me 2 weeks to solder all the pieces on the circuit boards and 2 weeks to find out what was wrong

Turned out they gave me a wrong part and smoke and sparks came out of a resistor when I turned it on. After I got that figured out, then it took me a while to find a coil with a broken wire. After than it ran fine for about 10 years.

But I did my fair share of soldering and looking for those cold joints.
mtiede is offline  
#11 Old 10-12-2007
Registered Users
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 2
Country:
Chats: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Hey Bazzle thanks for the post.
I had trouble starting my 2000 SLK 230 yesterday. When I turned the key to start, I got all the idiot lights and the radiator cooling fan was running in high speed. The engine was warm but not hot. The car did not crank the starting motor at all. I checked and it did not set the check engine lightl. A couple hours later I tryed to start the car and it started right up normally. I thought that the problem might be in the ignition switch or the starting motor/soleniod.
I found your post and decided that I better check it to see if that was the problem. Did you figure out what the cold solder joint controlled?
I took pictures of mine and they look identical to the pics that you posted. SO this problem is not unique to your car. If that is not the problem I will pull the starter/soleniod and then check it. There was no noise except for the radiator fan when I tryed to start it.
WeBKompressor is offline  
The Following User Says Thank You to WeBKompressor For This Useful Post:
#12 Old 10-24-2007
Registered Users
 
Join Date: Oct 2007
Location: Burbank, Illinois
Vehicle: 99 Slk230 Sport
Posts: 1
Country:
Chats: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
My 1999 SLK230 Has Had A Rough Idle For A WHILE Now, More So In Reverse. Dealers Have Said It Was JUST A Vacuum Leak And Could Never Narrow It Down/Too Many Vacuum Lines. Car Has Also Died Out A Few Times And Wouldn't Even Crank Over After It Dies Out. The Car Failed Emissions Test Last Month. The Codes Showed A Throttle Position Switch Learned Open/Replaced That No Luck. A Fuel Pump Circuit High and Secondary Air Valve Code, And Many Other Pending Codes. I Don't Trust Any Of The Local BMW/Mercedes Dealers In My Area. They've Lied And Taken Me To The Bank Before. I Usually Fix My Own Cars But This One Stumped Me. I Didn't Want To Throw Parts At It. Today I Took It To My Local Private Shop I Know And They Said It's Probably The K40 Relay. Just Like The Post Said. I'll See If It Works.
Garrett F Jackson likes this.
uncleroman5113 is offline  
#13 Old 12-11-2007
Registered Users
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 1
Country:
Chats: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Happy Holidays everyone!

If your SLK230 is over 5 years old, it would be WELL worth the $170.00 US to just replace the relay unit as a preventive measure. The part is not that expensive and it's a cake walk to change out. No one likes to be stranded miles away from home! PLUS, it may take your dealer time to order one. You will be down for that long. I lucked out and got the LAST ONE my dealer had!

REMEMBER: A smart one learns their own lessons, a wise one learns lessons through the lessons of others, and not-so-smart one NEVER learn any lessons...

'Tis the season to be a "wise one", isn't it? Hehe
Garrett F Jackson likes this.
texan151 is offline  
#14 Old 12-11-2007
Registered Users

 
alroumi's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: GMT+3
Vehicle: Kleemann K2
Posts: 10,722
Country:
Chats: 1
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 7 Post(s)
Thanks: 1,030
Thanked 921 Times in 634 Posts
Thanks Bazzle I like DIY's.

06 SLK55 AMG (Kleemann K2)
alroumi is offline  
#15 Old 12-23-2007
Registered Users
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 1
Country:
Chats: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Thanks for sharing your knowledge Bazzle. Also a big thanks for taking the time to document with pictures.


JOSHM is offline  
#16 Old 03-08-2008
Registered Users
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 3
Country:
Chats: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
My 1998 slk230 just started symptoms of k40 relay issues. The dash lights come on and when I press the throttle, the engine does not respond although it is still running. Then, the dash lights go out and everything is back to normal. Just had the Benz dealer diagnose and they said it is a bad k40 relay. I checked the k40 relay board described in previous posts, and the soder points are clean and solid. Is the actual k40 relay on the other side of the engine compartment(drivers side)? The sealer also had "discs" listed under parts. Not sure what that is. Anyone have any knowledge of replacing the k40 relay itself, and what "discs" are in relation to the k40?
jbfajkow@comcast.net is offline  
#17 Old 03-08-2008
Registered Users
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 3
Country:
Chats: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
K40 relay or K40 relay module?

Just searched the net for a k40 relay for my 98 slk230. I found what appears to be a k40 relay, but not the k40 relay module described in previous posts. Both part suppliers said it is located "right front under hood", but I don't see anything that looks like the picture on their site. Does anyone know anything about the k40 relay itself and where it is located? Or do I need to just be concerned about replacing the k40 relay module described in the previous posts?
http://www.autopartswarehouse.com/se...294967269+5866
Attached Images
File Type: jpg k40_relay.jpg (6.6 KB, 4348 views)
jbfajkow@comcast.net is offline  
#18 Old 07-12-2008
apf
Registered Users
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 1
Country:
Chats: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Does any one have the diagram of the K40 realy board? I need to find out which realy is feeding the fuel pump to install an additional relay to cut it off!
Thanks
apf is offline  
#19 Old 07-28-2008
Registered Users
 
Join Date: Jul 2008
Location: LongIsland NY, USA
Vehicle: 1999 SLK 230K Sport
Posts: 4
Country:
Chats: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Does anyone know if the K40 controlls Spark, Starter or coil packs?
forcefedboost is offline  
#20 Old 08-30-2008
Registered Users
 
Join Date: Aug 2008
Location: St. Peters, Missouri
Vehicle: 200 SLK230
Posts: 1
Country:
Chats: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 1 Post
I have found that this relay board is responsible for 2 failures for my mercedes



1. Check engine light error codes -
p1235, p1236, p1420, p1525 (Rightmost circle in attached image)


2. Failure to crank - intermittently (Center circle in attached image)

I am including the close up from another post showing the bad soldering points. Make sure that you solder all 3
Attached Images
File Type: jpg k40-3 copy.jpg (66.5 KB, 1582 views)
nyak54 and slkeric like this.

Last edited by mr.machine; 08-30-2008 at 11:13 AM. Reason: image upload
mr.machine is offline  
The Following 3 Users Say Thank You to mr.machine For This Useful Post:
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Lower Navigation
Go Back   Mercedes Benz SLK Forum > Mercedes Benz R170 SLK Class Cars > SLK R170 General Discussion

Bookmarks

Quick Reply
Message:
Options
Upload your files to MEGAUPLOAD
Upload your images to ImageShack

Register Now



In order to be able to post messages on the Mercedes Benz SLK Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




  LinkBacks (?)
LinkBack to this Thread: http://www.slkworld.com/slk-r170-general-discussion/1030-k40-relay-module.html
Posted By For Type Date
2000 SLK Ignition Troubles & Died at Light - Mercedes Forum - Mercedes Benz Enthusiast Forums This thread Refback 01-25-2009 02:54 PM
2000 SLK Ignition Troubles & Died at Light This thread Refback 11-27-2008 12:55 PM
That Nasty no start problem. - CrossfireForum.org This thread Refback 05-17-2008 06:35 PM
That Nasty no start problem. - CrossfireForum.org This thread Refback 05-17-2008 05:20 PM
That Nasty no start problem. - CrossfireForum.org This thread Refback 05-17-2008 01:57 PM

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Anyone want a piecha module? bmetz SLK R171 General Discussion 6 07-09-2007 12:54 AM
K40 Laser Diffuser Pics tungster General Modifications R170 2 11-11-2006 10:57 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome